Rakkaat henget ja vampyyri

Argentiinalaisjohtoisen mangakustantamo Ivrean uusin suomeksi ilmestynyt yksiosainen liikkuu vampyyrien ja henkimaailman parissa. Aiempien one shottien tapaan myös uusin on suunnattu teini-ikäisille naislukijoille.

Olet vampyyriorjani
Tekijä: Satoru Takamiya
Julkaisija: Editorial Ivrea
Kääntäjä: Anna Elo
ISBN: 978-84-15922-11-7
Hinta: 5.95 €

Pokkari sisältää kaksi tarinaa. Nimikkotarinan Olet vampyyriorjani ohella mukana on kolmeen lukuun jaettu Pakkomielteenä kummitukset. Lisäksi pokkarin lopussa on ensimmäisen tarinan pariin palaava kolmesivuinen loppuliite Kyrie Eleison.

Tärkeän suvun nuori perijätär Kyrie löytää maasta makaavan tuntemattoman nuoren miehen ja järjestetty avioliitto toiseen tärkeään sukuun alkaa näyttäytyä entistäkin vastenmielisemmältä. Mutta kuka on tämä kalpea nuori mies ja miten Kyrien äidin kohtalo vuosien takaa sekä kummalliset huhut kaupungilta liittyvät kuvioon?

Taishō-kaudelle (1912-1926) sijoittuva Olet vampyyriorjani etsii pohjansa Japanin länsimaistuneemmista piirteistä ehkä tarinan nimeenkin pääseen taruolennon vuoksi. Näitä piirteitä yritetään esittää liikaakin eikä valitulle aikakaudelle jää tarinassa tilaa hengittää. Juoni kulkee tutulla kaavalla alusta loppuun yrittämättäkään tarjota kummempia koukkuja.

Kahden tarinan välille syntyy erikoinen kontrasti kun nykyaikaan sijoittuva Pakkomielteenä kummitukset etsii aiheensa menneestä Japanista ja sen kummitustarinoista, eli juuri päinvastoin kuin nimikkotarinassa.

Kolmen luvun mittaisessa tarinassa tyttö ja poika kohtaavat ja yhdistävät henkimaailmaan liittyvät voimansa omien tarkoitusperiensä vuoksi. Pakkomielteenä kummitukset on jälleen yksi uusi tarina lukuisten henkien ja ihmisten maailmaa yhdistävien mangojen joukossa.

Cheese! -lehdessä julkaistuista tarinoista pidemmän korren vievät kummitukset. Vaikka kahdella tarinalla ei kovin merkittävää pituuseroa olekaan, tuntuu kolmeen lukuun jaettu Pakkomielteenä kummitukset hallitummalta kokonaisuudelta jopa ajoittaisesta kerronnan sekavuudesta huolimatta. Tarinan hahmoissa on enemmän yritystä ja varsinkin naispuolisen Kotomin luonne ja sisäinen logiikka tarjoavat parit hymähdykset. Mitä tehdä kun ystävä tippuu kalliolta ja henkikin tulee kummittelemaan juuri silloin?

Satoru Takamiyan taide pysyy sekin tutuilla linjoilla. Vain silloin tällöin esiin tupsahtavat henget tuovat piirroksiin särmää ja henkeä. Julkaisun laatu taas kärsii liiallisesta määrästä kirjoitus- ja lyöntivirheitä. Muutoin kyseessä on paketti jonka sijoittamiseen vajaat kuusi euroa ei ole liikaa, mikäli shōjōtyylinen kertakäyttöviihde sattuu innostamaan.


Kuvat © Satoru Takamiya 2010

Keskustele Ivrean yksiosaisista mangajulkaisuista Kvaakissa.