Jokainen minuutti kestää tunnin enkä tiedä mihin käyttäisin ylijäämän

Manu Larcenetin Blast on yksi nykysarjakuvan hienoimmista taideteoksista. Se on sanomaltaan voimakkaan humaani, koskettava mutta raju matka helvettiin.

Nuoren naisen kuoleman vuoksi pidätetty Polza Mancini muistelee sarjan kolmannessa osassa järisyttäviä blast-kokemuksiaan: maagisia hetkiä, jotka kuljettivat hänet huikeisiin ulottuvuuksiin sekä mielisairaalassa viettämäänsä aikaa, pelkojaan ja painajaisiaan. Poliisit yrittävät ratkoa palapeliä tapahtumista, joiden motiivi pysyy hämärän peitossa.

Blast 3 – Päätä pahkaa
Alkuteos: Blast Tome 3 – La tête la première
Tekijä Manu Larcenet
Lasten piirrokset Lilie ja Lenni
Suomentaja Heikki Kaukoranta
Tekstaaja Mika Lietzén
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
204 sivua, kovakantinen, mv/väri, sid., 200 X 260 mm
Hinta 28 euroa
ISBN 978-951-0-39896-8
© DARGAUD 2012 by Larcenet, all rights reserved
Suomenkielinen laitos © Heikki Kaukoranta ja WSOY 2013

Kolmas osa trilleristä nimeltä Blast jatkaa siitä mihin edellinen osa jäi. Polza Mancinia kuulustellaan ja hän kertoo miten tapasi Carolen, nuoren naisen, jonka murhasta häntä epäillään. Laveasti ja perinpohjaisesti, eli tapansa mukaan jo tapaamiseen johtaneisiin tapahtumien syöksykierteen kertomiseen menee lähes koko kolmas opus. Manu Larcenet päästää meitä hiukan lähemmäksi ratkaisua, mutta vain hiukan.

Polza joutuu mielisairaalaan, ja tämä osuus vie noin puolet kirjasta. Hän kertoo mielisairaalassa olostaan, ja ruutujen selityslaatikoissa kulkeva kertomus on välillä täysin ristiriidassa itse ruutujen kuvituksen kanssa. Polza kertoo poliiseille patsastelleensa ja tarkkailleensa tilannetta. Tosiasiassa hän kävi muiden potilaiden kimppuun.

Polza tapaa hengenheimolaisen, Rapa Nuin kiviveistoksista yhtä lailla kiinnostuneen Ronaldin. Tämä vetäytyy yleensä kuoreensa mutta toisinaan avautuu hyvinkin avomielisesti Polzalle.

Lääkäri yrittää houkutella vastahakuista Polzaa yhteistyöhön analyysiin tämän mielenterveydestä. Porkkanaksi luvataan vähitellen vapauttamista. Mutta kesä tulee, ja Polza ei malta odottaa muurien sisällä vapautumistaan. Hän pakenee. Levoton mies jatkaa amok-juoksuaan.

Kirjan loppupuolella Polza törmää sairaalasta pois päässeeseen Ronaldiin, ja tämän tyttäreen. Kohta selviää että tytär on Carole, nainen jonka kohtaloa on pohdittu pian kolmen kirjan ajan. Melko pian Carole ja Polza ajautuvat suhteeseen keskenään. Carole osoittautuu mielenkiintoiseksi hahmoksi, vaikkei hänen taustojaan vielä edes selvitetä. Ne jäävät seuraavaan osaan. Jo kirjan aluksi kerrotaan että Carolekin halusi kokea blastin.

Kuolema on tarinassa koko ajan läsnä ja hiljaiset hetket ennustavat uutta myrskyä. Tiedämme nyt että Polza kykenee äärimmäiseen väkivaltaan, mutta onko hän Carolen tappaja, emme tiedä vielä. Avaimet ovat edelleen Larcenetin käsissä.

Manu Larcenet pitää jälleen mestarillisella herkkyydellä mielenkiinnon Polzan Mancinin tarinan suhteen yllä, ja kuvitus on edelleen komeaa, suurin osa on mustavalkografiikkaa ja blastit taas väreissä. Sarja on sekä kauhua että puhdasta graafista runoutta samaan aikaan.

Dargaud on ilmoittanut että viiden osan sijasta Blast onkin neliosainen. Ranskassa nämä ovat ilmestyneet vuodesta 2009, tämä viime vuonna. Suomeksi on varmaan turha odottaa viimeistä osaa vielä ensi vuonna, ennakkotietoja ranskaksi ei löydy netistä. Ei jaksaisi odottaa, toivottavasti se saadaan suomeksi mahdollisimman pian alkukielisestä julkaisusta. Se on jo varma, että Blast on kokonaisuutena merkkiteos joka varmasti näyttää eurosarjakuvan suuntaa tulevaisuudessa.

Suomennos ja tekstaus ovat huippuluokkaa koko sarjan ajan.

Blast 1 – Röykkiö ihraa arvosteltu Kvaakissa
Blast 2 – Pyhän diilerin ilmestys arvioitu Kvaakissa
Keskustele Manu Larcenetin sarjakuvista Kvaakissa