Rokkityttö ja rinsessa

Henna Karvosen (s. 1985) käsikirjoittama ja Sallamaari Syrjän (s. 1989) kuvittama Rokkityttö ja Rinsessa on strippisarjakuva kahdesta nuoresta aikuisesta, Tiiasta ja Almasta. Naiset ovat toistensa vastakohtia ja parhaita ystäviä. Heitä yhdistää huumorintaju ja tapa tarkastella maailmaa samasta vinkkelistä. Stripit tutkailevat heidän ystävyyttään, opiskelijaelämää, uskaltamista ja oman itsensä hyväksymistä.

Henna Karvonen – Sallamaari Syrjä
Rokkityttö ja Rinsessa
32 s., koko vaaka-A5
omakustanne
http://rokkityttojarinsessa.net
7 €

Tiia
Tiia

“Ystävä on se tyyppi, joka tietää susta kaiken, ja tykkää silti”. Tällä motolla Karvonen ja Syrjä tutustuttavat lukijan Tiian ja Almaan. Jälkimmäinen on parikymppinen Etelä-Suomesta uuteen kaupunkiin muuttanut opiskelija. Lapista oleva Tiia on hivenen nuorempi, mutta kypsempi. Alma on spontaani, naiivi, huoleton ja levoton. Tiia on vastakohta: harkitseva, varovainen, kyyninen ja joskus hankala. Alma koheltaa ja Tiia yrittää pysyä kiltin tytön saappaissa.

Alma
Alma

Rokkitytön ja Rinsessan maailma on tarpeeksi avara, että siihen mahtuu monenlaista kommellusta kerrottavaksi. Tapahtumaympäristönä on Oulu, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan. Kaupungin paljastavat viimeistään ravintoloiden nimet, jos se ei henkilökuvauksista jo avautunut. Tiia ja Alma pysyvät rooleissaan, joskin kuvioita rikotaan sopivasti uskottavuuden säilyttämiseksi.

Nuorten naisten huumori kukkii useimmiten miehistä. Almalla on vakituinen suhde hakusalla, Tiia näyttäisi olevan vakiintuneempi. Alma määrittelee, että miehet ovat kuin junia, aina tulee seuraava. Joskus tosin voi olla lehtiä radalla tai jotain muuta hämminkiä…

Piirrosjälki on klassista mustavalkoista strippitavaraa rastereineen ja ruutuviivoineen. Paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki stripit ovat kolme ruutuisia.

Koosteessa on kaikkiaan kolmekymmentä strippiä, yksi sivullaan. Taitto on väljä, Tiian ja Alman maailmassa olisi viihtynyt pidempäänkin. Nuoret naiset ovat ihmisettäriä, kuten Markus Kajo sanoisi, ja saattavat ehkä pierräkin. Ehkä. Se jää tässä kokoelmassa näkemättä. Mutta epäily on ihmoille laskettu.


* http://rokkityttojarinsessa.net