Rivon Lännen toinen tuleminen

Rivo Länsi N:o 2

Kiero Dick
Kustantaja Lempo Kustannus
Painettu Latviassa
Sivuja 100
Koko A5
Hinta 10 e.-

Suomalaista seksisarjakuvaa näkee perin harvoin, etenkään ammattimaisesti painettuna ja kustannettuna. Vielä harvemmin kuitenkin näkee kyseisen genren tuotoksia, joissa on ihkaoikeaa yritystä.

Rivo Länsi -sarjakuvat ovat vanhojen Italialaisten kioskipokkareiden tyylisiä niin ulkonäöllisesti kuin sisältönsä suhteenkin. Kaksi kuvaa per sivu -ruutujako ja hieman tönkkö mustavalkoviiva muistuttavat jo kadonneesta taiteenlajista, joka on erinäköisen roskan harrastajille kuitenkin äärimmäisen tuttu. Jopa albumin paperi on juuri oikeanlaista – karheaa, kellertävää ja tarpeeksi paksua.

Rosalie pistää mainareiden päät pyörälle.
Rosalie pistää mainareiden päät pyörälle.

Arvostan Rivossa Lännessä erityisesti sitä, että sen tarinassa on jonkinlaista järkeä pelkän kehomekaniikan tarjoamisen ohellakin. Kakkososa ei ole niinkään jatkoa edelliselle, vaan on oma kokonaisuutensa. Se kertoo laumasta kullankaivajia, jotka matkaavat kaupunkiin kohdatakseen haaveilemansa prostituoitu Rosalien vain herätäkseen krapulassa seuraavana aamuna löytäen ihanan neitonsa kuolleena vuoteelta. Tätä murhamysteeriä sitten selvitellään erilaisten takaumien avulla.

Läppä lentää nuotion äärellä.
Läppä lentää nuotion äärellä.

Tarina on hauska, mutta ei sorru tarpeettomaan kainalopieruiluun tai yleisölle silmää iskevään ”tämä nyt vaan on tämmöistä, hei katso tissejä” -pelleilyyn. Tästä huolimatta stoori on ehkä kuitenkin hiukan liian itseääntoistava ja loppuhuipennukseton, mitä voi tietysti ehkä pitää myös kommenttina aitojen italoesikuviensa meiningistä.

Oikeisiin seksispagetteihin nähden Rivo Länsi 2 on kuitenkin melko kiltti. En puhu nyt seksistä, sillä sitä löytyy kyllä vaativammankin asentosnobin tarpeisiin, mutta italotekeleet tarjosivat yleensä myös ties minkälaista moraalisesti arvelluttavaa materiaalia. Toki olen iloinen, ettei esimerkiksi sarjakuvan homohahmo Frank tai nymfomaani-Rosalie ole pelkkiä naureskelun kohteita vaan hahmoja siinä missä muutkin, mutta joissakin kohtaa tietynlainen poliittinen epäkorrektius olisi ehkä ollut paikallaan.

Kuvitus täyttää tarkoituksensa. Se on hiukan jäykkää ja ajoittain hutiloidun oloista, mutta niin on tämän tyylisissä sarjakuvissa ollut aina. Italiassakin näitä väännettiin kamalalla kiireellä joka kuukausi. Ja onhan se hauskaa kun ne vähän huonommatkin puolet kääntyvät kunnianosoitukseksi.

Aistittavissa on myöskin herra (vai rouva?) Kiero Dickin mieltymys villiin länteen, tai ainakin siitä kertovaan populaarikulttuuriin. Väkivaltaa on mukana yhden lyhyen toimintakohtauksen verran, joka toimii lähinnä eri hahmojen myöhemmän tarinan aikana tarpeellisten taitojen esittelynä.

Asiat on hyvä laittaa tärkeysjärjestykseen.
Asiat on hyvä laittaa tärkeysjärjestykseen.

Sata sivua ehkä kuulostaa paljolta, mutta koska jokaisella sivulla on maksimissaan kaksi kuvaa, kuluvat sivut kuin huomaamatta. Tarinan monimutkaisuuden suhteen on teos tuskin yhtä amerikkalaista supersankarisarjakuvan numeroa pidempi. Onneksi lisää on kuitenkin tulossa joskus syksyllä.

Erilaisia vetonauloja riittää intiaaneista veitsenheittäjiin ja kuristeluleikkeihin. Kaiken lisäksi sarjakuva on tekstitetty kuviensa alle myös englanniksi – jos tahdot vaikka yllättää ulkomaalaisen ystäväsi. Ja mikäs siinä on yllättäessä, kun kerran Suomessakin tehdään joskus jotakin muuta kuin hauskoja eläimiä ja arkielämän banaaliutta nuivasti kommentoivaa tekotaidetta.

Keskustele Rivosta Lännestä Kvaakissa.