Teräsmies on rautaa

Teräsmies on ollut legenda jo eläessään. Ja kuollessaan. Ja syntyessään taas uudestaan. Supersankareista suurin saa jälleen kerran uuden alun ja tulkinnan.

Teräsmies – Miehet terästä
(Egmont 2013)
Action Comics Volume 1: SUPERMAN AND THE MEN OF STEEL
Teksti: Grant Morrison
Taide: Rags Morales, Andy Kubert
240 ss., 170×260 mm
Sid., kovakantinen
Väritys 4-v.
ISBN 978-952-233-695-8
29,90 €


S
arjakuvayhtiö DC uudisti hiljattain koko universuminsa, sarjakuvahahmojen kuvitteellisen maailman, ja siitä syntyi “Uusi DC 52”. 52 sarjakuvalehteä aloitti alusta, numero ykkösestä. Samalla supersankarit saivat uudet syntytarinat, myös Teräsmies (engl. Superman). 52 on myös rinnakkaisuniversumien määrä.

Noin 70-luvulle saakka supersankareiden sarjakuvalehdissä oli yleensä joka numerossa oma, itsellinen tarinansa, joka ei ollut osa pidempää jatkumoa. Mahdolliset muutokset mitätöitiin tarinan omalla logiikalla tai sitten kyseessä olikin vain uni tai “kuvitteellinen tarina”, josta oli oikein erillinen maininta lehden kannessa. Näissä tarinoissa Teräsmies saattoi mennä naimisiin Loisin kanssa, saada lapsia tai kuolla.

Nykyään on toisin. Tarinat jatkuvat lehdistä toisiin lehtiin, juonikaaria on niin isompia kuin pienempiä ja joka vuosi on oltava joku ISO TAPAHTUMA, joka mullistaa kaiken. Rinnakkaisuniversumeissa vieraillaan tämän tästä ja hahmot kuolevat, kunnes jälleen palaavat. Vääjäämättä tämä johtaa siihen, että lopulta kaikki on niin monimutkaista ja sekavaa, että uusien lukijoiden on käytännössä mahdotonta tulla menoon mukaan.

Siksi tarinat pitää aloittaa välillä alusta, vuodesta nolla. Sarjakuvissa Teräsmies käynnistettiin edellisen kerran uudelleen alusta 80-luvun puolivälissä (tekijänä John Byrne) , ja nyt on aika Kryptonin pojan singahtaa taas kotiplaneetaltaan kohti Maata Grant Morrisonin tulkintana.

* * *

Byrne nosti näkyvästi esiin Teräsmiehen “Man of Steel” -nimityksen, joka on uuden Teräsmies-elokuvankin nimi. Morrison on pannut vielä paremmaksi, sillä tämän tarinakokonaisuuden nimi on “Superman and the Men of Steel”. Teräsmiehen rinnalle nousee muitakin uusia sankareita esikuvansa innoittamina.

Suomeksi Superman, yli-ihminen, on toki aina ollut osuvasti Teräsmies!

Morrison on hakenut vauhtia kaukaa, sarjakuvien kulta-ajalta eli 30- ja 40-luvulta saakka. Teräsmies ei osannut silloin, eikä nytkään, heti lentää vaan loikkii pilvenpiirtäjien yli, ja muutenkaan voimat eivät ole vielä jumalallisissa mitoissa. Samaten Teräsmiehellä ei näytä olleen uraa Teräspoikana kotikaupungissaan Smallvillessä, supersankari saa alkunsa Metropoliksessa. Univormukin on kirjaimellisesti puolinainen, jalassa ovat farmarihousut!

Teräsmies on tässä versiossa nuori. Väistämättä tulee mieleen Hämähäkkimies eli Peter Parker, varsinkin kun kuvataan Teräsmiehen siviiliminää Clark Kentiä vuokrakämpässään. Muutenkin on ehkä otettu turhan paljon vaikutteita Marvelilta. Teräsmiehen ihastus Lois Lane ja hänen isänsä, Kenraali Sam Lane, ovat ällistyttävän samanlaiset kuin Hulk-sarjakuvasta tutut kenraali Ross ja tämän tytär Betty Ross. Kerääjärobotit, terminautit, ovat puolestaan kuin suoraan Transformerseista. Tällaiset vaikutteiden hamstraukset tuntuvat turhilta ja lukijaa kosiskelevilta. Pääkonnat Brainiac ja Lex Luthor on uudennettu oivaltavasti, heissä on paljon tuttu mutta sopivasti uutta. Tapahtumiin vaikuttamassa häärää myös vähän väliä esille tuleva ilkeä paholaismainen pikkumies, jonka merkitys paljastetaan varmasti myöhemmin. Uutta konnakaartia vilautetaan myös, mutta heidän vuoronsa koittaa myöhemmin.

Rags Morales ja Andy Kubert vastaavat taiteesta, joka on näyttävää ja sopii erinomaisesti Teräsmiehen mahtipontiseen tyyliin. Värityksen avulla on luotu “erikoisefektejä”, jotka korostavat päähahmon yli-ihmismäisiä ominaisuuksia, teräskatsetta ja nopeutta.

Tarinan vauhti on suhteellisen maltillista noin reiluun puoliväliin saakka, mutta sitten tempo kiihtyy niin että silmissä vilisee. Välillä käydään myös Kryptonilla. On syytä olla tarkkana, että huomaa kaikki tärkeät asiat, kuten milloin Teräsmies saa uudet housut! Täysin uusi lukija saattaa myös ihmetellä yhtäkkiä tulevaisuudesta tupsahtavia Teräslegioonalaisia. Eniten näistä tarinoista saakin irti hän, joka jo tuntee Teräsmies-mytologiaa ennestään, mikä on tietenkin vähän paradoksaalista, koska tarkoitus on saada sarjakuvalle uusia seuraajia.

Teräsmies: Miehet terästä on viihdyttävää, hyvin tehtyä supersankarisarjakuvaa. Tavallista parempaa tavaraa.

Teräsmies pysyy ja paranee, mutta muuttuu aikansa näköiseksi. Sävyt ovat synkentyneet ja sankaruuden vaatimukset ovat aikaisempaa epäselvempiä, mutta silti Teräsmies yrittää aina pelastaa ja auttaa, parhaansa mukaan. Se ei muutu koskaan. Tosin Lex Luthor voi tosin olla toista mieltä!


Keskustele Kvaakissa Teräsmies-sarjakuvasta, uudesta DC 52:sta, vanhoista Teräsmiehistä ja Man of Steel -elokuvasta.

Ks. myös All-Star Superman -arvostelu.

Lisää lukemista DC:n supersankareiden ja Teräsmiehen historiasta kiinnostuneille: Sarjakuvahistorian ensimmäinen supersankareiden ryhmä, Justice Society of America, All Star Batman and Robin the Boy Wonder, Crossover paisui yli rajojen, Puolet Teräsmiehen oikeuksista Jerry Siegelin perillisille, Maa-2, lyhyt oppimäärä ja Toveri Teräsmies – Punatähden poika.