Elämä on ihmisen parasta aikaa

Neil Gaiman on saavuttanut mainetta ja mammonaa hienoilla tarinoillaan. Vuosien odotuksen jälkeen hänen koskettavat tarinansa Kuolemasta ovat viimeinkin saatavilla myös suomeksi.

Kuolema – elämisen kallis hinta
Alkuperäinen julkaisu: The Absolute Death
Sisältää tarinat:
Death: The High Cost of Living 1-3 (1993), Death Talks about Life (1993), A Death Gallery 1 (1993), The Sandman: A Gallery of Dreams 1 (1994), The Endless Gallery 1 (1995), Death: The Time of your life 1-3 (1996), Vertigo: Winter’s Edge 2 (1999), 9-11: The World’s Finest Comic Book Writers & Artists Tell Stories to Remember (2002)
Tarina: Neil Gaiman
Kuvittajat: Chris Bachalo, Mark Buckingham, Mark Pennington, Jeff Jones, Dave McKean
Kääntäjä: Petri Silas
Kustantaja: Egmont, 2013
Sidosasu: Sidottu
Sivumäärä: 240
Värit: 4-värinen
ISBN: 978-952-233-704-7
42.95 €

Kuolema: Elämisen kallis hinta on näyttävä kirja ja se sisältää viisi tarinaa. Ensimmäinen kertoo millainen on Kuoleman päivä tavallisena ihmisenä. Kerran sadassa vuodessa Kuolema viettää päivän kuolevaisena, jottei unohtaisi inhimillisyyttä. Tarinan perusteella päivät eivät kuitenkaan ole ihan normaalia arkea. Toisessa tarinassa tutustutaan tarkemmin kahteen ensimmäisen tarinan sivuhahmoon. Kuolema tulee taas vierailulle ja jokainen joutuu punnitsemaan mikä on elämässä tärkeintä ja mihin rajalliset päivänsä kannattaa kuluttaa. Loput kolme tarinaa ovat lyhyempiä makupaloja. Niissä selvennetään Kuoleman taustaa, analysoidaan WTC-iskujen aiheuttamia traumoja ja harjoitetaan seksivalistusta.

Tarinoihin ei sisälly suurta jännitystä tai toimintaa vaan ne etenevät rauhallisesti ja pohdiskellen. Aiheet ovat vakavia ja niitä käsitellään sen mukaisesti. Vaikea uskoa, että Elämisen kallis hinta -tarinan ensijulkaisusta on kulunut jo kaksikymmentä vuotta. Sen verran hyvin tarinat ovat kestäneet aikaa. Enemmän elämää nähneet eivät välttämättä löydä näiltä sivuilta mitään ennen kokematonta, mutta itsenäistä ajattelua aloitteleville voi löytyä jonkin verran pohdiskeltavaa.

Gaimanin loihtima Kuolema teki ensiesiintymisensä Sandmanin sivuilla ja kuten olettaa saattaa, näissäkin tarinoissa vilahtaa viittauksia Sandmanin mytologiaan. Kirjan lukeminen ei kuitenkaan vaadi aikaisempaa tietoa hahmoista, sillä kaikki oleellinen tuodaan ilmi. Tietysti tarinoista löytää uusia tasoja, jos Sandman on ennestään tuttu. Esimerkiksi WTC-iskuihin liittyvässä Kehrä-tarinassa vilahtaa Kuoleman veli, jota ei sen tarkemmin esitellä. Kyseessä on Tuho, kuten teemaan sopii.

Kirjan molemmat pidemmät tarinat ovat pitkänlinjan ammattilaisten, Chris Bachalon ja Mark Buckinghamin, kuvittamia. Ensimmäisen tarinan jälki vaihtelee sulavan ja rosoisen välillä luoden onnistuneesti tunnelmaa. Elämä on parasta aikaa –tarina tehtiin vain kolme vuotta myöhemmin, mutta herrojen kynänjälki on siinä huomattavasti silotellumpaa. Lyhyissä tarinoissa on eri tekijöitä ja kuvitus on jonkin verran tyylitellympää, mutta toimivaa. Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy laaja galleria-osio. Piirroksia ovat olleet tekemässä Dave McKean, Chris Bachalo, Michael Zulli, Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Brian Bolland, Charles Vess, Adam Hughes, Mark Buckingham, Michael W. Kaluta, Bryan Talbot, Moebius ja monet muut sarjakuvamaailman huippunimet. Kaiken kaikkiaan kirja tarjoaa siis ensiluokkaista taidetta.

Egmontin julkaisu vastaa Vertigon Death Deluxe Edition:ia ja nimensä mukaisesti luksusta on tarjolla. Kirja on hieman isompi kuin Egmontin muut DC-kirjat, joten hienosta taiteesta pääsee nauttimaan täysin rinnoin. Petri Silaksen suomennos on laadukasta kautta linjan, vaikka parissa kohtaa sanavalinnat hieman yllättävät. Kirjan painoasua on erittäin laadukas, kuten tämän tasoisessa tuotteessa pitääkin olla.

Kuolema: Elämisen kallis hinta tarjoaa elämän makuisia tarinoita, jotka parhaimmillaan saavat miettimään miten oman elämänsä voisi elää mielekkäästi. Kaikista teoksista ei yrityksestä huolimatta ole siihen. Mutta mikä tärkeintä, missään muualla ei ole mahdollista törmätä näin söpöön Kuolemaan.

Keskustele Kuolemasta ja muusta Gaimanin tuotannosta Kvaakissa.