Helsingin 28. sarjakuvafestivaalit

Helsingin 28. sarjakuvafestivaalit pidetään 6.–8.9.2013. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Sarjakuvafestivaalien tämän vuoden vieraita ovat mm Patrick McDonnell, Lilli Carré, Ulli Lust ja David B.

Lasipalatsinaukiolla julkistetaan tänä vuonna myös Helsingin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voittaja. Kilpailuun saapui ennätysmäärä töitä, ja taso oli korkea. Kilpailutöiden parhaimmistosta on tarkoitus koota suomenkielinen albumi.

Tällä kertaa kaikki on vähän isompaa, sillä vuoden 2013 teemana on Pohjois-Amerikka. Pieniä ei silti unohdeta – toisena pääteemana juhlitaan lasten sarjakuvaa.

Sarjakuvien sulatusuuni esittäytyy festivaaleilla indiestä mainstreamiin. Pohjoisamerikkalaisia päävieraita ovat Kamut-strippisarjakuvan isä Patrick McDonnell, Yhdysvaltojen uuden sarjakuva-aallon kärkinimi Lilli Carré, kokeellisen sarjakuvan sanansaattaja Matt Madden sekä kanadalainen sarjakuvalupaus Michael DeForge. Lisäksi festivaali esittelee liudan yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia nuoren polven sarjakuvakykyjä.

Vanha manner on toki myös vahvasti esillä: eurooppalaisia taiteilijavieraita ovat mm. ranskalaisen l’Association-kustantamon perustajajäsen, sarjakuvataiteilija David B, brittiläinen underground-legenda Hunt Emerson, Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä -albumilla valloittanut itävaltalainen Ulli Lust, norjalainen lastenkirjailija ja -sarjakuvantekijä Anna Fiske, hollantilainen ligne clair -mestari Joost Swarte sekä yksi keskeisimmistä Tex Willer -piirtäjistä, italialainen Fabio Civitelli.

Kotimaisena festivaalitaiteilijana ihastuttaa Kisu-sarjakuvan luoja Katja Tukiainen.

* * *

Keskusta-alueelle laajasti levittäytyvään festivaaliin kuuluu tuttuun tapaan näyttelyitä, keskusteluja, live-piirrustusta, animaationäytöksiä, sarjakuvamarkkinat ja pienlehtitaivas.