Taika-Jimin taiat loppuivat

Mandrake-taikurin eli Taika-Jimin (Mandrake the Magician) seikkailut päättyivät Yhdysvalloissa hiljattain heinäkuussa. Taika-Jim oli kaikkein pitkäikäisimpiä ja klassisimpia sanomalehtisarjoja.

Taika-Jimin viimeinen uusi strippi ilmestyi yhdysvaltalaisissa sanomalehdissä lauantaina 6.7. Taikurin piirtäjä ja käsikirjoittaja, lähes 84-vuotias Fred Fredericks (s. 9.8.1929), uupui sarjaan kesken tarinan, joka oli järjestysnumeroltaan 266. päiväseikkailu (D266). Tarina myös jäi kesken; maanantaina 8.7. alettiin julkaista uusintaa vuodelta 1995.

Fred Fredericksiä vuonna 1966.
Fred Fredericksiä vuonna 1966.

Sarjakuvan julkaisija ja oikeuksien omistaja King Features -syndikaatti ei palkannut uutta tekijää Fredericksin tilalle. Syndikaatti ei ole aloittanut uusia seikkailusarjoja kymmeniin vuosiin ja on antanut useiden vanhojen sarjojen näivettyä eläkeläisten käsissä ennen niiden lopettamista.

Legendaarinen hypnotismin ja illuusion mestari taisteli pahuutta vastaan jopa 79 vuotta. Aikoinaan Mandrake oli kaikkein ensimmäisiä supersankarin kriteerit täyttäviä sarjakuvahahmoja. Sankarin loi käsikirjoittaja, myös Mustanaamion (The Phantom) kehittänyt Lee Falk jo vuonna 1934, suuren laman aikana. Sarjalla oli vain kaksi virallista piirtäjää, Phil Davis vuosina 1934–64 ja Fredericks 1965–2013. Falkin kuoleman jälkeen 1999 Fredericks vastasi myös käsikirjoituksista. Sarjan sunnuntaiversio lopetettiin 2002.

Sarjan piirrosjälki oli tutisevaa loppuaikoina.
Sarjan piirrosjälki oli tutisevaa loppuaikoina.

Fred Fredericks uudisti Taika-Jimin maailman ilmeen 1960-luvulla kulmikkaalla ja luonnosmaisella, mutta nykyaikaisella tyylillään. 1980-luvun lopulta lähtien hänen piirrostyylinsä laatu heikkeni jatkuvasti. Viimeiset vuodet hän roikkui sarjassa kiinni tietäen, että se lakkautetaan hänen mukanaan ja haluten vielä antaa sarjan harvoille seuraajille ilon aiheita.

Mandrake ei ilmestynyt Suomessa enää missään sanoma- tai aikakauslehdessä 1990-luvun jälkeen. Hahmo oli Pohjoismaissa kuitenkin edelleen varsin tunnettu ja suosittu etenkin Mustanaamio-lehdessä julkaistujen jaksojen ansiosta.

Taika-Jimin uusintoja välitetään Yhdysvalloissa vielä niihin sanomalehtiin, jotka kaipaavat taikuria. Sattumalta hän vierailee juuri tällä hetkellä Mustanaamion sunnuntaiseikkailuissa Vaeltavan Aaveen ystävänä. Hahmo saattaa sinnitellä hengissä sanomalehtien ulkopuolella: äskettäin alkaneessa uudessa yhdysvaltalaisessa sarjakuvalehdessä King’s Watch Mandrake taistelee pahaa vastaan yhdessä klassisten sankarien Mustanaamion ja Flash Gordonin kanssa.

Moni seikkailusarjojen ystävä jää kaipaamaan Mandraken hypnoottista elettä.

Keskustele Taika-Jimistä Kvaakissa