Shokkihoitoa Richard Corbenin tyyliin

Shokki Tekijänä Richard Corben Osa 1

Kirjoittaneet Richard Corben, Gerald Conway, Steve Skeates, Donald F. McGregor, T. Casey Brennan, Greg Potter, Doug Moench, Bill Dubay, Jack Butterworth, Rich Margopoulos, Jim Stenstrum ja Budd Lewis
Kuvittanut Richard Corben
Kustantaja Egmont Kustannus Oy Ab
180 sivua, n. A4, sidottu kovilla kansilla
Hinta 27,00 euroa
ISBN 978-952-233-726-9 420-13-005

Richard Corben on mitä mainioin mies. Aikoinaan muun muassa Heavy Metal Magazinessa julkaistu Den: Neverwhere on edelleen yksi nerokkaimpia fantasiasarjakuvia kautta aikain; yksinkertaisen mutta syvälle tekijänsä nimenomaan fantasioihin sukeltavan tarinan ja järjettömän mahtipontisen ja ennenkaikkea mielenkiintoisen kuvituksen täydellinen yhteensulauma.

Sen jälkeen Corben on taiteillut niin barbaarisarjakuvia, itämaisia myyttejä, Robert E. Howard -sovituksia kuin amerikkalaisia supersankareitakin. Mutta nyt on oiva tilaisuus tutustua vielä yhteen Corbenin puolista, joka tuntuu olevan hänen faneillensa vieläpä poikkeuksellisen rakas: amerikkalaisten Creepy– ja Eerie-lehtien kauhusarjoihin.

Toinen kauhujuontajista, Hurtti-Huke
Toinen kauhujuontajista, Hurtti-Huke

Egmontin kustantama, kovakantinen, ensimmäinen Corbenin tarinoita vanhan suomalaisen Shokki-lehden malliin keräävä kokoomateos on ulkoasultaan uskomattoman hieno. Jälki on selkeää, musta kunnolla mustaa ja värit loistavat luontevasti. Suomennos on tehty huolella ja tekstaus, vaikka onkin tietokoneella tehtyä, pyrkii noudattelemaan alkuperäisten sarjojen kirjaintyylejä uskollisesti.

Shokkitarinat ovat periaatteessa vanhojen EC-kauhulehtien tyylisiä, lyhyen ytimekkäitä ja yleensä jonkinlaisella enemmän tai vähemmän kierolla twistillä varustettuja kauhusatuja. On mielipuolta, velhoa, muumiota, Frankenstein-pastissia kuin jos jonkinlaista ihmissuttakin. Lopussa yleensä kaikki kuolevat, mutta jollakin piikittelevän sivaltavalla tavalla.

Muumion hurmaava herätys
Muumion hurmaava herätys

Kirjoituksista vastaa koko liuta ihmisiä, joten luonnollisesti tarinoiden suhteen laatu on vaihtelevampaa kuin kuvituksen, josta Corben yksin vastaa. Ehkä parhaiten pärjää Corben itse tälläkin saralla, sillä hänen höynähtänyt ironian tajunsa ja kummalliset yksityiskohtansa yleensä tuntuvat palvelevan kuvamaailmaa täydellisesti. Muina suosikkeina voidaan mainita postapokalyptistä uskonsotaa kuvaava ”Enkeli Loitolla Helvetistä!” ja lohduton joulutarina ”Siunaa Meitä, Isä”.

Vaikka Tales from the Cryptin Crypt Keeperin tyylisten ”kauhujuontajien” (tässä tapauksessa Slemmy ja Hurtti-Huke) makaaberi kerrontaselostus kuuluu eittämättä tarinoiden tyyliin, on tekstiä toisinaan liikaa. Etenkin kuvissa näkyvän toiminnan selvittäminen ”sarjakuvaa sokeille” -tyyliin on paikoitellen ärsyttävää. Toisaalta, sarjakuvien tekovuodet varmasti vaikuttavat tähän.

Kuvitukseltaanhan koko opus on täyttä juhlaa ja viikon mittainen karkkipäivä ilman ähkyä. Corbenin taide tuntuu mukautuvan tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja ottaa kaiken irti niin groteskiudesta kuin hassuttelustakin. Mustavalkoiset sivut vaihtelevat eteerisen, kauniin harmaagradientin ja tiukan, karhean tussijäljen välillä, ja väritarinat – joita on reilusti yli puolet koko kirjasta – näyttävät peruspääväriroiskijoille kuinka värillistä sarjakuvaa pitäisi tehdä.

Ihmissusi tulee ja syö
Ihmissusi tulee ja syö

Joko Corben tai kirjoittajat tuntuvat etenkin suosivan ihmissusia, niitä kun tapaa kirjassa melkein joka toisessa tarinassa. Ja mikäs siinä on suosiessa, ne kun tällä puolimaalauksellisella, groteskin realismin ja kummallisen karikatyrisoinnin ristiriitaiselta demonilapselta näyttävällä kuvitustyylillä todella pääsevät oikeuksiinsa.

Kokonaisuuden kruunaa vielä lopussa löytyvä osio, jossa jokunen kansikuva, pinup ja luonnos herra Corbenilta. Alun esipuheen on kirjoittanut Tähtivaeltajan Toni Jerrman.

Tämä on näitä julkaisuja, joista ei keksi ihan hirvittävästi negatiivista sanottavaa. Jotkut tarinoista olivat tuttuja myös Heavy Metalin vuonna 1998 julkaisemasta ”Richard Corben Specialista”, joka myös kierrätti vanhaa Creepy- ja Eerie-kamaa. Tästä lehdykästä kuitenkin löytyy monia tarinoita, jotka eivät ole Egmontin kirjaan mahtuneet – tämä herättää minussa toivon, ettei ”Osa 1” teoksen nimen perässä jää pelkäksi tyhjäksi uhkailuksi, vaan että tätä löytyy lisää ja paljon.

Hankkikaahan kirja lähimmästä liikkeestänne. Uutta samanlaista satsia kaivataan.

Keskustele Shokista, Creepystä ja Eeriestä Kvaakissa.