Pokkarillinen rakastumisia

Yksiosainen Kirottu suudelma on omaan rauhalliseen tahtiinsa mangaa julkaisevan Ivrean tuorein manganovellikokoelma. Kaikki kokoelman viisi tarinaa kertovat nuorten välisistä ihastumisen ja rakastumisen hetkistä.

Kirottu suudelma
Alkuperäinen nimi: Yogoto akuma to kiss o suru
Tekijä: Rina Yagami
Julkaisija: Editorial Ivrea
Käännös: Anna Elo
ISBN: 978-84-15513-10-0
Hinta: 5.95 €

Pokkarin kertomukset ovat luonteeltaan kaikki samanlaisia. Tarinoissa päähenkilötyttö pääsee tutustumaan poikaan, johon joko on ihastunut tai viimeistään nyt ihastuu. Kirottu suudelma, Se pysyköön salaisuutena, Kukkien pudotessa, Onnellinen rakkaus sekä En aio kertoa sinulle käsittelevät kaikki tavallisten japanilaisnuorten ensimmäisiä askelia rakkaudessa. Pokkarin nimi, kannen tummahko väritys ja koristelu lepakkoaiheilla antavat lukijalle tuntuman yliluonnollisesta, mutta siitä ei ole tietoakaan kokoelman viidessä tarinassa.

Ihastuminen, rakkauden ensi huuma, on kertomuksissa tärkeässä osassa. Niiden sisältöön ei kuulu suhteen ylläpitäminen, vanhan rakkauden kipinän palauttaminen tai muutkaan suhteen työläämmät puolet. Työtä riittää jo oman ihastuksen valloittamisessakin. Tarinat ovat naiiveja, mutta romanttisuudessaan onnistunutta hömppää.

Mitään uutta kertomukset eivät omaan lajityyppiinsä tuo. Samoin Ivrean itsensä toimesta sama konsepti on tullut tutuksi jo suomessakin pariin otteeseen samankaltaisten kokoelmien myötä. Aikanaan laaja-alaisesti erityyppisillä sarjoilla Suomen mangamarkkinoille tullut kustantamo on sittemmin kaventanut tarjontaansa lähinnä tyttöjen sarjoihin.

Kirottu suudelma on jo neljäs julkaisijansa teini-ikäisille tytöille suuntaama pokkarillinen lyhyitä romanttisia tarinoita. Ivrean tarjonta eroaa Tammen, Suomen mangakenttää dominoivan julkaisijan, tarjonnasta olemalla hieman vanhemmille lukijoille suunnattua. Tammen Sangatsu Manga- ja Punainen jättiläinen –kustannuslinjojen viime aikainen tyttöjen mangan tarjonta on keskittynyt nuoremmille lukijoille suunnattuihin sarjoihin. Mangan

suurimman suosion laskettua julkaisijoiden onkin entistä tärkeämpää löytää se oma henkireikänsä. Ivrean oma osa-alue näyttäisi siis löytyneen.

Kirottu suudelma on helposti lähestyttävä ja nopealukuinen pokkari, joka yksiosaisena sopii hyvin esimerkiksi lahjaksi tai matkalukemiseksi. Ainoastaan kohdeyleisön rajautuminen yläasteikäisiin tyttöihin asettaa rajansa sille, kenelle pokkariin tarttumista voi suositella. Vajaan kuuden euron hintaisena Kirottu suudelma on mangahyllyjen halvinta tarjottavaa. Vain muutaman lyöntivirheen vaivaamasta pokkarista hinta ei ole liikaa.

Ivrea on onnistunut tuomaan kauppojen tarjontaan jälleen toimivan kattauksen lyhyitä romanttisia shōjo-tarinoita. Jos siis tällaiset maistuvat, ei Kirottua suudelmaa ole syytä kaihtaa.


Keskustele Kirotusta suudelmasta ja muista Ivrean yksiosaisista mangoista Kvaakissa.

Kuvat © 2010 Rina Yagami