Peräsmiehen pojan paluu

Jenkeillä on Teräsmies mutta meillä fenneillä on Peräsmies. Tai oikeastaan Peräsmiehen poika, sillä isä on jo viimeisen pierunsa päästänyt. Lystikästä menoa!

Taipumukset näkyviät jo lapsena.
Taipumukset olivat vahvat jo lapsena…

Peräsmiehen pojan haisevat hurjastelut ovat olleet tuttuja Koululainen-lehdestä vuodesta 2003. Sen sijaan nykynuorille tuskin on ollenkaan tuttu Teräsmiehen poika -lehti, joka ilmestyi ammoin 60-luvulla ja jonka kansityyliä ja logoa on tässä tapauksessa oikein tyylikkäästi uusiokäytetty.

Peräsmiehen loivat alun perin Timo Kokkila ja Sami Laitala. Peräsmiehen ensimmäinen seikkailu ilmestyi Pahkasiassa nro 4/1983. Peräsmiehen pojan ideoivat Kokkila ja Rauli Nordberg. Käsikirjoittajia on Kokkilan lisäksi ollut useita, Peräsmiehen pojan kirjoittajana on ahkeroinut varsinkin Petri Hannini.

Isän ja pojan pieru-uraa on juhlistettu asiankuuluvin menoin. Peräsmiehen 30-vuotis- ja pojan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sankareista koottiin näyttely, joka oli esillä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla maaliskuussa 2013. Näyttelyn ehtii vielä nähdä (tietenkin) Utajärvellä Pierun MM-kisoissa 13.7.2013 ja elokuussa 2013 Turun Sarjakuvakaupassa.

* * *

Pera Ilmala on erilainen nuori. Kaasu lähtee takapuolesta sellaisella faartilla, että työntövoima panee pojan lentämään. Suuret voimat tuovat suuren vastuun ja alkuhankaluuksien jälkeen supersankari ryhtyy urotekoihin, vaihtelevalla menestyksellä. Jokainen seikkailuepisodi on tosin vain pari kolme sivua pitkä, jollaisina ne ovat alunperinkin ilmestyneet.

Painoasu on moitteeton. Viiva on skarppia ja väritys kohdallaan. Homma ei haise. Ruudut ovat täynnä pieniä huvittavia yksityiskohtia.

Tarjolla ei ole kuitenkaan pelkkää pieruhuumoria. Koululainen-lehden peruja on ilmeisesti lievä kasvattava tendenssi, varsinkin koulumaailman kuvauksessa. Eräässä episodissa melkein pyydetään anteeksi, kun saksanopettajasta annetaan liian häijy kuva. Tähtien sota -parodia on niin hauska, että lukiessa pitää varoa oman suolensa toimintaa!

Seikkailuja olisi voinut viedä heti alussa vieläkin enemmän supersankariparodian puolelle. Vasta aivan lopussa näyttämölle astuu superkonnan alku, Harri Kupru, josta myöhemmin tuleekin yksi vakiohahmoista.

Peräsmiehen poika olisi helppo tuotteistaa Kapteeni Kalsari -tyyliin. Hahmo on herkullisen hauska ja nuorelle yleisölle valmiiksi tuttu. Toivottavasti joku iso kustantaja tarttuu tähän julmetun huvittavaan jöötiin. Peräsmiehen poika on hauskin suomalainen supersankari!

Mutta kuinka on Peran isän laita? Supersankareiden kuolemat kun eivät tapaa olla lopullisia. Huhutaan siitä, että Peräsmies lavasti kuolemansa pakoillakseen velkojia ja elatusmaksuja. Peräsmiehen paluuta odotellessa…


Jos Darth Vader ja Peräsmiehen poika tappelis’, kumpi voittais’?

Keskustele Kvaakissa Peräsmiehen pojasta.

Peräsmiehen poika
(Käänteenpaikka 2013)

Teksti: Timo Kokkila, Rauli Nordberg, Petri Hannini, Sami Laitala ja Joanna Kokkila
Taide: Timo Kokkila
36 ss., lehti, B5
ISBN: 978-952-93-2456-9
7 €