Kelomökistä tulevaisuuteen

Aapo Rapin (s. 1977) uraan mahtuu useita kiitettyjä sarjakuvia. 2008 albumiksi koottu Meti kertoi piirtäjän karjalaisen isoäidin tarinan. Pullapoika (2005), Kuningas Toffee (2008) ja Naaburger (2009) osoittivat että miehellä riittää mielenkiintoisia tarinoita kerrottaviksi.

Rapi toi Kelomökkien miehensä ensi kertaa julkisuuteen Ilta-Sanomien Kuukauden kotimaisena strippisarjakuvana. Sittemmin nämä 22 strippiä julkaistiin vuonna 2006 liuskamuotoisena omakustanteena. Huuda Huudan ansiosta aikoinaan ilman jääneillä on uusi mahdollisuus tutustua tähän synkänhauskaan taiteilijakuvaukseen.

Kelomökkien mies toimii suvereenisti sekä ihmiskuvauksena että taidesatiirina. Vielä nimettömäksi jäävä itsetuhoinen jörrikkä ei saa taiteelleen minkäänlaista arvostusta. Katkeruus purkautuu juomisena ja epätoivoisina itsemurhayrityksinä.

Rapi ei ole halunnut hylätä luomaansa hahmoa. Vuoden 2010 heinäkuussa hän piti muutaman päivän kestäneen näyttelyn, jossa esiteltiin Kelomökkien miehen öljyväritöitä. Kiasmassa 2012 maaliskuussa pidetyssä Päin näköä! -sarjakuvanäyttelyssä sama idea jalostettiin futuristisemmaksi. Rapin osuus tuosta näyttelystä kantoi nimeä Tulevaisuuden mies.

Kyseisen näyttelyn luonnolliseksi jatkeeksi Rapi on piirtänyt Tulevaisuuden miehelle myös sarjakuvatarinan. 23 stripillä hän kuvaa mitä tapahtuu, kun hankeen paleltunut taiteilija herää kaukana tulevaisuudessa. Kuinka hän selviytyy muuttuneessa maailmassa? Edellisosan tiukasta realismista ei ole tietoakaan, kun Rapi vaihtaa tyylilajia absurdin scifin suuntaan.

Tulevaisuuden mies kulkee pitkään kokonaan ilman dialogia. Mestarillisena tarinankertojana Rapi antaa vaikuttavien kuviensa puhua – ja saa lukijan pysymään uteliaana tarinan jatkon suhteen.

Kummassakin liuskassa strippien alapuolella juokseva englanninkielinen käännös ei kaunistele sarjojen ronskia kielenkäyttöä.

Keskustele Aapo Rapin tuotannosta Kvaakissa.

Kelomökkien mies / Log Cabin Man
Aapo Rapi
Englanninkielinen käännös Teemu Manninen
Julkaisija Huuda Huuda, 2013
Kirjapaino Ingri, Tallinna
Mv, liuskamallinen, pehmeäkantinen, nidottu
Hinta € 4,00
ISBN 978-952-5724-58-5

Tulevaisuuden mies / Future Man
Aapo Rapi
Englanninkielinen käännös Teemu Manninen
Julkaisija Huuda Huuda, 2013
Kirjapaino Ingri, Tallinna
Mv, liuskamallinen, pehmeäkantinen, nidottu
Hinta € 4,00
ISBN 978-952-5724-59-2