Timo peilitalossa

Kivi Larmolan uutuudessa elämä ei ole helppoa. Timoa painaa huoli toimeentulosta, elätettävänä kun ovat vaimo ja lapsi. Kituuttaminen ja näköalattomuus alkavat vaivata, eivätkä lääketehtaan kokeet ainakaan lisää turvallisuuden tunnetta ja luottamusta elämään.

Kivi Larmola
Timo
Kumiorava 2013
ISBN 978-952-67423-9-7
64 s., kovakantinen
14,90 €

Esittelytekstien mukaan Timo Woycek on pikkurikollinen, joka yrittää selvitä arjestaan Helsingissä. Sarjakuva-albumissa Timo ei varsinaisesti rikoksen poluilla nähdä, ellei sellaiseksi pimeätä työtä lasketa. Päähenkilön kotikaupunki on tuttu ja tunnistettava Helsingissä harvemmin käyvällekin. Jo tarinan avauskuva Kolmen sepän patsaalta määrittää tapahtumapaikan.

Timon mottona on lainaus Carl von Clausewitziltä. ”Mutta vaarojen ja edesvastuun ahdistaessa häntä joka puolelta hän kadottaa yleiskäsityksen, ja vaikka hän sen toisten osalta säilyttäisikin, päätöksentekoon hän joka tapauksessa olisi kykenemätön, sillä siinä ei kukaan toinen voi auttaa.” Tätä sitaattia näkee harvoin, vaikka Clausewitzin parin sadan vuoden takaiset neuvot sodankäyntiin ovat muutoin muuttuneet yleispäteviksi ohjeiksi liike- ja muuhunkin elämään.

Kivi Larmola rakentaa Timon vääristyvää maailmaa ja minäkuvaa ensilehdiltä lähtien. Lääkekokeiden lisäksi päihdyttäviä aineita ei tarinassa nähdä. Juoppohulluuden kuvaukset suomalaisessa sarjakuvassa ovat tutumpia, esimerkiksi vaikka J. A. Mäen Hermolomamatkasta (Like 2011). Timon maailma muuttuu hitaammin, vähemmän selkeärajaisesti. Lukijalle osa (vaino)harhaisuuksista paljastuu sellaisiksi vasta tarinan edetessä.

”Masennus on vain sivuoire, joka menee aikanaa ohi” vakuuttaa kokeita valvova lääkäri. Timon jutut ja pakkomielteet muuttuvat entistä hullummiksi. Loppupuolella lapselle kerrottu vertauskuvallinen satu selventää mitä on tapahtunut ja tapahtumassa. Epätoivo vie kyvyn empatiaan. Timon moraalinen kompassi on sekaisin.

Larmola kertoo mustanpuhuvin sävyin syyn ja seurauksen. Todelliset uutiset aika ajoin kertovat samanlaisista seurauksista. Tarina vie jalat alta, aivan kuin Timolta peilitalossa.

* Kivi Larmola
* Keskustele Larmolan sarjakuvista Kvaakissa