Astetta kovemmat Viidakon Tähtöset

Nani III + IV -Queen of the Jungle
Tarina ja kuvitus Jouko Nuora
Kustantaja PeneLopez
Painopaikka Lakritio, Viro, 2013
Koko A5, mustavalkoinen
Pehmytkantinen, 110 sivua
Hinta 19.90
ISBN 978-952-67998-0-3

Jouko Nuoran Nani Cowgirl on yksi harvoja aikaa kestäneitä, suomalaisia sarjakuvan seksisymboleja, vaikka neidon seikkailuja onkin julkaistu vain kahden aiemman albumin verran. Vuonna 2013 kuitenkin buutsit helisevät jälleen – uusi, paksumpi pokkarikokoinen Nani pläjähtää ulos pitäen kannen mukaan sisällään osat sekä III että IV.

Minkäänlaista kahtiajakoa albumissa ei kuitenkaan ole havaittavissa, vaan tarina jatkuu yhtenäisenä kannesta kanteen. Tämä kolmas(+neljäs) osa siirtää sankarittaremme viidakkoon, jossa riittää kommelluksia ja kuumia tilanteita yli sadan sivun ajaksi.

Villiä menoa
Villiä menoa

Naneissa ja Nuoran töissä yleensäkin on tarinarintamalla aina ollut parasta 60-luvun Amerikan undergroundsarjakuvalle tyypillinen äkkivääryys ja psykedeliaan taipuvainen kummallisuus yhdistettynä räiskyvään parodiointiin. Niin tälläkin kertaa, kun liaaneissa roikkuvat niin apinamiesurokset, orjakauppiasseikit, jumalolennot kuin Ruotsin kuningasperheen jäsenetkin. Niin, ja vilahtaapa se Hitlerkin siellä.

Tarina on edellisistä osista poiketen tehty suoraan englanniksi, mikä on hiukan kaksipiippuinen juttu – toki tämä voi mahdollisesti avata portit lukijoille läpi kielimuurien, mutta koska lausevirheitä on melkoisesti ja puhe tuntuu usein melko tönköltä, voi miettiä viihtyykö kukaan äidinkielenään englantia puhuva sen parissa. Pitää toivoa, että vinkeä tarina ajaa tällaisten pikku sudenkuoppien edelle.

Dialogissa on useastikin oivaa hassuttelua, mutta valitettavasti Nuora sortuu melkoiseen yliselittämiseen. Siihen vain turtuu jossakin vaiheessa, että jokainen kuva on vuorattu tekstillä, vaikka turinat nokkelia kaksimielisyyksiä ja muita komedisia aineksia tursuilevatkin. Tästä huolimatta useat repliikit nostavat hymyn huulille.

Jouko Nuoran upeaa kuvitusta
Jouko Nuoran upeaa kuvitusta

Kuvitukseltaan Nuoran työt ovat aina olleet ensiluokkaisia, eikä uutukainen ole tässäkään suhteessa poikkeus. Jok’ikinen kuva on kertakaikkiaan mykistävän hieno. Kuvat hehkuvat syntisen kaunista mustavalkorasterointia, joka äärimmäisyydestään huolimatta onnistuu olemaan sotkematta sivuja tahnamaiseksi, epäselkeäksi mössöksi. Nuora osaa myös hellittää ja jättää joitakin kuvia yksinkertaisemmiksi, kun se on tarpeen.

Sivut on myös rytmitetty ja rakennettu hienosti. Minkäänlaisesta tylsyydestä tai matalimman aidan ylittämisestä ei voi tälläkään saralla puhua. Jos albumin tekoon on oikeasti kulunut se kymmenen vuotta, mikä edellisen Nanin ilmestymisestä on, en sitä ollenkaan hämmästelisi.

Toisinaan tosin lyijykynäviivat tuntuvat jääneen paperille tussauksen alle näkyviin, mikä aina onnistuu kiskomaan minut pois tarinasta. Ehkä kyseessä on tarkoituksellinen tyylikeino, mutta sellaiseksi se on liian hentoinen. Toisaalta, tämä on äärimmäisen pientä valittamista, mutta näin kertakaikkisen upeassa jäljessä se pistää silmään.

Moraalinvartijat valvovat viidakossakin
Moraalinvartijat valvovat viidakossakin

Nanissa on yhtä vähän järkeä kuin kuumeisessa unessa, mutta se on kevyesti myös yhtä viihdyttävä. Varsinainen trippi siis. Ja sarjakuvan muodossa varsin vaaraton ja siksi äärimmäisen suositeltava.

Keskustele Nanista ja Jouko Nuoran töistä Kvaakissa.