Metsäneläinten pimeät puolet

Kamala luonto – Karhunvatukoita
Teksti ja kuvat: Jarkko Vehniäinen
Taitto: Maija Pietikäinen
Kustantaja: Zum Teufel
Painopaikka: Jelgava Printing House, Jelgava
ISBN 978-952-5754-42-1
64 sivua, kovakantinen, nelivärinen, 252 x 216 mm
20 €

Jarkko Vehniäisen jo vuonna 2002 luomasta Kamala luonto -strippisarjasta on pullautettu neljäs kooste ilmoille. Takakansi tosin puhuu kolmannesta, eli 2010 ilmestynyttä, nyt jo loppuunmyytyä Kamala luonto -pokkaria ei ilmeisesti lasketa mukaan.

11 vuodessa sarja ei ole vielä ehtinyt pehmetä. Pierusta ja ulosteesta revitään edelleen huumoria. Päähahmot Ilves ja Kärppä ovat edelleen yhtä inhottavia kuin sarjan alkuaikoina, mutta Vehniäinen on osoittanut, etteivät muutkaan metsän eläimet ole paljoa järkevämpiä. Kettu on hyperaktiivinen temmeltäjä, hirvi esittelee toinen toistaan kummallisempia tyttöystäviä, siat ja lampaat ovat tavattoman helposti höynäytettäviä. Kokoelman kansi osoittaa karhunkin taipumukset käytännön piloihin.

Vehniäinen tuo kaivattua monipuolisuutta sarjan huumoriin tieteiselokuvaviittauksilla ja oudoilla visuaalisilla gageilla. Ilveksen pohjoisessa asuvasta sedästä riittää ilmeisesti kerrottavaa loputtomiin. Välillä heittäydytään suorastaan filosofisiksi.

Vehniäisen taito tarjota inhottavuuksien lomassa myös syvällisyyksiä ja elämän karuja totuuksia on se suola, joka kohottaa sarjan pissakakka-riman yläpuolelle. Sarjan kaikki stripit lukemalla huomaa tosin tekijän taipumuksen uusiokäyttää vanhoja vitsejä. Tähän mennessä julkaistuilla kokoelmilla moiset toistot on osattu karsia pois.

Vehniäisen sivellinjälki on kaunista ja viitseliästä. Tarkkaan katsomalla tosin huomaa copy/paste -toiminnon käyttöä muutamissa kohdin, kuten sivun 35 ketussa ja sivun 55 lokkiaurassa. Taustojen viimeistely vasta väritysvaiheessa lisää syvyysvaikutelmaa. Erityisplussa tulee albumin loppupuolesta, jossa vuodenajat vaihtuvat – viimeisten sivujen talvinen tunnelma tuntuu jotenkin sopivalta julkaisuajankohtaan nähden.

Kamalasta luonnosta huokuu tekijän rakkaus aiheeseensa ja hahmoihinsa, ja on ilahduttavaa että tämä on korreloinut myös myyntiluvuissa. Vaikka ilves ja kärppä käyvätkin joskus toistensa hermoille, he toivottavasti pysyvät ystävinä vielä pitkään lukijoita riemastuttamassa. Annos mitään kumartamatonta huumoria virkistää toisinaan kummasti.

Kamala luonto -keskusteluketju Kvaakissa