Vaeltava leskimies

Mustanaamio Spesiaali: Dianan kuolema

Häikailemätön terroristi, Chatu, jonka Mustanaamio on toimittanut vankilaan, kuulee vankitoveriltaan, että Mustanaamiolla on vaimo, Diana. Näin Chatu on täysin sattumalta löytänyt Mustanaamion heikon kohdan! Koston aika on koittanut. Diana on tapettava; siispä Chatun kätyrit ryhtyvät toimeen.

Saatuaan varmuuden Dianan kuolemasta, Mustanaamio joutuu pohtimaan, miten hän aikoo toipua tuon järkyttävän tapahtuman aiheuttamasta surusta. Kutsuuko sankariamme koston tie? Mustanaamiot ovat kuitenkin jo monen sukupolven ajan vannoneet valan, jossa he lupaavat taistella pahuutta vastaan eivätkä suinkaan itse alentua pahuuden vietäviksi. Omistautuuko hän lapsilleen Kitille ja Heloiselle? Murtaako suunnaton suru hänet henkisesti? Ehkä kukaan meistä ei kuvittelekaan hänen sentään tarttuvan pulloon ja etsivän lohdutusta alkoholista. Ei hän toki niin teekään. Ratkaisu, johon Mustanaamio päätyy, on varmaankin paras käsillä olevan seikkailun viihdyttävyyden ja vauhdikkuuden kannalta, mutta ei mielestäni anna kovinkaan hyvää kuvaa hänestä vastuullisena isänä.

Mustanaamion nauttima suosio kauniimman sukupuolen edustajien keskuudessa on kadehdittava. Muistan jo kymmeniä vuosia sitten lukemani kohtauksen, jossa hän tupsahtaa haaremiin ja kaikki haaremin naiset ovat välittömästi ihastuneet sinisiin trikoisiin ja puna-mustaraidallisiin uimahousuihin sonnustautuneeseen naamioituneeseen sankariimme. Sama meno jatkuu yhä edelleen. Tuskin on Dianan ruumis ehtinyt edes kylmetä, kun jokainen vastaantuleva nainen jo haluaisi tuoreen leskimiehen käsikynkkään. Mutta Dianan muisto ei niin vain hellitä otettaan.

Dianan kuolema -seikkailu on alunperin ilmestynyt sanomalehtistrippeinä vuonna 2009-2011. Sarjakuvalehden muoto eroaa strippimuodosta rajusti. Myös Mustanaamio-tarinoiden sisäinen logiikka kulkee sanomalehdissä omia polkujaan verrattuna Mustanaamio-lehden tarinakaariin ja juonenkäänteisiin. Esim. sanomalehtistripeissä Luaga on edelleen Bengalin presidentti, vaikka sarjakuvalehdessä hän on palannut jo takaisin lääkäriksi. Tämän takia tarinaan on jouduttu tekemään muutoksia, jotta se sopisi paremmin spesiaaliformaattiin. Ruutuja on poistettu, rajattu, piirretty uudelleen ja repliikkejä on muutettu. En ole tämän seikkailun alkuperäisiä sanomalehtistrippejä lukenut, mutta aika sujuvasti tämä spesiaaliversio etenee tällaisenaankin.

Tarina on sangen perinteistä seikkailua, jossa on kuitenkin ripaus rankempaakin kuvastoa kuin tavallisessa Mustanaamio-seikkailussa. Se on kepeää kesälukemista mukaan otettavaksi vaikka riippumattoon tai sadepäivän ratoksi. Kuvitus ei nouse loisteliaimpien Mustanaamio-piirtäjien tasolle, mutta on oikein kelvollista käyttösarjakuvalaatua.

Toivottavasti Vaeltava aave ei kuollut Suomen lehtipisteistä taannoin tapahtuneen Mustanaamio-lehden lakkauttamisen myötä, vaan saisi jatkaa maassamme, vaikkapa sitten tässä spesiaaliformaatissa, legendaarisia seikkailujaan vielä monta sataa vuotta.

Käsikirjoittaja: Tony De Paul
Piirtäjä: Paul Ryan
Uudelleenpiirrokset: Hans Lindahl
Sivuja: 120
Hinta: 9,99 €
Suomentanut: Sirpa Alkunen
Kustantaja: Egmont Kustannus
ISBN: 978-952-233-632-3

Keskustele Mustanaamiosta Kvaakissa