Rivo Länsi tulee taas

Rivo Länsi n:o 3
Tarina ja kuvitus Kiero Dick
Sivumäärä 100, pehmeät kannet
Sivukoko A5
Julkaisija Lempo Kustannus
Suositushinta 10.00

Rivo Länsi ratsastaa jälleen, ehkä rivompana kuin koskaan. Kolmas odysseia villin lännen irstaaseen maailmaan ei jatka siitä, mihin kakkososa jäi, vaan palaa menneisyyteen kertomaan sen yhden sivuhahmon, vähemmän kauniilla lempinimellä varustetun Runkkailevan Rosvon tarinan.

Pahiksia ja puujalkoja
Pahiksia ja puujalkoja

Tarina on edellisten osien tyyliin erittäin hävytön, moraaliton ja riemastuttava. Täydet pisteet siis Kiero Dickille mitä tulee halpojen kioskipokkarisarjakuvien tunnelmaan pääsemiseen ja niiden suosion syiden ymmärtämiseen. Väkivaltaa ei kaihdeta sen enempää kuin seksiäkään, hupsuista vitseistä nyt puhumattakaan.

Tarinan perin peruslänkkärimäisessä juonessa Runkkaileva Rosvo itse, Block Burt, haavoittaa länteen saapuvan Thomasin ja häpäisee tämän naisystävän. Thomaksen on siis kostaakseen opittava käyttämään vasenta kättään oikean haavoituttua.

Lehmipojan ruoska saa käyttöä
Lehmipojan ruoska saa käyttöä

Valitettavasti, kuten esiosilla on parhaimmillaankin tapana, tiedämme jo miten lopussa käy, eikä Rivo Länsi 3 ole poikkeus: albumi loppuu samaan tilanteeseen mistä kohtaamme sen antagonistihahmon Rivo Länsi kakkosessa. Matkan varrelle toki on saatu siloteltua monen moista arvaamatonta tilannetta. Jostakin syystä loppu ei kuitenkaan aivan tunnu saavuttavan sellaista eeppistä kliimaksia – jos kyseinen ilmaus nyt anteeksi suodaan – kuin mitä olisi voinut toivoa.

Kuvitus on täysin pätevää ja miellyttävänkin karheaa. Siitä huolimatta tietyt kiireen merkit ja muut huolimattomuudet näkyvät mielestäni enemmän kuin kakkososassa, joka meni tälläkin rintamalla loistavasti seksifumettiparodiana. Eritoten häiritsee, että Block Burt ja päähenkilö Thomas ovat toisinaan aivan identtisen näköisiä. Taustoihin ei myöskään ole hirveästi panostettu. Tästä huolimatta mustavalkoinen, yksinkertaisen rento kuvitusjälki toimii.

Pahan miehen maine kulkee hänen edellään
Pahan miehen maine kulkee hänen edellään

Täytyy toivoa, ettei Kiero Dickiltä ala ideat ja puhti loppua, sillä näinkin hyvää ja anteeksipyytelemätöntä roskaa näkee aivan liian harvoin. Ainakin takakannen mainos neljännestä numerosta valaa uskoa tulevaisuuteen; sen verran takavasemmalta kiskaistulta idealta vaikuttaa Django Unchained (2012) -parodia mainoslauseella ”mustaa vihaa kuumassa etelässä!”.

Kuten takakansikin toteaa, Rivo Länsi tulee ja tappaa.

Keskustele Rivosta Lännestä Kvaakissa.