Gallerian valkoiset seinät

Huuda huuda on jo pidempään esitellyt suomalaisille flaamilaisen sarjakuvan uusia tuulia. Nyt kustantamo on julkaissut Brecht Vandenbroucken (s. 1986) alkujaan mustavalkoisina lehtinä ilmestyneet sarjakuvat nelivärisinä kovissa kansissa. Tuulahdus Antwerpenistä on raikas.

Brecht Vandenbroucke
White Cube
Huuda huuda 2013
SBN 978-952-5724-54-7
68 s., 230 x 300 mm
Nelivärinen, kovakantinen, lankasidottu
Ovh 20 €

Taidemaailmaan sijoittuvassa Brecht Vandenbroucken sanattomassa sarjakuvassa kaksi paksuposkista “kriitikkoa” hämmentävät taidepiirejä ja ajavat taiteilijoita itsemurhiin pienemmistä kiusoista puhumattakaan. Tarinat ovat sivun tai kahden mittaisia nyöryyttäviä episodeja. Varsinaisia taidekriitikkoja nämä kaksi identtistä paksuposkea eivät ole, sillä useimmiten he kuitenkin rahalla ostavat teokset ennen niiden halventamista.

Kuvataiteelle on galleriaa parempi sijoituspaikka.

Vandenbroucken sarjakuvan nimi tulee taideteoreetikko Brian O’Dohertyn 1970-luvun lopulla pohtimasta (kaupallisesta) galleriatilasta, White Cubesta. Näennäisen neutraaleilla gallerian “valkoisilla seinillä” oli kuitenkin merkitys ja O’Doherty pohti sitä kuinka suuren osan taideteoksen olemuksesta galleriatila muodostikaan. Kuten arvata saattaa, tällainen teoretisointi johti siihen, että White Cube on myös oikea taidekauppaketju, jolla on galleriat Lontoossa, Hongkongissa ja Sao Paolossa. White Cube -gallerioiden kautta kuuluisiksi ovat nousseet muun muassa Damien Hirst, Tracey Emin ja Marc Quinn.

Valkoiset seinät myös eristivät taiteen kaikesta siitä oleellisesta jota sen oli tarkoitus kuvastaa ja heijastella. Vandenbroucken näihin tiloihin marssittamat miehet eivät kunnioita taidetilan hartautta. On näilläkin miehillä vaatimuksensa taidenautinnon saavuttamiseksi, mutta ne ovat perin erilaiset kuin taide-eliitillä. Paksuposket pystyivät nauttimaan tumblriin laitetusta Botticellin Venuksen synnystä vasta kun kotiin oli hankittu alkuperäismaalauksen kokoinen näyttö. Marina Abramovićille nämä hulttiot eivät pärjää.

Artisti on läsnä.

Vandenbroucke ei edellytä lukijalta suurta nykytaiteen tuntemusta. Käsitellyt työt ovat modernin taiteen ikoneita Andy Warholista Marina Abramovićiin. Lopuksi otetaan kantaa (kuva)taiteen ja sarjakuvan kategorisoimiseen eri kasteihin. White Cube tarjoaa räävitöntä huumoria kaupallisen taiteen ja hienostelevan taidekulttuurin kustannuksella.

* Kvaakissa voi keskustella Huuda huudan sarjakuvista.