Viime viikolla sarjakuvissa

Sarjakuvaharrastaja ei nykyään tahdo ehtiä joka paikkaan. Kokkareinen viikko (47) meni reippailta kvaakilaisilta toimittajiltakin osittain ohi huulien. Rahaa jaettiin, kilpailut ratkeilivat ja muutenkin meno oli hulvatonta. Toimikoon tämä tekosyynä tarkastella asioita ilmiöiden edessä ja takana – jälkikäteen.

[img1 left]Tervetuloa (kerrankin) lukemaan Viime viikolla sarjakuvissa –palstaa, josta toivottavasti ei tule viikoittaista paikkailupaikkaa sarjakuva-alan tapahtumiin ja laiminlyötyihin happeningeihin. Minä olen Reima Mäkinen, sarjakuvan säätömies ja diletanttitoimittajanne tälläkin viikolla.

Rahantuloa ei voi estää

Sarjakuvantekijöille siunaantui taas muutaman kuukausipalkan verran tukea. Sunnuntaina 16.11. julkistettiin Hesarissa Helsingin kaupungin taideapurahojen saajat. Kolmeen tuhanteen euroon oikeuttavan kupongin olivat tällä kertaa täyttäneet: Timo Mäkelä (Minun elämäni, Häjyt, Vaaleanpunainen pilvi) ja Christer Nuutinen (Olmi, Kramppeja ja nyrjähdyksiä, ym.). He eivät juuri esittelyä kaipaa, mutta mikä mies on Janne Aakko, joka myös valittiin sarjakuvantekijänä yhteensä 429 hakijan joukosta?

Googletus paljastaa Aakon opiskelleen samaan aikaan Irisz Simonin kanssa Southern Carelia Polytech – College, of Art and Media -nimisessä opinahjossa. Lisäksi Aakko on julkaissut, noin vuosi sitten, sarjakuva-automaatissa myytävänä olleen Suomenlinna -pelin!

Keskiviikkona HYY:n kilpailu ratkesi, SSS:lle valittiin uusi hallitus ja pohjoismaat ottivat mittaa toisistaan

Keskiviikkona samaan aikaan kun Sarjakuvaseura piti syyskokoustaan ja valitsi uuden hallituksen, Helsingin Yliopiston ylioppilaskunta palkitsi Vanhalla ”Opiskelijaelämää” -sarjakuvakilpailun voittajan. Kilpailuun osallistui yhteensä 38 työtä ja ne ovat ilmeisesti juuri nyt esillä Vanhan Kuppilassa. Timo Ronkainen uutisoi kilpailukutsun Lokakuussa Kvaakissa. Palaan aiheeseen tarkemmin kuvamateriaalin kera. Sillä välin voit vaikka vierailla kilpailun virallisella webbisivulla.

Suomen Sarjakuvaseura ry:n puheenjohtajana jatkaa Reija Nieminen. Hallitukseen kuuluvat vuonna 2004 sihteeri Pauli Ruonala, varapuheenjohtaja Susanna Partio, Ville Hänninen, Terhi Ekebom, Reima Mäkinen ja Mikko Väyrynen. Hallituksen varajäseniksi valittiin Otto Sinisalo, Tiina-Riikka Rauhala ja Sami Myllymäki. Lisäksi Tero Salomaa nimitettiin Sarjakuvafestarien tuottajaksi.
Maratonkokouksessa keskusteltiin mm. festareista, yhdistyksen webbisivujen päivittämiseen liittyvistä ongelmista sekä yhdistyksen kirjaston uuden sijoituspaikan innoittamana kevätkauden toiminnasta.

Loppuillasta kisattiin myös sarjakuviin liittyvässä nippelitietoudessa, kun norjalaisten masinoima salamaskaba toteutui jokavuotiseen tapaansa. Jon Løvstad Østfold Tegneserieforumista oli laatinut nivaskan kysymyksiä ja aikaa vastaamiseen annettiin muutama tunti. Suomea edusti Juhani Tolvasen, kipparoima Team Tolvanen, joka sijoittui 192 pisteellä jaetulle kuudennelle sijalle. Taakse jäi ainoastaan Tegneserier.no. Häntäpään joukkueet olivat tasaisia sillä viidenneksi tullut Århus Tegneserieloge, Tanskasta repi vain 9 pisteen kaulan Team Tolvaseen.

Ruotsin sarjakuvaseuralla Seriefrämjandetilla oli kisassa kolme joukkuetta eri puolilla maata. Skoonelaiset voittittivatkin ja Göteborgin joukkue tuli kolmanneksi. Raptusforum Norjasta jäi niukasti toiseksi. Voittaja haali 243 pistettä kun niitä kaikkiaan olisi ollut mahdollista saada 324. Suomen joukkueessa pähkäilivät Tolvasen lisäksi ainakin Kalervo Pulkkinen ja Vesa Kataisto, joka saattaa avautua asiassa, jos pyydätte kauniisti.

Simo ei lähtenyt maailman ympäri, Simo lähti Helsinkiin

Torstaina oli jälleen sarjistapaaminen Lahdessa ja homma alkaa kuulemma vakiintua. Tamperella harrastajat olivat tuskin selvinneet Tilsan ympärille kiertyneestä Jazz happeningistä ja näyttelystä, kun jo oli aika nauttia Sarjamanian järjestämissä, uuden Kerubi-pokkarin julkkareissa Ruskaa.

Julkkikset ja sarjakuvantekijät Simo Frangen ja Pasi Heikura matkasivat kuitenkin Tampereelta Helsinkiin, missä oli rock-lehti Rumban 20-vuotispirskeet. Piireissä muistetaan miten Rumba kaksi vuotta sitten julkaisi ilmoituksen jossa se hamusi sivuilleen uuden, tuoreen ja vireän sarjakuvapiirtäjän kynänjälkeä. Päätoimittajavaihdoksen jälkeen lehdessä oli tarkoitus alkaa julkaista ”upeaa 2000-luvun rocksarjakuvaa”, jonka maksimikoko olisi puoli sivua.

Muistetaan myös, miten tätä ennen ”Pauli Kalliolle tuli Rumbasta puukkoa selkään”, lainatakseni asiasta Puhekuplassa virinneen keskustelun otsikkoa. Kohu asian ympärillä laantui kuitenkin pian. En ole seurannut pahemmin lehteä, mutta Rumban juhlanumerossa näyttää olevan sarjakuvaa tasan yhden Minä mies -stripin verran.

Perjantaina Eläkeläiset suuntasivat Kallioon, näyttely edelleen auki

Alkuviikosta Kvaakin toimittajille tipahteli kryptiseksi koettuja kutsuja ja lehdistötiedotteita Eläkeläisten uuden kirjan ja DVD:n julkistamistilaisuuteen. Toimituksen yhdistettyä voimansa, saatiin kutsut koodattua auki.
Ravintola Säveleen on nimittäin ripustettu ”Pekka Jokisen ja Pirjon poro-aiheisia taideväärennöksiä.” Taiteilijanimien takana kummittelevat (oletettavasti) Tomi Riionheimo, joka vastaa Eläkeläiset -sarjakuvasta (Like-uutiset/Johnny Kniga kertoo) sekä Riekun ja Raikun seikkailujen kuvittamisesta, ja Taina Värri, joka on tehnyt sarjakuvia, pilakuvia ja kuvituksia mm. Demiin ja Seuraan.

Lisätietoa: Taina Värrin kotisivu
Eläkeläisten kotisivu