Avaruusagentin lyhyitä seikkailuja

Valerian: Surullinen planeetta
Teksti: P. Christin
Kuvat: J.-C. Mézières
Ranskankielinen alkuteos: Par les Chemins de l’Espace
Suomennokset: Juhani Tolvanen ja Soile Kaukoranta
Tekstaus: Mikko Huusko
© Dargaud 1997, by Christin & Mézières
Julkaisija: Kustannus Jalava
Taitto ja kannen muokkaus: Mikko Valtavaara
240 x 195 mm, 128 s., pehmeäkantinen
Painopaikka: AS Pakett, Tallinna 2013
ISBN 978-951-887-486-0

28,80 €

Avaruusagenttien Valerianin ja Laurelinen seikkailuja on saatu seurata meidänkin maassamme jo 22 albumin verran. Parivaljakko Mézières ja Christin puuhaa parhaillaan uuden albumin kimpussa, ja sen valmistumista ja suomeksi julkaisua odotellessa Jalava tarttuu Valerianin uran alkuvaiheita käsitteleviin lyhyisiin kertomuksiin. Nämä seitsemän tarinaa tehtiin vuosina 1969-70 taskukirjamuotoiseen, neljännesvuosittain ilmestyneeseen Super Pocket Piloteen, jossa Pilote-lehdestä tutut hahmot seikkailivat 16-sivuisissa tarinoissa.

1960-luvun ranskalaista avaruuspsykedeliaa komeimmillaan
1960-luvun ranskalaista avaruuspsykedeliaa komeimmillaan

Valerian oli tässä vaiheessa nähty jo kahdessa seikkailussa. Debyytti Pahat unet toi heti näyttämölle Laurelinen, joka sitten jo Liikkuvien vetten kaupungissa näyttäytyi tasavertaisena seikkailukumppanina Valerianin rinnalla. Näissä lyhyissä tarinoissa Laurelinen osuus jää tosin vähäiseksi, hänen apuaan tarvitaan ainoastaan kahdesti.

Tarinoista suuri osa toistaa samaa kuviota: Valerian osuu johonkin outoon planeettaan ja koettaa selvittää mikä on ajanut asiat nykyiseen tilaan. Tätä peruskaavaa Christin ja Mézières varioivat kuitenkin luovasti siten, ettei lukijalle jää toiston tuntua. Omassa esipuheessaan tekijät itsekin myöntävät leikitelleensä science fiction -kirjallisuuden suurilla klassikoilla, joten runsasti alan kirjallisuutta ahmineet voivat arvuutella mitkä teokset ovat toimineet minkäkin tarinan inspiraationa.

Mézières haparoi vielä kasvojen piirtämisessä
Mézières haparoi vielä kasvojen piirtämisessä

Mézières piirtää mielikuvituksekkaat maisemat liki mestarillisesti, mutta ihmishahmot ovat karrikoituja ja kasvojen toteutus jopa onnahtelee paikoin. Piirrostyyli kehittyi huippuunsa vasta vuonna 1976 Paluu Alflololille -albumin myötä.

Ystävyyden fflumgluff -tarinan uskottavuutta jäin pohtimaan, mutta ehkä tämän kerran kannattaa vain ihastella tapaa, jolla Valerian kerii mysteeriä auki taaksepäin. Asiat voi selittää puhki sitten omassa mielikuvituksessaan.

Aiemmin suomentamaton Surullinen planeetta tarjoaa lisää surrealistisia avaruusnäkymiä
Aiemmin suomentamaton Surullinen planeetta tarjoaa lisää surrealistisia avaruusnäkymiä

Albumin koko on pidetty sopivan kompaktina, alkuperäissivuja ei ole lähdetty liikaa suurentamaan. Tällä konefonttien aikakaudella on annettava lämmin kiitos siitä, että mestaritekstaaja Mikko Huuskon kädenjälki saa koristaa puhekuplia. Juhani Tolvasen ja Soile Kaukorannan vakaalla ammattitaidolla tekemät käännökset on muuten säilytetty, mutta Tolvanen on hionut omia, Ilta-Sanomien sivuilla nähtyjä vanhoja käännöksiään entistä mielekkäämpään asuun. Valerian-keräilijää ilahduttaa nimitarinan ensijulkaisu suomeksi – se on näistä kaikkein painokkain ja yhteiskuntakriittisin.

Tällä kokoelmalla voi mainiosti aloittaa tutustumisensa Valerianin maailmoihin, sillä mukana ei ole viittauksia aiempiin seikkailuihin. Toisaalta yhtäkään sivuhahmoa ei näy käytetyn myöhemmissäkään albumeissa.

30-sivuisen Pahat unet -sarjan puuttuminen tästä koosteesta jää hiukan harmittamaan, joten keräilijän on vielä metsästettävä harvinainen ja kalliilla löytyvä samanniminen albumi, jossa se ainoan kerran on meillä julkaistu.

Koosteen sisältämät tarinat ja niiden aiemmat julkaisukerrat suomeksi:

Suuri keräilijä
Merkillisiä näytteitä

Julkaistu Pahat unet -albumissa vuonna 1991

Ystävyyden fflumgluff
Tsirillitis-asteroidi
Uxgloan kloonit
Tekniikan riemuvoitto

Julkaistu Ilta-Sanomissa vuonna 1986

Surullinen planeetta

Ei julkaistu aiemmin suomeksi

Keskustele Valerianista Kvaakissa