Tarinoita elämän varrelta

Yhesti Yhes Seitsemännes Paikas
Kirjoitti ja piirsi Ville Pirinen
Taittanut Noora Federley
Julkaisija Suuri Kurpitsa, 2013
48 sivua, 125mm x 175mm, mustavalkoinen, liimasidottu
ISBN 978-952-9887-87-3
6,00 e

Lyhyet ja hassut jutut ovat itse kunkin elämän usein huomiotta jäävä suola joka kuitenkin aina löytää paikkansa mistä tahansa kaveripiirin tapaamisesta, rennommasta illanvietosta taikka nykyisin myös sosiaalisesta mediasta. Olisihan se pitänyt arvata että ennemmin tai myöhemmin joku keksii alkaa piirtää oman kaveriporukkansa piirissä liikkuvista, puolitosista tarinoista myös sarjakuvaa.

Itse asiassa tämä on ilmeisesti keksitty jo jonkin aikaa sitten, nimittäin tarkastelun kohteena on Yhesti Yhes Paikas -sarjan jo seitsemäs osa, Yhesti Yhes Seitsemännes Paikas. Tekijänä touhuaa Ville Pirinen, monesta yhteydestä tuttu sarjakuvaaja ja kuvittaja.

Yhesti Yhes Seitsemännes Paikas on lyhyt, kourallisesta muutaman sivun mittaisia episodeja koostuva taskuunsopiva albumi. Koko tuotoksen lukee läpi muutamassa minuutissa, mutta niihin minuutteihin mahtuu kohtalaisesti hihittelyä, joten huijatuksi tuskin tarvitsee itseään tuntea.

Äijien juttuja
Äijien juttuja

Kokemus on hyvin elämänmakuinen. Tarinat sijoittuvat miellyttävän rupuisiin ympäristöihin ja tulevat kommentoineiksi kaikenlaisia asioita ja ihmisiä, eivätkä arkisuudestaan huolimatta sorru tylsyyteen tai tavanomaisuuteen. Koko hommassa on vähän sellainen ”kerron teille nyt tämän jutun” -tyyppinen fiilis, mitä on ikään kuin vain kuvitettu kuvilla.

Ratkaisu voi kuvailtuna kuulostaa melkoiselta ajanhukalta ja typeryydeltä, mutta ainakin itse huomasin nauttivani kokemuksesta.

Karikatyyrejä ja älyttömyyttä
Karikatyyrejä ja älyttömyyttä

Kuvituksessa on samanlainen hiukan ”huoleton” fiilis kuin tarinankerronnassakin: kuvituksesta paistaa tietty hiomaton luonnostelullisuus. Lisää tarkkuutta kuitenkin ilmenee kun on tarvis – parhaiten sen näkyy tarinoiden livetessä mainitsemaan oikeita ihmisiä tai oikean maailman asioita, jotka on karikatyrisoitu mallikkaasti. Kannet ovat värilliset, sisältö ei. Sen sijaan mustavalkorasteria on käytetty kuvia selkeyttämään onnistuneesti.

Taide jäljittelee todellisuutta
Taide jäljittelee todellisuutta

Tällaista materiaalia olisi mielellään lukenut pitempäänkin. Toisaalta, onhan tämä jo seitsemäs albumi, ja kuten taiteilija itse alkupuheessan (taikka siis -sarjakuvassaan) toteaa, alkaa samankaltaisten juttujen kertominen uusilla ja innovatiivisilla tavoilla jo tuottaa vaikeuksia. Aiempia kokonaisuuksia lukemattomille resepti ainakin toimii kuin jugurtti kevyenä välipalana ennen sukeltamista kohti tärkeämpiä asioita.

Onko Yhesti Yhes Seitsemännes Paikas sarjakuvaraportti, kuvitettu facebookin tai baari-illan tarinatuokio, suurinta mahdollista neroutta vai täyttä ajan haaskuuta lienee paljolti lukijasta kiinni. Huumori kuitenkin toimii ja koko paketista jää venkoilematon, yksinkertaisuudessaan kaunis kuva. Suurempia tarinakokonaisuuksia kaipaavien ei kuitenkaan tarvinne vaivautua.