Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat ja diktaattori julki

Logo: Eeva Laine
Logo: Eeva Laine

Vuoden 2013 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajan valitsee Tampere Filharmonian taiteellinen johtaja, ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Palkinto on Tampere Kuplii ry:n ja Luova Tampere –ohjelman vuonna 2007 perustama ja Tampereen kaupungin rahoittama. Palkintosumma on 5 000 euroa. Palkinto jaetaan perjantaina 28. maaliskuuta 2014 klo 13.30 Tampereen yliopistolla festivaalin tieteellisen sarjakuvaseminaarin Tampere Kuplii Goes Academicin yhteydessä.

Valintalautakunta, johon kuuluivat Markku Jalava, Mervi Miettinen, Jokke Saharinen ja Jenni Rantametsä, valikoi kilpailuun ilmoitetuista vuonna 2013 julkaistuista teoksista kymmenen Rouvalin syynättäväksi. Valinnat perusteluineen kuuluvat seuraavasti:

Ahonen JP – Alare KP: Perkeros (WSOY)

Perkeros on musiikkia, kauhua ja fantasiaa yhdistelevä sarjakuvaromaani, jossa loistava graafinen ulkoasu ja jäntevä ja yllätyksellinen kerronta yhdistyvät harvinaisen onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Tekijät ovat ammattilaisia ja lopputulos on sen mukainen.

Kvaakin arvio

Ekebom, Terhi: Kummituslapsi (Asema Kustannus)

Kuvakirjamainen sarjakuvaromaani yksinäisyydestä ja löytymisestä, ikävästä ja uudesta toivosta. Melankolinen ja rauhallisesti etenevä teos luottaa pitkälti sanattomaan kerrontaan, ja taianomainen piirrosjälki on vähäeleisyydessään voimakas ja vaikuttava

Kvaakin arvio

Eronen, Roope: Advanced Offices & Humans – Menestyksen avain (Huuda Huuda)

Pirteän kekseliäs paketti, joka hymyilyttää yhtä lailla roolipelisukupolvea kuin toimistoduunareitakin antaen mahdollisuuden kurkistaa molempien salamyhkäisiin maailmoihin.

Hiltunen, Petri – Ksenofon: Anabasis 2: Tuhanten miesten marssi (Arktinen Banaani)

Sarjakuvasovitus Ksenofonin Kyyroksen sotaretkestä on viihdyttävää, seikkailullista sarjakuvaa täynnä alkuperältään tarkkoja yksityiskohtia. Hiltunen on hyvin perehtynyt kyseisen ajan sodankäyntiin ja ihmisiin.

Kvaakin arvio

Jarla, Pertti: Kapteeni Tserep (Arktinen Banaani)

Kapteeni Tserep sijoittuu Venäjän sisällissotaan Siperiaan Uralin rinteille kuvaten sodan järjettömyyttä mustan huumorin keinoin. Jarla tavoittaa hyvin aikakauden sekavan sodankäynnin ja yllätyksellisyyden. Hän osoittaa tällä albumilla hallitsevansa myös seikkailusarjakuvan ja tarinankerronnan taidon.

Kallio, Pauli – Nuutinen, Christer: Kramppeja ja nyrjähdyksiä – Viidakon vaarat (Arktinen Banaani)

Vuosia sarjakuvassa eläneet hahmot onnistuvat yhä puhuttelemaan arjesta ja elämästä kertovilla kuvauksillaan. Tutut päähenkilöt ovat kasvaneet sekä tekijöidensä että lukijoidensa mukana, ja teoksesta paistaa elämänilo ja optimismi. Värimaailma on ilahduttava ja Nuutisen naiivin realistinen piirrosjälki yksityiskohtineen jaksaa ihastuttaa yhä uudelleen.

Latva-Nikkola, Jarno: Ukkometsola (Huuda Huuda)

Raju, rujo ja kerrassaan riemastuttava kertomus pohjalaisesta sianmaitobisneksestä. Kolmen veljeksen tarina yllättää, järkyttää ja kiehtoo lukijaansa groteskeilla kuvauksilla ja tragikoomisilla juonenkäänteillä. Karheasti piirretyssä albumissa musta huumori yhdistyy toivoon paremmasta tulevaisuudesta.

Kvaakin arvio

Moisseinen, Hanneriina: Isä (Huuda Huuda)

Henkilökohtainen teos tekijän isän katoamisesta koskettaa. Sarjakuvaromaani kuvaa läheisen katoamisen jälkeistä epätietoisuutta ja tuskaa uskottavasti, ja tavoittaa kuvallisesti perhetragedian kokemuksen sanattomuuden. Moisseisen herkkä ja ilmeikäs kynänjälki yhdistyy kokeilevaan sarjakuvallisuuteen Karjalan käsityöperinteistä lainattujen käsin ommeltujen käspakkaliinakuvien kautta.

Kvaakin arvio

Musturi, Tommi: Viimeinen Toivon kirja (Huuda Huuda)

Hillitty ja hallittu kotimaisen sarjakuvan helmi. Musturi uskaltaa luottaa kuvan ilmaisuvoimaan, eikä raskauta tarinoitaan tekstipaljoudella. Viimeinen Toivon kirja ja koko viisiosainen sarja ovat yksi onnistuneimmista ja sympaattisimmista suomalaisista albumisarjoista kautta aikojen. Sarjakuvakerronnan juhlaa.

Ranta, Ville: Kyllä eikä ei (WSOY)

1800-luvun Ouluun sijoittuva historiallinen sarjakuvaromaani, jossa voidaan nähdä yhtymäkohtia nykypäivän poliittiseen ilmapiiriin. Vivahteikas värimaailma vangitsee pohjoisen vuodenaikojen vaihtelut, ja vailla ruutujen rajoittavia reunoja etenevä tarina virtaa vastaansanomattoman verkkaisesti kohti päätepistettään.

Kvaakin arvio

* Sarjakuva-Finlandian sivut

* Kvaakissa voi kommentoida Sarjakuva-Finlandia ehdokkaita