Mustanaamio poistuu jälleen lehtipisteestä

Mustanaamion oma julkaisu Mustanaamio-spesiaali lopettaa ilmestymisensä, kertoo Egmont Kustannuksen asiakaspalvelu. Viimeisessä spesiaalissa Kohtalon vangit, joka ilmestyi lehtipisteisiin marraskuussa ja on vielä myynnissä 22.1.2014 saakka, kuvataan ensimmäisen Mustanaamion isän seikkailuita Väli- ja Etelä-Amerikassa suurten löytöretkien aikana.

Kun Mustanaamion pitkäikäinen ruotsalaispohjainen sarjakuvalehti lopetettiin Suomessa vuoden 2010 lopussa, Egmont Kustannus rupesi seuraavana vuonna julkaisemaan sen tilalla säännöllisesti spesiaaleja eli erikoisjulkaisuja. Niissä oli pelkästään naamiomiehen omia seikkailuita, siis ei lainkaan muilta sankareilta ns. kakkossarjoja.

Näitä mustavalkoisia satasivuisia spesiaaleja kertyi kolmen vuoden aikana 2011–13 yhteensä 15. Kahtena ensimmäisenä vuonna niissä esitettiin ruotsalaisia Mustanaamion kronikan (Fantomen Krönika) kertomuksia, joista valtaosa oli Suomessa(kin) uusintoja. Viimeisenä ilmestymisvuonna 2013 spesiaaliin koottiin uusia ruotsalaisen Fantomen-lehden tarinoita pelkästään suomalaisia lukijoita varten.

Viimeisen spesiaalin 6/2013 kansi.
Viimeisen spesiaalin 6/2013 kansi.

Spesiaalien käsikirjoitukset ja taide eivät aina olleet huippuluokkaa, mutta ne olivat sisällöltään kokonaisuuksia, jolloin osista muodostui usein jotakin suurempaa kuin summansa. Nämä erkkarit tyydyttivät harventuneen ja ikääntyneen lukijajoukon Fantom-nälkää. Lehdykän ulkoasu, suomennos ja painolaatu olivat erinomaisia. Viimeisenä vuonna spessussa näytettiin mm. maailmalla kohua herättänyt sanomalehtisarja Diana Palmer-Walkerin kuolema sekä suomalaisen Mustanaamio-piirtäjä Kari T. Leppäsen kokoelma Rahotepin legenda. Spesiaali oli mustavalkoinen säästösyistä sekä siksi, koska monien nostalgiaa kaipaavien lukijoiden mielestä Vaeltavan Aaveen seikkailuihin syntyy oikea tunnelma juuri ilman värejä.

Ilmeisesti kuitenkin yleisön mielestä julkaisusta puuttui jotakin, taikka sitten potentiaalinen ostajajoukko ei vain löytänyt sitä. Joka tapauksessa mitä ilmeisimmin sitä ei ostettu tarpeeksi kustantajan suunnitelmiin nähden.

Viime aikoina Egmontin toimintasarjoille on kuulunut huonoa: myös Ryhmä-X-lehti, Star Wars -lehti ja Pulp-pokkarisarja lakkautettiin viime vuonna. Yksi Pulp-pokkareista oli omistettu Mustanaamiolle. Vähän aiemmin mm. Agentti X9 -lehden paluu jäi vuoden mittaiseksi viuhahdukseksi. Suomenkielisten sarjakuvalehtien painosmäärät ylipäätään ovat tasaisessa laskukierteessä.

Vanhojen Mustanaamio-lehtien näköispainoskirjat ovat kuitenkin myyneet hyvin, ja tiettävästi niiden julkaiseminen jatkuu Egmontilla. Spesiaalin loppuminen ei myöskään vaikuta amerikkalaisen Mustanaamio-sarjan julkaisemiseen suomalaisissa sanomalehdissä.

Vähemmän säännölliset spesiaalit eivät liene kustantajalla poissuljettuja, sillä Mustis-hahmo on Suomessa erittäin legendaarinen. ”Joskus on tilanteita, että Mustanaamio poistuu lehtipisteestä ja kävelee kaupungin kaduilla kuin kuka tahansa meistä” (Vanha muunnettu viidakon sanonta).

Kuva: Hans Lindahl © Egmont Kustannus 2013

Mustanaamio-spesiaalien kannet ja sisältötiedot

Keskustele Mustanaamiosta Kvaakissa