Onnen etsintää

Stereotypian mukaan suomalainen mies on puhumaton ja tunteita näyttämätön. Onnea tällainenkin mies toivoo. Oskari Torvinen kertoo kolme tarinaa onnen puutteesta.

Oskari Torvinen
Puute – Tarinoita onnesta
Ratamo 2013
76 s.
15 €

Oskari Torvisen (s. 1947) esikoisteos Puute vie suomalaisten miesten mielenmaisemaan. Torvinen käsittelee kolmea eri henkilöä kolmessa eri tarinassa, joilla päällisin puolin ei tunnu olevan juurikaan yhteistä. Tarinoita sitoo yhteen päähenkilöiden ratkaisut onnen, toisten ihmisten tavoittelussa.

Ensimmäinen, kaksi kolmasosaa teoksesta vievä Seppo Kylmäsen tarina Rajatapaus kulkee konkreettisesti rajojen yli ensin Ruotsiin ja sitten Venäjälle. Kylmäseen lapsuus oli jättänyt halun hiljaisuuteen, vaitonaisuuteen. Se onnistui hyvin Kiirunan kaivoksissa panostajana ja myöhemmin venäläisten seurassa.

69-vuotias toimitusjohtaja Johan Olof Vaarala esittäytyy toimittajan äänittämän nauhan kautta jotta ei olisi itse koko ajan äänessä. Toimittaja oli taannoin käynyt tekemässä haastattelua olettaessaan Vaaralan jäävän eläkkeelle. Siihen toimitusjohtaja ei kuitenkaan pystynyt. Sukupolvenvaihdos oli hänelle mahdoton ajatus.

Kolmas henkilö on yösoittelija, poliisi Esa-Pekka Pahkala. Hänen puolestaan tarinoi pikkuveli Stig. Poliisin oli aika ajoin purettava työssä kertyneitä paineita, ja pikkuveli sai toimia yöpsykologina.

Vaikka kirja on esikoinen, Torvinen ei ole aloittelija graafisen ilmaisun maailmassa. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja työskennellyt pitkään teattereissa lavastajana. Monet Helsingin kaupunginteatterin näyttämörakenteet ovat olleet Torvisen suunnittelemia.

Torvisen teos on enemmän kuvakirja kuin sarjakuva. Sarjakuvallisia elementtejä on siellä täällä, erityisesti teoksen lopussa, mutta pääasiallisesti kuvan ja sanan liitto on kuvakirjan. Kuvat enemmän kommentoivat kirjoitettua. Tätä ei pidä moitteeksi tulkita. Se on vain valittu ilmaisutapa.

Lapsuuden kokemukset ovat koko elämän läpi kantavia. Onnettomatkin puolet kulkevat mukana vaalittuina osina omaa persoonallisuutta, vaikka elämä helpottuisi kummasti niistä luopuessa. Mutta moni jatkaa tutuilla poluilla hamaan loppuun saakka.

* Puute – tarinoita onnesta Kvaakin pienlehdissä
* Puutteeseen voi tutustua Facebookissa