Korhosen 20-vuotiskronikka

Suomen parhaaksi ja ainoaksi Aku Ankka -piirtäjäksi tituleerattu Kari Korhonen juhlistaa 20-vuotista uraansa Ankkalinnassa kaikin puolin tähdittämässään eepoksessa Ankan siivellä.

Ankan siivellä – Kari Korhosen 20 vuotta Ankkalinnassa

Sanoma Magazines Finland 2013
Toimitus: päätoimittaja Aki Hyyppä, Jenni Hurme, Riku Perälä, Elina Rusokallio, Viia Viitanen ja Mika Äärilä
Ulkoasu ja taitto: Raimo Hyvönen
Suomennokset: Antti Hulkkonen ja Aku Ankan toimitus
200 sivua, sidottu
ISBN: 978-951-32-3639-7
Suositushinta: 39,00 €

Ankan siivellä on täynnä Kari Korhosta, kuten asiaan kuuluu. Kirja sisältää yhteensä 16 tarinaa, joista neljä on Suomessa ennen julkaisematonta. Sen lisäksi, että maestro on kynäillyt kaikkien sarjojen käsikirjoitukset ja kuvitukset, on hän raapustanut ylös myös laajoja katsauksia uraansa ja tarinoihinsa.

Kovakantisen kirjan kansimateriaali on oikein valittu. Pahimmankaan tahmanäpin ei tarvitse pelätä jättävänsä suolaisella hinnalla varustettuun teokseen sormenjälkiä ainakaan ihan tavallisessa lukuprosessissa. Painojälki kirjan laadukkailla sivuilla on kiitettävää. Sarjojen ja artikkelien ahmimisen ilolle ei näiltä osin pitäisi löytyä häiriötekijöitä.

Jonen kuppila löytyy teoksen sivuilta.
Jonen kuppila löytyy teoksen sivuilta.

Korhosen taitavasti väsätyt katsaukset ansaitsevat kiitosta. Taiteilija kertoo itse asiasta eli Ankkojen syntymisestä paperille rennolla ja vapautuneella tyylillä jättäen jäyhän jökötyksen pois. Sellaista tekstiä on miellyttävä lukea. Ihan kuin lukija pääsisi keskustelemaan herran itsensä kanssa näin kavereiden kesken Jonen kuppilaan!

Kirjasta tämäkin sivu löytyy myös luonnoksina.
Kirjasta tämäkin sivu löytyy myös luonnoksina.

Erityisen hienosti ajateltua on se, ettei luomistyön läpikäyntiä ole jätetty pelkän puhelemisen varaan. Kirjaan on ahdettu kokonaisesta tarinasta vierekkäisillä sivuilla etenevästi sarjan valmis versio sekä käsikirjoitusluonnos ja varsinainen luonnos. Näin lukija päästetään täysin avoimesti nuuskimaan tarinan konkreettisia syntyvaiheita. Täksi kaikki vaiheet paljastavaksi sarjaksi on teokseen valittu vuoden 2012 jääkiekon MM-tunnelmissa aiemmin julkaistu Omaa peliä.

Itse tarinoiden lisäksi opuksesta löytyy runsaasti myös muuta kuvitettua ihmeteltävää. Monenkirjavat kuvitukset Muumi-harjoituskuvista aina Taistelevien metsojen loistokkaaseen parodiointiin saakka ovat täydellinen mauste juhlakirjalle ja samalla osoitus Korhosen taidoista ja monipuolisuudesta.

Kirjan tärkein osa eli tarinat jättävät joiltain osin vielä hiomisen varaa. Ne ovat hahmokavalkadiltaan ja aiheiltaan mukavan vaihtelevasti valittuja, mutta kun kyseessä on Kari Korhosen 20-vuotista ankallisuraa juhlistava teos, on ihmeteltävä ratkaisu sälyttää mukaan sisältöä pääasiassa vain viiden viimeisen vuoden jaksolta. Sitä aiemmilta vuosilta materiaalia on kirjassa tarjolla vain pienin ripauksin. Se, että opuksessa haluttiin keskittyä vain Korhosen sekä kirjoittamiin että kuvittamiin sarjoihin, ei ole riittävä syy miehen 15 ensimmäisen vuoden heitteillejätölle. Olisi sieltäkin löytynyt tarinoita sekä miehen kuvituksella että käsikirjoituksella varustettuina.

Mummon mysteerien räväkkä aloitus
Mummon mysteerien räväkkä aloitus

Kuten mainittu, kirjan laaja hahmokavalkadi on onnistunut. Mukaan on temmattu Akun, Roopen ja ankanpoikien lisäksi Pikku-Aku, Mummo mysteereineen sekä jopa Mikki Hiiri! Viimeksi mainittu nähdään kirjan kenties erikoisimmassa sarjassa Hienostokoiranäyttely, joka perustuu Disneyn lyhytpiirrettyyn vuodelta 1939. Tarinasta ei koskaan saatu aikaan valmista versiota ja nytkin nähdään “vain” luonnokset. Korhonen kertoo kirjassa lisää mielenkiintoisesta projektista sarjan takana ja syyt sen jäätymiselle.

Erilaisia aiheita ja juonikuvioita kirjassa riittää siinä määrin, ettei minkäänlainen kaavamaisuus saa oloa tuntumaan tylsältä. Eepoksen sivuilla ehditään muun muassa viettämään syntymäpäiviä, joulua ja uutta vuotta sekä jahtaamaan aarretta ja parodioimaan Aleksis Kiveä.

Kari Korhosen ehdottomille faneille kirja lienee pakko-ostos, mutta myös muille sitä voi lämpimästi suositella. Kenties ainoan motivaatio-ongelman ostotyöhön kokevat ne, jotka eivät halua maksaa hunajaa teoksesta, jonka sarjoista suurin osa on julkaistu Aku Ankassa lähivuosina.

©DISNEY

Kuvalähde Inducks

Keskustele Kari Korhosesta