Possusaarella tapahtuu taas

Possut juonivat ja linnut puolustavat ärhäkästi kallisarvoisia muniaan toisessa Angry Birds Comics -sarjakuva-albumissa, jossa hurvitellaan possujen huvipuistossa, varastetaan lintujen ääniä salaperäisellä sikafonilla ja käydään kuumaa taidehuutokauppaa. Tervetuloa seikkailemaan ihmeelliselle Possusaarelle!

Angry Birds Comics 2 – Possuja paratiisissa
Englanninkielinen alkuteos: Angry Birds Comics II: Piggies in Paradise
Kirjoittajat Jeff Parker, Janne Toriseva ja Paul Tobin
Piirtäjät Paco Rodrigues, César Ferioli, Giorgio Cavazzano, Audrey Bussi ja Isa Python
Suomennos Anu Partanen ja Ville Keynäs
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
48 sivua, nid., pk, väri, 260 X 196 mm
ISBN 978-951-0-40398-3
© 2009-2013 Rovio Entertainment Ltd.
Suomenkielinen laitos © WSOY 2013

Vihaisten lintujen albumisarja jatkuu kakkososalla. Ensimmäisestä osasta ei ole muuttunut oikeastaan mikään. Kaikki sarjat pyörivät lintujen sekä possujen konfliktin ympärillä, johtuen lintujen munista joista possut yrittävät varastaa. Hahmoja on tullut enemmän itse sarjakuviin, tosin uudet hahmot ovat vain sivurooleissa.

Albumi on varsin suositeltava alakoululaiselle, joka tykkää pelata Angry Birdsejä. Sarjakuvaksi pelin kuviot sopeutuvat huonosti, jos samaa kaavaa noudatetaan koko ajan. Ilmeisesti irtiottoa yritetään vähitellen, albumin viimeisessa sarjassa on siitä jo vähän piirteitä. Siinä possut koettavat saada haltuunsa munaa esittävän maalauksen, ei itse munia.

Piirtäjinä jatkavat Aku Ankasta tutut espanjalaiset Paco Rodrigues ja César Ferioli, jotka ovat saaneet seuraa kolmannesta ankantekijästä. Italialainen Giorgio Cavazzano erottuu vieläpä albumin parhaana piirtäjänä joukosta.

Kirjoittajina jatkavat Janne Toriseva ja Jeff Parker, joka on nyt väsännyt kaksi sarjaa. Uusi kirjoittaja on Parkerin maanmies Yhdysvalloista, Paul Tobin, joka tunnetaan lähinnä Marvel-yhtiön supersankareiden nuoremmalle lukijakunnalle suunnattujen versioiden seikkailuista. Tobin on tosin laatinut myös verisempää kauhuhöttöä, jollaista ei tässä tarvitse pelätä olevan. Tämä on kaikenikäisille sopivaa, joskin aikuista sarjakuvan ystävää tämä ei jaksa innostaa. Parhaissa lastensarjakuvissakin on tasoja, jotka valkenevat vähitellen lukijan kasvaessa.

Sarjoja on viisi, kuten edellisessä albumissakin. Tosin yksi on vain kahden sivun pituinen. Näin muut ovat vastaavasti pidempiä. Lyhyen sarjan ovat piirtäneet ranskalaiset Audrey Bussi ja Isa Python. He ovat kuvittaneet erikseen lasten ja nuorten kirjoja ja sarjakuvia.

Paras sarjoista menee jälleen Janne Torisevan piikkiin, eikä haitaksi ole, että juuri sen on kuvittanut Cavazzano. Eipä silti tämäkään ylivoimaisena erotu. Tasaista laatua on koko alppari, voipa sanoa jopa tasapaksuksi.

Eri mediasta sarjakuviin siirryttäessä ennen vanhaan kehitettiin ensimmäiseksi sarjakuvassa toimiva muoto, muuten se ei tullut toimimaan pidemmän päälle. Ei Aku Ankkakaan olisi tällä hetkellä Suomen suosituin viikkolehti, jos Walt Disney olisi alunperin määrännyt sarjakuvantekijöitä pysymään formaatissa joka oli tuttu valkokankaalta. Eli Aku olisi joka sarjakuvassa vain rähissyt ja haastanut riitaa. Teki Aku sitäkin, ja tekee välillä vieläkin, mutta ei ole jämähtänyt kapeaan alueeseen. Joskaan Walt Disney ei tainnut 1930-luvun alun jälkeen olleen lainkaan kiinnostunut mitä hänen hahmonsa painettuna tekevät.

Angry Birdsin sarjakuvaurassa on pian tapahduttava irtiotto pelin maailmasta, muuten en ennusta sarjakuvaversiolle pitkää uraa.

Joka tapauksessa kolmas albumi, Houkutuslintu, ilmestyy kioskeille maaliskuussa ja kirjakauppoihin on myöhemmin keväällä tulossa kovakantinen kooste kioskialbumeista.

Keskustele Angry Birds -sarjakuvista Kvaakissa