Kuningas Hotu Matuan perintö

Pääsiäissaaren historia on viime vuosina kiinnostanut erityisesti ekokatastrofien uhkaa pohtineita. Valtteri Tavast ja Out of Tune ovat tarttuneet aiheeseen sarjakuvan ja teemalevyn yhdistelmällä.

Aamuruskon saari
käsikirjoitus ja sävellys: Lauri Manner
kuvitus: Valtteri Tavast
soitto ja laulu: Out of Tune
Creative Class War, 2013
CCW-17
32 sivua + LP/CD

Maapallon elämänkehä on perin hauras. Jared Diamond teoksessaan Romahdus – Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä (suom. Kimmo Pietiläinen, Terra Cognita 2005) käsittelee lukuisten esimerkkien kautta miten elinympäristön kovakourainen kuluttaminen on tuhonnut lukuisia kulttuureja menneiden vuosisatojen aikana. Yksi näistä on Pääsiäissaaren kulttuuri vuosina 850-1500.

Lauri Manner on tarttunut Pääsiäissaaren kulttuurin kaareen Diamondin esittämällä tavalla. Kertomusta hän on täydentänyt polynesialaisilla kansantaruilla. Ensisijaisesti Manner on tehnyt musiikkia, säveltänyt ja kirjoittanut laulujen sanoja. Seitsemästätoista musiikkikappaleesta koostuu teemallinen kokonaisuus kuningas Hotu Matuan pulman ratkaisevasta Hau-Makan unessa näkemästä kahdeksannesta saaresta aamuruskon kajossa aina synkkään loppuun saakka.

Valtteri Tavastin tekemässä saman tarinan kertovassa sarjakuvassa aamuruskonsaarelaisia esittävät Tuukka-Nallen ja hänen kavereidensa näköiset hahmot. Tavastin Tuukka-Nalle on aikaisemmin tuttu muun muassa Sarjarista ja Kundipimusta, ja omasta nimikkoalbumistaan (Happy Horse Comics 2008).

Out of Tune (perustettu 1998) kuvailee itseään alkujaan punk/HC-bändiksi, joka vuosien varrella on ottanut laajasti erilaisia soitannollisia rytmimusiikillisia vaikutteita. Teemalevyn ja sarjakuvan yhdistäminen juontuu varmaankin punkin alkuaikojen perinteestä, joissa soitot ja erilaiset zinet yhdistyivät vapaasti. Valtteri Tavast ei laula eikä soita Out of Tunessa, vaikka musiikkiharrastuneisuutta hänelläkin on.

Sarjakuva jakautuu jaksoihin laulujen mukaan. Nallet juttelevat puhekuplissaan laulujen sanoin. Levyn alkujuonnossa vanhojen lasten satulevyjen tunnelma. “Kun kuulet tämän äänen, on aika kääntää sivua”. Tosin ääntä ei toista kertaa kuulla. B-puolen alussa CD:llä sen sijaan kuullaan miten LP-levy käännetään toisinpäin. Kaupalliseen lastenkulttuuriin viittaa myös matkalaulun tapainen: “Juku-juku-juku nyt lähti koko suku / haaveiden saarelle aamuruskon suuntaan.”

Tavastin nallet sopivat hyvin tämän sadunomaisen kehityskaaren päähenkilöiksi. Ilmeikäs, vahva viiva ei synkistele vaikka lopputulos on lukijan tiedossa. Tämä on opettavainen allegoria tai moraalinen opetus luonnonvarojen käyttämisestä.

* Out of Tune: Aamuruskon saari
* Tuukka-Nalle
* Jukka Laineen Kvaak-arvio Tuukka-Nallesta
* Kvaakissa on keskustelu Valtteri Tavastin sarjakuvista