Kuumeinen loppunäytös Brasilian viidakossa

Un Uomo un’Avventura oli Italiassa suosittu albumisarja vuosina 1976-1980. Tässä ajassa julkaistiin 30 albumia kaikkiaan 19 menestyneeltä italialaispiirtäjältä. Corto Maltese -hahmostaan parhaiten tunnettu Hugo Pratt vastasi neljästä albumista, jotka Jalava on julkaissut suomeksi ripeässä tahdissa. Kahdeksassa kuukaudessa sarja on ehtinyt jo kolmanteen osaan.

Mies ja seikkailu 3 – Sertãon mies
Teksti ja kuvitus: Hugo Pratt
Italiankielinen alkuteos: L’uomo del Sertão
Väritys: Anne Frognier
Kansi: Cong SA
Suomennos: Heikki Kaukoranta
Taitto: Sisko Honkala
Kustantaja: Kustannus OY Jalava
Kansi ja ulkoasu: Cong SA
ISBN 978-951-887-481-5
Painopaikka: Meedia Zone, Viro 2013
Teksti © Jalava
210 x 280 mm, pehmeäkantinen, nid., väri, 56 sivua
Hinta 22,90€

Sertãon miehessä Pratt kertoo julman tarinan viimeisistä cangaçeiroista, maanomistajien valtaa vastaan kapinoineista ryöväreistä, jotka santarmit ovat päättäneet tappaa viimeiseen mieheen. Eräs candomblé-noita kuitenkin herättää tapetuista rosvoista yhden, Gringo Vargasin, jälleen henkiin, jotta tämä voisi kostaa johtajansa murhan.

Kuolintavat ovat moninaiset.
Kuolintavat ovat moninaiset.

Pratt kertoo tarinansa uskomattomalla vimmalla. Väkivalta on runsasta ja siekailematonta. Ruutujako pysyy läpi albumin hyvin yksinkertaisena. Kuusi samankokoista ruutua yhdellä sivulla on perusasetelma – tätä Pratt varioi satunnaisilla isommilla ruuduilla sortumatta minkäänlaiseen kikkailuun. Ruudut on piirretty pelkistetysti ja nopeasti vankalla ammattitaidolla. Tarinan teho saavutetaankin tarkkaan mietityillä dynaamisilla kuvakulmilla ja -kompositioilla. Kuvakertojana Pratt venyy aivan mestarilliseen jälkeen.

Pratt on tapansa mukaan tutkinut historiaa ja tarinansa aihepiiriä perusteellisesti. Tarinan hahmoista ainakin cangaçeirojen johtaja Corisco on todellinen historiallinen henkilö. Corisco lienee kohdannut matkansa pään vuonna 1940. Vihjeeksi, että ainakin lyhyet Corto Maltese -tarinat Kohtaus Bahiassa ja Tarkan Laukauksen samba lukeneet löytävät tästä albumista muitakin tutunoloisia hahmoja.

Mies ja seikkailu -albumien kansikuvat eivät ikävä kyllä ole tyylikkäimmät mahdolliset. Kannet periytyvät belgialaisen Castermanin vuonna 2007 julkaisemasta Un homme une aventure -albumisarjasta. Mutta näyttäisivätkö alkuperäiskannet joissakin tapauksissa kovin vanhahtavilta tänä päivänä? Toisaalta albumisarjoissa on hyvä pitää ulkoasu yhtenäisenä.

Mestarillista kuvakerrontaa.
Mestarillista kuvakerrontaa.

Värityksen tehnyt Anne Frognier kuuluu Prattin elämän tärkeimpiin naisiin. Tämä belgialaissyntyinen nainen toimi inspiraationa Prattin varhaistyön, Anna ja Dan viidakossa -sarjakuvan toiselle päähenkilölle. Myöhemmästä avioliitosta syntyi kaksi lasta. Prattin toisen vakiovärittäjän, Patrizia Zanottin tavoin Frognier ymmärtää Prattin taiteen vaatimukset ja suosii tasaisia, hillittyjä väripintoja. Heikki Kaukorannan aina yhtä horjumaton käännöstyö pitää albumin helppolukuisena eikä tunkeudu liiaksi esille.

Sertãon miehessä jää haittaamaan huono viivanlaatu. Originaalit on skannattu aivan liian alhaisella resoluutiolla. Jo edellisessä Mies ja seikkailu -sarjan osassa, Somalian miehessä, näkyi viivan pikselöitymistä, nyt ongelma on entistäkin pahempi. On valitettavaa, ettei oikeudet omistava Cong SA halua tai voi toimittaa kunnollisia painomateriaaleja, vaikka Ranskassa Un homme une aventure -sarjan albumit onkin julkaistu pienemmässä koossa.

Jalava on julkaissut albumit alkuperäisestä poikkeavassa järjestyksessä. Sarjan aloittanut Suuren Pohjolan mies piirrettiin vuonna 1980, Somalian mies ja Sertãon mies saivat ensijulkaisun vuonna 1977. Sarjan varhaisin seikkailu, 1976 julkaistu L’Homme des Caraïbes (Karibian mies) ehtinee kauppoihin vielä ennen vuoden päättymistä.


Keskustele Kvaakissa Mies ja seikkailu -sarjasta

Sarjan aikaisempien osien arvostelut:

Suuren Pohjolan mies

Somalian mies