Ammatista toiseen Marko Turusen seurassa

Suomen sarjakuvaseuran myöntämän Puupää -hatun myöntöperusteissa 2007 Marko Turusta kiiteltiin omalaatuisesta intertekstuaalisuudesta ja sivistyneen pintakuoren alle sukeltamisesta. Nämä elementit ovat keskeisessä osassa myös uutuudessa, Marko Turusen elämässä.

Marko Turunen
Marko Turusen elämä
Daada 2013
ISBN 978-952-5915-04-4
144 s.
kovakantinen,
24 €

Suomessa on Marko Turusia monta ja moneksi. Miksipä siis ei myös pienenä, pyöreänä pottunokkaisena sarjakuvahahmona, jota piirtää ja käsikirjoittaa sarjakuvataiteilija Marko Turunen. Albumin johdanto antaa kuvan, että kyseessä olisi samantapainen Kari Hotakainen, josta Kari Hotakainen kirjoitti Klassikossa (WSOY 1997), mutta tämä käsitys karisee nopeasti varsinaisen tarinan alkaessa.

Marko Turunen suunnistajana.
Marko Turunen suunnistajana.

Sarjakuvahahmo Marko Turusen elämä määrittyy ammattien kautta. Ensimmäinen mainittu ammattinimike on safarinjohtaja. Marko Turunen on myyttinen hahmo, jonka tekoja muistellaan leirinuotioilla ja hänellä arvellaan olevan yliluonnollisia kykyjä tai ainakin neljän neron älykkyys. Myöhemmin kirjan mittaan Marko Turuselle käy monissa viroissa kuin Aku Ankalle ikään.

Ammattien ympärille tiukasti tai viitteellisesti rakentuvat episodit toimivat itsenäisinä. Otteita teoksesta on aikaisemmin julkaistu muun muassa Suomen Kuvalehdessä ja Päin näköä! ja Kuš -antologioissa. Pikku hiljaa teoksesta alkaa rakentua myös kokonaisuus, jonka toistuvana teemana ovat viidakon myyttiset hahmot. Mukana ovat niin Tarzan kuin Mustanaamio. Jälkimmäisellä on iso osa kirjan mukana tulevassa Tea Tauriaisen piirtämässä ja Turusen käsikirjoittamassa Siirtomaan aave -pienlehdessä.

Turunen katselee maailmaa omalaatuisesta suunnasta. Suomalaisessa todellisuudessa mukana elänyt saattaa arvella joidenkin episodien taustaa ja yhteyksiä sarjakuvataiteilija Marko Turusen omaan elämään. Lähinnä arkitodellisuutta ollaan työ- ja elinkeinotoimistossa, joka tosin on oma surrealistinen maailmansa ilman mitään taiteellisia tehokeinoja.

Tulisija-asentajana Turunen tapaa miehen, jolla on aito Tarzanin puukko. Mies harmittelee sitä, että Edgar Rice Burroughs pilasi maineensa dokumentaristina kirjoittamalla Tarzanin lisäksi John Carterin seikkailuja. Suunnistaja Turusen ura päättyi Haminan poliisin järjestämiin suuretsintöihin. Lopulta Turunen löytyi Lappeenrannan Männistönkadulta. Logistiikkavastaava Turunen joutui vaikeuksiin kun hänen firmansa toimittamansa netti ei toiminut. Asiakas ei ymmärtänyt kuljetusketjun vastuuta. Avaruuslaivan kapteeni Turunen palaa maahan perustamaan perheen rakastamansa naisen kanssa. ”Avaruus ei ole oikea paikka perustaa perhettä”, perustelee Turunen.

Ville Hänninen toteaa Aamulehteen kirjoittamassaan arviossa, että Marko Turusen elämä tuo mieleen Moebiuksen (1938-2012) sarjakuvat. Sama tekijä tuli täälläkin mieleen. Tarinan kerronta, viiva ja värimaailma viittaavat samaan suuntaan. Turusen paljon käyttämät pienet ruudut vievät kuitenkin toiseen suuntaan.

Mielenkiintoinen lukukokemus, josta riittää pohdittavaa pidemmäksi aikaa. Huumoria unohtamatta. Suositellaan!

Sarjakuvahahmo Marko Turusen ammatteja


safarinjohtaja * rannikkolaivuri * pitkänmatkanjuoksija * keittiöapulainen * eläinkauppias * huoneistosaneeraaja * suunnistaja * Mister Finland -ehdokas * nettisivuston ylläpitäjä * jalkapalloilija * salibandyn pelaaja * jääpalloilija * golffaaja * greyhound -harrastaja * Pokemon -harrastaja * vaihto-oppilas * näyttelijä * raviohjastaja * kitaristi * ralliautoilija * matkailuauton vuokraaja * rikostutkija * työsuojeluvaltuutettu * uunimestari * sähkömies * autokoulunopettaja * judovalmentaja * tulisija-asentaja * hallinhoitaja * avaruuslaivan kapteeni * keittiöpäällikkö * teknologiateollisuusyrityksen johtaja * kiinteistönvälittäjä * autokorjaamon työnvastaanottaja * moottoripyörämyyjä * remonttimies * eläintenhoitaja * logistiikkavastaava * lasten kuvataideopettaja * tuotantolinjapäällikkö * metsästysseuran puheenjohtaja * lentäjä * rallilentäjä * rajavartija

* Superturunen

* Kvaakissa on keskusteltu Marko Turusen sarjakuvista