Vuoden 2013 kauneimmat sarjakuvat valittu

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2013 kauneimmat kirjat. Sarjakuvakirjoilla on kilpailussa oma sarjansa ja siinä palkittiin Tiina Pystysen Jos lintu ei laula sinulle, laula sinä linnulle (WSOY) ja Ville Rannan Kyllä eikä ei (WSOY).

Vuosittain kirjataiteen Kaunis kirja -palkintoja myönnetään kaikkiaan 25 teokselle. Lisäksi palkitaan kymmenen kauneinta kantta. Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi valittiin Lasse J. Laineen Suomen luonto, jonka graafisesta suunnittelusta vastasivat Piia Aho ja Venla Koski.

Kirjataiteen komitea edellyttää kilpailuun osallistuvien kirjojen olevan keskeisiltä osiltaan suomalaisia. Nyt toista kertaa kilpailuun saattoi ottaa osaa myös ulkomailla painettu teos. Palkituista kuusi on ulkomailla painettuja. Molemmat palkitut sarjakuvakirjat ovat painettu Latviassa samassa painossa.

Taidekirjojen sarjassa Kaunis kirja -palkinnon sai Tommi Musturin Beating (Huuda Huuda). Sitä kiiteltiin psykedeelisestä, räjäyttävästä lukukokemuksesta ja mielenkiintoisesta rytmistä.

Kirjataiteen komitea perusteli sarjakuvakirjavalintojaan seuraavasti:

Tiina Pystynen
Jos lintu ei laula sinulle, laula sinä linnulle

Kustantaja WSOY
Kirjapaino, reproduktio ja sitomo Livonia Print
Graafinen suunnittelija Tiina Pystynen, Olavi Hankimo
Paperi Munken Lynx 170 g/m2, Rivers Design White bright 120 g/m2
Kirjainlaji Pikkutintti bold

Herkullisen häpeilemätöntä kirjaa vanhenemisesta ei voi lukematta laskea kädestään. Riipaisevat kirjoitukset ja piirrokset on sidottu tukevaksi kluuttiselkäiseksi kirjaksi. Sopivan pienehkö formaatti ja herkkä suruselkäinen kansi täydentävät kompaktin paketin.

Ville Ranta
Kyllä eikä ei

Kustantaja WSOY
Kirjapaino, reproduktio ja sitomo Livonia Print
Graafinen suunnittelija Ville Ranta, Jussi Karjalainen
Kannen graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen
Paperi Munken Print Cream 115 g/m2, Artgloss 130 g/m2
Kirjainlaji MrsEaves roman, käsintekstaus

Ville Rannan sarjakuvaromaanin formaatti on miellyttävä. Kuvien suhde sivun kokoon on harmoninen ja kirjaa on mukava lukea. Käsittelemätön ja laadukas paperi on valittu tukemaan taiteilijan herkkää kädenjälkeä. Kauniit akvarellimaalaukset hehkuvine väreineen toistuvat täydellisesti. Viimeistellyn jäljen antavat kuvitetut esilehdet, jotka esittelevät lukijalle kirjan henkilögallerian.

* Palkitut sarjakuvat ja taidekirjat

* Kirjataiteen komitean lehdistötiedote

* Keskustele kauneimmista Kvaakissa