Nicholas Grisefoth 5: Susien linna

Tanskan kuninkaan leipiin päätynyt Nicholas Grisefoth häärää milloin kaapparina, milloin tullien kerääjänä. Tanskan perivihollinen, Zoltzakin lyypekkiläinen klaani, kidnappaa kostomielessä Nicholasin ja Annin pojan ja vie hänet Baltiaan.

Kaappaajia jäljittävät Nicholas ja hänen apurinsa löytävät yllätyksekseen klaanin pimeän, salassa pidetyn puolen. Zoltzakin vahva asema Hansa-liitossa pohjaa julmaan terroriin, ja noituuden avulla kidnapatusta pojasta on tarkoitus kasvattaa ase isäänsä vastaan.

Nicholas, Anni ja hänen Baltiaan kotiutuneet suomalaiset hengenheimolaisensa tekevät kaikkensa tuhotakseen myrrysmiesten pesäpaikan. Vaikka Zoltzakin katala juoni epäonnistuu, hänen varjonsa uhkaa perhettä edelleen.

Nicholas Grisefoth 5: Susien linna
Kirjoittanut Juha Ruusuvuori
Piirtänyt Hannu Lukkarinen
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö
Painatus Bookwell Oy, Porvoo 2013
64 sivua, A4, mv, pk, nid.
Hinta 22 euroa
ISBN 978-951-0-36913-5
© Juha Ruusuvuori & Hannu Lukkarinen

Nicholas Grisefoth seilaa Itämerellä jo viidennessä albumissaan. Suomen historiaa ja keskiaikaa on kuvattu uskottavasti, autenttisuudesta saavat kertoa asiantuntevammat. Uusi albumi alkaa tilanteesta, jossa Nicholas on asunut perheensä kanssa jo vuosia Juutinrauman suulla keräämässä Tanskan kuninkaalle yhden kultarahan tullimaksuja salmesta kulkevilta laivoilta. Vanhat viholliset eivät ole unohtaneet Nicholasia.

Juha Ruusuvuori kirjoittaa sutjakasta seikkailua ja samalla väkevää tunteita nostattavaa tarinaa. Samalla opimme 1200-luvun historiaa. Silloin esimerkiksi suomalaiset ja hämäläiset olivat kaksi eri heimoa. Keski- ja etelä-Suomi olivat Itämaata, Österlandia. Saksoista monikossa puhutaan siksi koska mitään yhtenäistä Saksaa ei ollut. Ja vanhahtavalla kielellä myös saksalaiset ovat saksoja.

Hannu Lukkarinen piirtää seikkailun karkealla, mutta taidokkaalla mustavalkografiikalla. Laivat eivät ole yhtä hienoja kuin vaikka Punaparrassa, mutta missäpä niin olisi. Hahmotkin jäykistelevät, kulissit ovat Lukkarisella paremmin hanskassa.

Albumin tarina kertoo siis lapsen kaappauksesta, yhä ajankohtainen aihe siis, historiakontekstistaan huolimatta. Varsinaista historiaahan tämä ei ole, sellainen ei tunne noitia ja ihmissusia, joten fantasian puolella käydään kunnolla, ja miekanheiluttelu on Susilinnaan hyökätessä veristä, ja myrrysmiehiä tapetaan tappamalla.

Vaikka Nicholas Grisefoth -albumit ovatkin itsenäisiä teoksiaan, on niissä suora kronologia, ja viittauksia aiempiin osiin. Aikaisemmista osista on saatavana enää edellistä, neljättä osaa, joten aikaisempia osia kannattaa kysellä kirjastosta. Kustantaja voisi silti ottaa kolmesta ensimmäisestä uusintapainokset, tai vaikka kaikki yksissä kansissa, nykyisin muodikkaana integraalina. Kiinnostunut voi silti aloittaa tästäkin. Suositellaan erityisesti historiallisen seikkailusarjakuvan ystäville, nuorille ja vanhoille.

Keskustele Kvaakissa Nicholas Grisefothista ja Hannu Lukkarisen muista sarjakuvista