Maalin yli puiden siimekseen

MAALIN YLI PUIDEN SIIMEKSEEN‭ – ‬GOTHAM CITY FC:N TARINA II summaa jalkapalloon hullaantuneiden keski-ikääntyvien miesten viimeisimmät kuulumiset.‭ ‬Kirja käsittelee tunteella,‭ ‬näkemyksellä ja huumorilla niin lajin olemusta,‭ ‬lepakkomiesten ominaispiirteitä kuin Gotham Cityn kosmopoliittisuutta.‭ ‬Näkökulmat vaihtelevat Tampereen lähiöiden hiekkakentiltä Rooman,‭ ‬Minskin ja Nivalan viheriöille.‭ ‬Pelaajien puolisot sanovat painavan sanansa pallon perässä kirmaamisen mielekkyydestä.‭

Tarinoiden ja tilastojen välissä nahkakuulaa sarjakuvin kyydittävät Pauli Kallio,‭ ‬Pentti Otsamo,‭ ‬Kati Kovács,‭ ‬Emmi Nieminen,‭ ‬JP Ahonen,‭ ‬Jii Roikonen,‭ ‬Karri Laitinen,‭ ‬Pauli Heikkilä ja Wallu Vaalio.‭ ‬Ville Pirisen Gotham Cityn pelaajista piirtämät karikatyyrit todistavat kuningaspelin tajuntaa avartavasta luonteesta.

Maalin yli puiden siimekseen – Gotham Cityn tarina II
Kari Suihkonen‭, Pauli Kallio, Sami Kolamo
Julkaisija Suuri Kurpitsa (2013)
Paino Kopio Niini, Tampere (2013)
ISBN 978-952-9887-84-1
180 sivua, 172mm x 250mm, nelivärinen, liimasidottu
24 €

Urheilukirjat pienistä seuroista eivät ole epätavallisia, mutta niiden tarpeellisuudesta suurelle yleisölle ei liene kuin yksi mielipide: Eivät ne ketään kiinnosta. Luin 70-luvulla innokkaasti Kari-Veli Lehtosen kirjaa Riihimäen Kiskosta. Se sisälsi seuran hallituksen jäsenten esipuheiden lisäksi tylsiä tulosluetteloita, mutta jälkimmäisistä saattoi bongata lukuisia tuttuja. Tamperelaisen ikämiesharrasteseuran kirjakin sisältää tylsiä tulosluetteloita, mutta nyt nimet ovat aivan outoja.

Tai ei ihan, onhan eräs nyt käsillä olevan kirjan toimittajista Gotham City FC:n urheilujohtaja Pauli Kallio, ahkera sarjakuvakäsikirjoittaja, jonka teoksia olen sentään arvioinut Kvaakiin useita. Tämä kirja ei vain ole sarjakuva-albumi, vaan urheilukirja, jossa on keventävinä välipaloina tylsien jorinoiden välissä oikein mukavia sarjakuvia.

Kallio ei ole käsikirjoittajana kaikissa kirjan sarjakuvissa. Kati Kovács ja Wallu (Harri Vaalio) ovat itse omissa sarjoissaan kirjoittajina. Ensinmainittu, joka ei ymmärrä jalkapalloa, on laatinut kokonaan itse sarjakuvan menneisyyden traumoistaan lajin myötä, ja Wallun sarjoissa esiintyy tuttu Armas-hahmo jalkapallon parissa. Pauli Heikkilän Vanhoilla Herroilla on vielä menossa vuosi 1998. Emmi Nieminen, joka ei myöskään tunnusta ymmärtävänsä jalkapalloa, on saanut kuvasarjaansa huimia perspektiivikuvia kentältä.

Kallion omissa sarjakuvissa esiintyvät tietysti tutut FC Palloseura -sarjakuvan hahmot, nyt vanhan nimen lisäksi myös puolisivuisia otsikolla Kotikenttä. Piirtäjinä ovat Jii (Juha) Roikonen ja Pentti Otsamo. Sarjoja ei ole ennen julkaistu Palloseuran albumeissa, mutta käsittääkseni nämä on julkaistu harrastelehdissä parin viime vuoden aikana. Kallion kirjoittamana taas JP Ahonen kuvittaa jalkapallohistoriallisia muutaman sivun tarinoita.

Varsinaisia sarjakuvia eivät ole Ville Pirisen laatimat karikatyyripotretit Gotham Cityn nykyisistä pelaajista mietelauseineen, mutta makeita nekin ovat. Karri Laitisen piirtämä hagelbergiläinen kuvasarja Kallion tekstein on sarjakuvamaisempi, mutta pelkkiä puhuvia päitä tai ylävartaloita.
Valitettavasti sarjakuvan ystävä ei tästä kirjasta saa rahoilleen täyttä vastinetta. 10-vuotisjuhlakirjassa Kauas pallot karkaavat (2002) oli myös sarjakuvia, sitä en ole nähnyt.

20-vuotisjuhlakirja onkin vuoden myöhässä, Gotham City FC perustettiin vuonna 1992. ”Trilogian kolmatta osaa” lupaillaan vuodeksi 2024. Toivottavasti viimeistään silloin saadaan nämä sarjakuvat omaksi kirjakseen.

Ja kirjan lopuksi kerrotaan skotlantilaisesta harrastejoukkueesta jonka nimi on myös Gotham City FC. Tampereen kaimajoukkue kävi toukokuun alussa Edinburghissa pelaamassa ystävyysottelun. Kirjaan ei ollut ehtinyt tieto lopputuloksesta. Skotit voittivat 8-6. Sillä lailla.

Keskustele Pauli Kallion sarjakuvista Kvaakissa.