Linnut ja possut sotivat sarjakuvissakin

Angry Birds -sarjakuvat täydentävät erinomaisesti WSOY:n sarjakuvalistaa, jolle olemme etsineet pitkään laadukasta, koko perheelle sopivaa sarjakuvaa. Uskon että vihaisten lintujen metkat ja vauhdikkaat seikkailut houkuttavat sarjakuvien pariin uusia lukijoita”, kertoo sarjakuvaneuvos, kustannustoimittaja Mikael Ahlström WSOY:ltä.

”Sarjakuvilla voimme kertoa faneillemme entistä monipuolisemmin Angry Birds -hahmoista, heidän hauskoista seikkailuistaan ja maailmasta, jossa he elävät”, sanoo Rovion sarjakuvien päätoimittaja Jukka Heiskanen.

Albumeita ilmestyy jatkossa useampia vuodessa. Nidotut 48-sivuiset albumit ovat myynnissä Lehtipisteissä. Ensi vuodesta alkaen julkaistavat laajemmat kovakantiset kokoelmat ovat saatavilla kirjakaupoissa.

Angry Birds Comics 1. Operaatio Omeletti
Englanninkielinen alkuteos: Angry Birds Comics I: Operation Omelette
Kirjoittajat Jeff Parker, Janne Toriseva, Pascal Oost ja Kivi Larmola
Piirtäjät Paco Rodrigues, César Ferioli ja Oscar Martin
Kansi Jean-Michel Boesch
Suomentaneet Anu Partanen ja Ville Keynäs
Toimitus Jukka Heiskanen ja Juha Mäkinen
Kustantaja WSOY
48 sivua, nid., pk, väri, 260 X 196 mm
ISBN 978-951-0-40278-8
© 2009-2013 Rovio Entertainment Ltd.
Suomenkielinen laitos © WSOY 2013

Lehtipisteet ovat täynnä monenlaista Angry Birds -puuhakirjaa. Nyt on vuorossa oikea sarjakuva-albumi. Viime vuonna oli kirjakauppamyynnissä kovakantinen Uljas Kotka -albumi, mutta nyt on kustantajaa vaihdettu ja muutettu linja pehmeäkantiseksi. Sarjatkin ovat parantuneet.

Hahmot ovat söpöjä ja pyöreitä. Raajattomuus ja pomppiminen tuntuu erikoiselta, mutta siihen tottuu pian. Ja jos on Angry Birds -pelejä pelannut niin nämä tuntee jo ennestään. Kaikkia sisäkansilla esiteltyjä hahmoja ei tässä ensimmäisessä osassa ole vielä mukana. Uljas kotka oli aikaisemmassa albumissa tärkeässä roolissa, tässä häntä ei ole sarjakuvissa ollenkaan.

Piirrosjälki on yhtenevää, eikä piirtäjiä erota toisistaan, vaikka kaikki ovatkin ennestään tuttuja. Oscar Martin on tehnyt pitkään Tom & Jerryä. Paco Rodrigues ja César Ferioli ovat taas Aku Ankan lukijoiden tuntemia. Viimeksi mainittu on kuvittanut yhden tarinan, muut kaksi kumpikin. Kaikki piirtäjät ovat espanjalaisia ammattilaisia ja jälki on taattua laatua.

Kirjoittajia on taas kolmesta maasta, ja mukana on suomalaisia sarjakuvantekijöitä kuten Oswaldista ja Betonisaappaista tuttu Janne Toriseva ja Puupää-hatulla palkittu Kivi Larmola jolta ei ole tämän tyylistä sarjakuvaa aiemmin nähty, vaikka hän on työskennellyt yli 10 vuotta Aku Ankassakin.

Tarinoista Toriseva on tehnyt kaksi, ja ne ovatkin albumin parhaita. Kaavamaisiahan kaikki tarinat ovat, kaikkiin on pitänyt ottaa mukaan perustana että possut yrittävät ryöstää lintujen munia, kuten on pelissäkin. Kaikki kirjoittajat ovat silti saaneet mukaan jotain muutakin, ettei kyse ole saman tarinan uudelleen työstämistä.

Muista kirjoittajista amerikkalaisen Jeff Parkerin tuntevat uusia supersankarisarjakuvia lukeneet, mutta monipuoliselta lahjakkuudelta mies vaikuttaa. Häntä ei pidä sekoittaa Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa ilmestyvän Velhon nykyiseen piirtäjään Jeff Parkeriin. Kolmaskin Jeff Parker on sarjakuvan nykytekijöitä, hän taas on tehnyt Jere-kopiota nimeltä Dustin, jota Suomessa ei tunneta.

Sekä Toriseva että Larmola piirtävät omat sarjakuvansa yleensä itse. Kummankaan tyylillä en osaa kuvitella Angry Birdsiä tehtävän.

Hollantilainen Pascal Oost on laatinut Disney-sarjakuvia enemmänkin ja niitä on nähty suomeksikin, neljästä kirjoittajasta hän on ainoa tämäntyylisen eläinsarjakuvan erikoismies.

Angry Birds on varsin piristävä ilmiö lastensarjakuvankin alalla, vaikka vähän sotaistahan koko brändi on. Aikuisten en usko tästä paljoa irti saavan, vaikka peli kiinnostaisikin ja sarjakuva muuten. Toinen osa on tulossa lehtipisteisiin jo jouluksi. Ilmeisesti on tarkoitus julkaista albumi joka toinen kuukausi ja muitakin tekijöitä on ilmeisesti tulossa. Netistä löytyi jo näyte Giorgio Cavazzanolta aiheesta. Tässäkin on hahmoesittelyistä osa hänen piirtämiään.

Kirjoittaja Janne Toriseva ja suomentaja Ville Keynäs ovat haastateltavina Helsingin kirjamessuilla aiheen tiimoilta perjantaina 25.10.2013 WSOY:n lavalla klo 11.30 alkaen.

Keskustele Kvaakissa Angry Birds -sarjakuvasta