Neljäs kokoelma luontokappaleita

Sami Myllyniemi (s. 1972) on taas pitkästä aikaa pukannut julki Luontokappale-omakustanteen. Osa yksi ilmestyi jo 1997, joten mies tekee sarjoja kohtalaisen harvakseltaan. Mutta tuntuupa tasokin pysyneen hänellä korkeana.

Luontokappale #4
Sami Myllyniemi
48 sivua
251 x 176 mm
pehmeäkantinen, liimasidottu

Harva piirtämistahti selittynee sillä, että valtiotieteen maisteriksi kouluttautunut, audiovisuaalista viestintää ja multimediaa opiskellut Myllyniemi tekee sarjakuvia monien muiden kiireidensä ohella. Leipätyönään hän toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa sekä tilastotoimittajana www.kommentti.fi -sivustossa. Siinä ohessa mies muun muassa tekee kuvituksia ja graafisia suunnittelutöitä sekä toimii esitelmöijänä ja luennoitsijana eri tilaisuuksissa.

Neljäs Luontokappale-kooste pitää sisällään sarjakuvia vuodesta 2005 asti. Tyylilajina on useimmiten älykäs eläinsarjakuva, mutta ihmisiäkään ei ole unohdettu. Muutamat kevyet hauskuttelujutut toimivat vastapainona syvällisemmille pohdinnoille. Eläimistä Myllyniemi tuntuu mieltyneen erityisesti nallekarhuihin.

Tyylien kirjo on laaja. Osa sarjoista on väritetty pastelleilla ja rasvaliiduilla, joissakin väripinnat ovat tietokonemaisen tasaisia. Kaksisivuinen Ihmisen määritelmä sykähdyttää runsaalla, maalauksellisella jäljellään, joka luo sarjaan upean tunnelman. Kaksi tarinaa on kerrottu runomitassa. Halutessaan Myllyniemi tekee sarjakuvia vaikka tekstiilejä leikkaamalla, kuten yksisivuisissa Läski lätisee– ja Järjen vartija -sarjoissa. Nämä eivät kuitenkaan sisällöllisesti kuulu koosteen parhaisiin oivalluksiin.

Muutamassa tarinassa satiiri kohdistuu ihmisen harjoittamaan luonnonvarojen riistoon ja ilman saastuttamiseen. Mainittu Ihmisen määritelmä on tästä yksi esimerkki. Toinen terävä oivallus on kuusisivuinen Aku Ankka -mukaelma Naakkalinna. Siinä Roope Ankan paikan on ottanut Ralph Naakka, joka yrittää kasvattaa rahavuorensa taivaaseen asti. Kuvatessaan päähahmon loputonta ahneutta sarja viskelee teräviä satiirisia pistoja kohti ympäristöstä piittaamatonta riistokapitalismia.

Puukaiverrustekniikalla toteutettu nelisivuinen Päähenkilö Mielimaassa on kolmas koosteen kohokohdista. Nallen etsiessä elämän tarkoitusta hän kokee aivonystyröitä nyrjäyttävän surrealistisen seikkailun, jota Joakim Pirinenkin katselisi kateellisena.

Myllyniemi on jakanut Luontokappale #4:sta hyvin pienenä painoksena lähinnä tuttavapiirin kesken, mutta lisäpainokset ovat mahdollisia, mikäli kysyntää löytyy. Toivottavasti löytyy, sillä tämä on omakustannejulkaisujen kermaa.


www.samimyllyniemi.net (päivitetty viimeksi vuonna 2009)

Keskustele Kvaakissa Luontokappale-omakustanteista