Ilmarisen kirjokansi

Tänä vuonna Night Visions –elokuvafestivaalilla esitettiin suomalaisten ja venäläisten yhteistyönä syntynyt Sampo-elokuva vuodelta 1959. Näytöstä varten Petteri Tikkanen haastatteli leffaan hurahtanutta Timo Raitaa ja teki sen pohjalta esittelysarjakuvan. Idea kuulostaa tuoreelta, mutta itse asiassa Tikkanen on ollut vastaavissa puuhissa ennenkin. Viime vuonna hän teki Night Visionsin ohjelmalehtiseen sarjakuvaliitteen nimeltä Pee niin kuin pelko 3 .

Sampo AKA Сампо AKA The day the Earth froze
Tekijät: Petteri Tikkanen, Timo Raita
NVFANZINE-001
2013, 28 s., painos: 300 kpl

Petteri Tikkanen on hurmannut sarjakuvanlukijat herkillä Kanerva – ja Eero -sarjakuvillaan, sekä vähemmän herkällä Black Peider alter egollaan. Sampo-lehden sivulla ollaan tyylillisesti lähempänä Black Peiderin maailmaa, mutta tällä kertaa tekijä on mukana ilman maskiaan.

Sampo-lehden synkkien kansien välistä löytyy uskomaton tarina, joka pistää hymyilyttämään. Kaksi vuotta kestänyt elokuvan tekeminen on ollut monelta kantilta hämmentävä projekti. Ensinnäkin, 50-luvulla venäläisiin suhtauduttiin vielä nihkeämmin kuin tänä päivänä, joten taiteellinen yhteistyö heidän kanssaan oli yllättävä avaus. Myös hankkeen mittasuhteet olivat valtavat. Elokuvasta tehtiin periaatteessa neljä eri versiota: kahdella kielellä ja kahdella optiikalla. Kuulostaa suorastaan suuruudenhullulta ja vaikea uskoa, että nykyaikana tuollaiseen ryhtyisi kukaan.

Kuten odottaa saattaa, kulttuurien yhteentörmäys ei sujunut täysin ongelmitta. Asiaa ei helpottanut, että venäläiset työstivät suomalaista kansalliseeposta. Raidan kertomista kommelluksista tulee mieleen Ville Haapasalon tarinat Et kuitenkaan usko … -kirjasta. Ihan yhtä hervottomiin sfääreihin Sammon esittelyssä ei ylletä vaikka kyisen pellon pythonit hyvin lähelle pääsevätkin.

Lehden sisältö koostuu Raitan haastattelusta ja elokuvan mainoskuvista. Tekstiä on siis paljon, mutta Tikkasen kuvitus keventää sopivasti kokonaisuutta. Tikkanen on jopa onnistunut saamaan jonkin verran eloa kuviin, joten lopputuloksena ei ole vain puhuvia päitä. Pitää kuitenkin myöntää, ettei tällainen haastattelu tuo esiin Tikkasen graafisia kykyjä koko laajuudessaan.

Sampo-elokuvan uskomattomampia piirteitä on sen maailmanvalloitus. Tekijämaiden lisäksi elokuvaa pääsi katsomaan niin Amerikassa kuin Japanissakin. Tämä on tuotu hyvin esiin lehdessä. Kuvat ympäri maailmaa kerätyistä julisteista ja mainoskuvista ovat hieno ja oleellinen osa lehden sisältöä. Sen vuoksi ne olisi mielellään nähnyt väreissä. Myös amerikkalainen mainosmateriaali on mainiota luettavaa ja siitä irtoaa hyvät naurut. Amerikkalaisessa markkinoinnissa ei säästellä eikä anneta todellisuuden häiritä.

Sampo-lehden tarina ei yllättäen päätykään elokuvafestivaalin näytökseen vaan se on saamassa uuden elämän Sampo-elokuvan dvd-version kupeessa. Ville Tietäväinen tekee dvd-version kannet, joten jo näiden ulkoisten seikkojen perusteella elokuva on pakkohankinta kotimaisen kulttuurin ystäville. Ja voin luvata, että Sampo-lehden lukemisen jälkeen herää sellainen kiinnostus leffaa kohtaan, että se on pakko omin silmin nähdä.

Keskustele Kvaakissa Petteri Tikkasen tuotannosta