Matka menneisiin ja nykyisiin jouluihin

Nyt on Ankka-fanille ahmittavaa kinkun ja perunalaatikon lisäksi riittämiin, sillä Aku Ankan joulutarinoille on omistettu peräti kahden kovakantisen kirjan verran tilaa.

Aku Ankka Joulutarinat 1 & 2
Sanoma Magazines Finland 2013
Toimitus: Hertta Hulkkonen, Jenni Hurme, Aki Hyyppä, Elina Rusokallio, Viia Viitanen, Ville Viitanen ja Mika Äärilä sekä Antti Hulkkonen / Kirjasorvi ja Kati Valli / Katin käännös ja koukku
Ulkoasu ja taitto: Raimo Hyvönen
Suomennokset: Kati Helenius, Katja Kärkkäinen ja Inka Parpola sekä Aku Ankan toimitus
200 sivua, sidottu (per kirja, yhteensä 400 sivua)
ISBN: 978-951-32-3640-3 (osa 1), 978-951-32-3790-5 (osa 2)
Suositushinta: 34,00 € per kirja; 68,00 € molemmat kirjat ja säilytyskotelo

Pukinkonttiinkin hyvin mahtuva kotelollinen joulutunnelmia Ankkalinnasta on kaikin puolin laadukasta luettavaa joulunpyhille. Tarinat on sisällytetty opuksiin kronologisessa järjestyksessä, joten ensimmäisestä kirjasta löytyvät vanhojen mestareiden tuotokset 1970-luvun puoliväliin saakka ja toisen osan myötä päästään nauttimaan sarjoja menneiden vuosikymmenten maestroista aina nykypäivään asti.

Jouluteemaan kuin nakutettu sopien kirjat ovat värikkäitä tapauksia. Kansissa riittää kiiltoa ja sivujen reunoja koristavat kauniit lumihiutaleet sekä joulun kellot. Ulkoasuun on selvästi nähty vaivaa, mikä on myös tuottanut tulosta ja ansaitsee kiitokset. Ihmekös tuo, kun kirjojen tekijöiden joukosta löytyy niinkin kokenut nimi kuin Raimo Hyvönen. Niin ikään Tanskassa suoritettu painotyö saa osakseen kehuja. Kirjojen kaikki tarinat ovat poikkeuksetta hyvää jälkeä. Kun virheet eivät paina silmää, lukiessa voi keskittyä siihen olennaiseen eli Disney-sarjakuvien ilotulitukseen.

Joulutarinoiden ensimmäisessä osassa painoa on suotu klassisille Jouluparaati-lehdille – ei kuitenkaan onneksi liikaa, jottei kirjasta ole kehkeytynyt pelkkää nostalgista Jouluparaati-muisteloa. Tarinoita on poimittu myös tavallisista Aku Ankka -lehdistä sekä vähemmässä määrin – vain kahden sarjan verran – Jouluparaatien jälkeen vuosittain ilmestyneistä Joulumanteleista. Mahtuupa

Ennen näkemöntä Wrightia
Ennen näkemöntä Wrightia

joukkoon jopa kaksi aiemmin Suomessa julkaisematontakin sarjaa. Ne sattuvat vieläpä olemaan molemmat Mikki-sarjoja, jotka jäävät hieman Ankkojen jalkoihin sisällysluettelossa.

Ensimmäinen näistä ennen näkemättömistä sarjoista on tavallista erikoisempi tapaus. Bill Wrightin tuntemattomaksi jääneen käsikirjoittajan työn pohjalta kuvittama Postipojan joulupulma on vauhdikaskäänteisyydessään ja humoristisuudessaan toisinaan välillä absurdikin tekele. Taitavat piirrokset sekä sarjan tyyliin erinomaisesti sopiva loppuhuipennus kruunaavat sarjan, jonka ensijulkaisu on täydellisesti ajoitettu tässä nostalgisia hetkiä kuhisevassa kokoelmassa.

Maestroista erityisen hyvin edustettuina ensimmäisessä kirjassa ovat Jack Bradbury ja Tony Strobl, joista ensimmäiseltä nähdään kolme työnäytettä ja jälkimmäiseltä vielä yksi enemmän. Nimilista on lievästi sanottuna mahtava, sillä sitä

Gil Turnerin hukat
Gil Turnerin hukat

koristavat läsnäolollaan mainittujen lisäksi myös muiden muassa sellaiset nimet kuin Al Hubbard, Giovan Battista Carpi, Paul Murry ja Carl Barks.

Toiseen kirjaan asettuvat kovat paineet ensimmäisen osan loistokkaan tykityksen jälkeen, mutta siitä ei olla moksiskaan, kun sama meno vain jatkuu. Putkea korostaa osaltaan se, että kronologisuutta ylläpidetään edelleen puhtaasti aloittamalla kakkososa epätavanomaisilla johtosarjoilla eli Antoni Gil-Baon piirtämillä lyhyillä Pikku Hukka- ja Mummo Ankka -sarjoilla. Tavallaan toinen osa jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen jäi: ensimmäisen kirjan kolmessa viimeisessä sarjassa pääroolin ottivat nimenomaan Takametsän asukit.

Bradburyn ja Stroblin osan massajulkaistavana ottaa toisessa kirjassa Vicar, jonka tilille kolahtaa kerralla peräti viisi tarinaa. Kirjaa lukiessa Vicarin rooli korostuu entisestään, kun kolme sarjoista on sijoitettu peräkkäin. Tiettyjen tekijöiden

Näyte kirjan suurelta tähdittäjältä
Näyte kirjan suurelta tähdittäjältä

runsautta kirjojen sivuilla voi pitää mielikuvituksettomana ja sarjojen moninaista skaalaa pahasti kurittavana, mutta toisaalta hienona kunnianosoituksena kyseiselle kolmikolle ja Akkarin todellista tilannetta ammoisina aikoina kuvaavana. Kysyä toki voi edelleen, miksi juuri tämä trio on nostettu esille. Esimerkiksi kiistattoman jalansijan Akkarista aikoinaan saanut Vicarin aikalainen Daniel Branca on taiteillut kirjasta vain kaksi sarjaa.

Vicarin ja Brancan ohella toinen osa vilisee ensimmäisen tavoin kovia nimiä, kuten William Van Horn, Romano Scarpa, Marco Rota, Daan Jippes, Ferioli ja Don Rosa. Kaikki kunnia ensimmäisessä osassa esiintyneelle Barksille ja jälkimmäisen Rosalle, mutta onneksi heidän osuutensa teoksissa on jätetty yhteen sarjaan kummaltakin. Nämä mestarit kun ovat saaneet kylliksi omia nimiään kantavia kirjasarjoja – Barks jopa muutama vuosi sitten näiden kirjojen tapaisen Carl Barksin joulun koteloineen päivineen.

Myös jälkimmäiseen kirjaan on saatu kaksi ennen julkaisematonta sarjaa, jotka ovat

Tuoreita joulutunnelmia
Tuoreita joulutunnelmia

molemmat vuodelta 2011 eli melko tuoreita. Bas Heymansin kuvittama lyhyt hupailu ei paljon puita kaada, kun taas Pat ja Carol McGrealin sekä Rodriguezin Pitkäkyntinen punanuttu päättää kirjat kaksijakoisiin tunnelmiin. Mieli on edelleen hyvä kahden kirjallisen hienoja joulutarinoita jälkeen, mutta viimeisen ja samalla uusimman sarjan voi tulkita kuvastavan menneisiin jouluihin suuntautuneen aikamatkahaipakan jälkeen sekä nykyisyyttä että tulevaisuutta ankallisten joulusarjojen kohdalla. Kun kyseisen sarjan edustamaa tilannetta vertaa kirjan esittelemiin vanhoihin aikoihin, ovat edellytykset jonkinmoiselle masennukselle valmiit.

Joulutarinat ovat vertaansa vailla oleva paketti. Hienot kirjat vievät halki Aku Ankka -lehden jouluisen historian aina tähän päivään asti. Sekä tekijä- että hahmokavalkadi ovat laajoja ja joitakin näistä on onnistuneella tavalla nostettu enemmän esiin. Myös tarinoiden teemat ovat monipuolisia eli tylsyyden täyttämille hetkille ei löydy sijaa. Turhia ei missään vaiheessa pysähdytä jauhamaan. Kirjat ovat vain ja ainoastaan nostalgista matkantekoa rakkaan juhlan ja muistojen ympärillä. Niin sen kuuluukin olla.

Kuvat © DISNEY

Kuvalähde Inducks

Keskustele Joulutarinoista Kvaakissa sekalaisten Disney-julkaisujen osiossa