Norskit vetivät kotiinpäin, silti Skåne voitti

Vuonna 1985 Norsk Tegneserieforum järjesti ensimmäisen Comiquizin. Kisa laajeni pian naapurimaihin ja Suomeen 1993 kun Turun sarjakuvakerho otti osaa kilpaan. Silloin tulos 11/17 oli euroviisumainen. Miksi Suomi ei ole kisassa myöhemminkään menestynyt?

Nykyisin marraskuussa järjestettävän Comiquizin kaava on pysynyt muuttumattomana kohta parikymmentä vuotta. Edellisen vuoden voittajat laativat kysymykset, jotka saa tilata n. 10 euron materiaalimaksua vastaan. Kysymyskuori avataan klo 19 Comiquiz-iltana, ja vastaukset tulee soittaa järjestäjille klo 21.00 mennessä. Mikäli puhelinyhteydet toimivat…
Joukkueen voi koota melkeinpä kuka tahansa, mutta varoituksen sana: kysymykset (10 osiota) ovat melkoista postimerkkeilyä. Vuoden 2003 kisaan ilmoittautui 40 joukkuetta, joista 10 otti osaa loppukilpaan. Suomea edustanut joukkue Team Tolvanen oli tietopuolen tasolla erittäin vankka: Itseni lisäksi mukana kisasivat Ville Hänninen, Vesa Ilmaranta, Heikki Kaukoranta, Kalervo Pulkkinen ja Juhani Tolvanen. Puhelintukea antoivat mm. Jukka Heiskanen, Jouko Ruokosenmäki ja Mikko Huusko. Pulkkisen laaja tietokirjasto ja internet avittivat.

Mutta ne kysymykset! Kyselykielenä oli luonnollisesti Norja, koska pääjärjestäjänä toimi Östfold tegneserieforum. Mikäs siinä, mutta kallista aikaa upposi selvitetäessä kysymystä ”Mikä on Fiinbeckin lempiruoka?” Kun selvisi, että Fiinbeckillä tarkoitettiin Vihtorin ja Klaaran Vihtoria, piti enää setviä mitä on ”lammaskaali” alkuenglanniksi (corned beef & cabbage) – saati mitä se sitten onkaan norjalaisessa versiossa…
Muita osioita olivat mm. obskuranttien supersankarihahmojen tunnistaminen sekä mihin tiimiin nämä kuuluvat (tunnetuimmasta päästä oli Alphalentueen Puck), Batman-lehden kansien tekijöiden selvittäminen ynnä kansien asettaminen aikajärjestykseen, Blueberry-sarjan hahmojen nimeämistä & kuuluuko naama hyviin vai pahoihin. Hauskimpia osuuksia oli sarjakuvahahmojen tunnistaminen näiden pyllyjen perusteella. Oli myös mielenkiintoista setviä, keitä piilee Roba, Jijé, Rob-Vel, Hergé, ym. eurooppalaisten nimimerkkien takana. Tiesittekö miksi Rob-Vel joutui luovuttamaan Spiroun (Pikon ja Fantasion) piirtämisen Jijélle? (Koska Rob-Vel jäi sotavangiksi.)
Hauskoja eivät sensijaan olleet norjalaisten kirjoitusvirheet, eivätkä sisäänlämpiävät kysymykset tyyliin: ”Kaksi Pondus-albumia on käännetty tanskaksi. Minkä nimisinä?”
Varokoot vaan, mikäli Suomi koskaan pääsee Comiquiz-isännäksi. Silloin suomenkielisten kysymysten lievimmästä päästä tulee olemaan: ”Mikä on Teuvo Lylyn lempiruoka?”.

Årets rangering:

1. plass: Seriefrämjandet Skåne, Sverige 243/324p
2. plass: Raptusforum, Bergen Norge 224/324p
3. plass: Seriefrämjandet Göteborg, Sverige 208/324p
4. plass: NTF, Oslo, Norge 203/324p.
5. plass: Århus Tegneserieloge, Danmark 201/324p
6. plass: Team Tolvanen, Finland, 192/324
Seriefrämjandet Stockholm 192/324
Comiquizin tuloksia vuosien varrelta