Miehitetty Pariisi ja kurjuudesta noussut miljonääri

Joseph Joanovicilla on liikaa rahaa… likaista rahaa. Saksalaismiehittäjän avulla hankitusta omaisuudesta on muodostumassa taakka.

Tilanteen korjaamiseksi hän päättää sijoittaa vastarintaliikkeeseen, ja petosten vyyhti kiihtyy…

Olipa kerran Ranskassa on tositapahtumiin perustuva tarina juutalaisesta romukauppias Joseph Joanovicista, joka nousi ryysyistä rikkauksiin natsien miehittämässä Ranskassa.

Olipa kerran Ranskassa 3 – Poliisi ja kunnia
Alkuteos Il etait une fois en France – Tome 3: Honneur et Police
Piirtänyt: Sylvain Vallée
Kirjoittanut: Fabien Nury
Värit: Delf
Kääntänyt: Markku Salo
Kustantanut: Apollo kustannus
Painanut Jelgava Printing House, Latvia 2013
Koko 225 x 300 mm, nelivärinen, kovakantinen, 56 sivua
ISBN 978-952-5769-21-0
Hinta €15,40
© Glénat 2009 by Fabien Nury & Sylvain Vallée

Rohkea pienkustantaja Apollo uskaltaa ottaa riskejä. Jalavalta jäi lännensarja Comanche yhteen osaan, ja Apollo jatkoi sarjaa, jota on jo julkaissut kuusi osaa lisää. Nyt on vuorossa Gummerukselta kahteen osaan jäänyt, kotimaassaan moneen kertaan palkittu ja ylistetty sarja Olipa kerran Ranskassa.

Sekä sankarina että rikollisena pidetyn liikemies Joseph Joanovicin tarina jatkuu edelleen sodan aikana, alkuvuodesta 1943 Normandian maihinnousuun kesäkuussa 1944.

Tankit eivät vain vielä albumin päättyessä ole ehtineet miehitettyyn Pariisiin, joten tarina jatkuu suoraan seuraavassa osassa, nimeltään Nyt miekkaan tarttukaa. Toivottavasti se saadaan pian suomeksi, käännös on jo valmiina. Jäi nimittäin todella jännittävään kohtaan. Sodan käänteisiin viitataan pitkin albumia.

Asian ydin kolmannessa osassa on valuuttakeinottelu, jota Joseph Joanovici harrastaa omaisuutta kootakseen. Kolmannen valtakunnan laissa se oli vain ankarasti kielletty ja rangaistuksena oli kuolema. Siksi Joseph toimii maan alla. Ja hyvät suhteet sekä Saksan salaiseen valtionpoliisiin Gestapoon että ranskalaiseen vastarintaliikkeeseen ovat hyödyksi. Tapahtumat sijoittuvat tilanteeseen jossa toisistaan erottuvat ihmisen ahneus ja lähimmäisistä välittäminen. Tämä on kolmosalbumin perimmäinen idea. Albumin nimi viittaa Pariisin poliisin vuonna 1943 muodostamaan vastarintaliikkeen soluun L’honneur de la police, ”Poliisin kunnia”.

Vaikka albumisarja perustuu todelliseen henkilöön, oikeasta Joseph Joanovicistä tiedetään hyvin vähän, joten tapahtumat ovat enimmäkseen mielikuvituksen tuotetta. Osa henkilöistä on todellisia, osa yhdistelmiä useasta oikeasta persoonasta ja osa täysin käsikirjoittajan keksintöä.

Fabien Nuryn (s. 1976) kerronta on totista, huumoria ei mukana ole. Vakava aihehan tämä onkin. Aikuisten sarjakuva tuntuu nykyään tarkoittavan vakavaa ja tosikkomaista. Mutta jännitystä riittää. Ranskan vastarintaliikkeen tarina jaksaa kiehtoa, vaikka albumi ei siihen keskitykään. Ei myöskään Gestapoon, vaan ihmiseen joka tasapainoilee näiden pelottavien voimien välissä. Ei ajautuneena, vaan tietoisesti. Väkivaltaa ei aina näytetä suoraan, mutta seuraukset kyllä.

Tutustumisen ranskalaisen lukutaidottoman monimiljonäärin puolifiktiiviseen elämäkertaan voi aloittaa hyvin tästäkin osasta, mutta edellisiäkin on yhä saatavana. Ne toimivat itsenäisinäkin teoksinaan. Ensimmäinen osa esittelee Joanovicin koko elämänkaarta, ajasta toiseen pomppien. Toinen osa taas käsittelee vuoden 1940 tapahtumia, kun Pariisi on juuri miehitetty. Ja toinen osa on tähän asti näistä paras kokonaisuus.

Sylvain Valléen (s. 1972) kuvitus on samaa tasoa kuin edellisissäkin osissa, eli aivan erinomaista. Värit ovat aika ankeat, mutta tyyliin sopivat. Ulkona on harmaata, sisällä ruskeaa ja sinistä, paitsi ravintolassa punaista. Aurinko ei tässä albumissa paista. Ei uskoisi että molemmat tekijät ovat siirtyneet sarjakuvan pariin mainosalalta.

Albumisarja on ilmoitettu päättyneeksi kuudenteen osaan, joka ilmestyi ranskaksi viime vuonna. Se päättyi kuitenkin tilanteeseen jossa tarinaa voisi vielä jatkaa, joten eipä tuota vielä tiedä.

Suomennos ja painoasu ovat erinomaisia. Koko on edellisiä osia pienempi: Muiden Apollon albumien kokoa. Itse sarjakuvan koko on ennallaan, reunukset ovat kaventuneet.

Keskustele Kvaakissa Olipa kerran Ranskassa -sarjasta.