Oni kudaki 3: Crushing The Demon

Kristian Huitulan ja Kanako Matsuin historiallinen sarjakuva Oni Kudaki jatkuu neljän vuoden mittaisen tauon jälkeen. Orpotyttö Kaede jatkaa seikkailujaan 1500-luvun Japanissa, jossa hänen opettajansa Shoetsu-sensei perehdyttää häntä ninjutsun tekniikoihin. Kolmannessa osassa Crushing The Demon tapaa Kaede uuden sensein, shintopapin Konjo no Saigyoon. Hänen apuaan tarvitaan, sillä vastustajat ovat tällä kertaa kotoisin tuonpuoleisesta.

Jos yookain haluat nähdä nyt niin takuulla yllätyt

Oni Kudaki ammentaa paljon japanilaisesta tarinaperinteestä. Tällä kertaa yhteydet vanhoihin kwaidan-kertomuksiin ovat tavallistakin selvemmät, sillä Kaeden isän murhaaja Kaemon on demonin vallassa, elävä kuollut, jota tavanomaisilla taistelutekniikoilla ei saa hengiltä. Niinpä Saigyoo ja Kaede kutsuvat avukseen rumia mutta lystikkäitä shinigameja. Tärkeässä roolissa on myös kaksihäntäinen kissa neko-mata, jolla on kansanperinteen mukaan kyky herättää kuolleita henkiin.

Mangassa ja animessa on ollut viime vuodet muotia kaikenkarvaiset zombit. Oni kudaki käsittelee aihetta sen alkuperäisimmässä ja japanilaisimmassa muodossa. Highschool of the Dead ja kumppanit ovat olleet enemmän Hollywood-fiktiota ja teinikauhuelokuvaa. Huitulan sivellintussin kosketus herättää vanhat puu- ja tussipiirrokset henkiin tavalla, joka ei ole mangaa, eikä länsimaista sarjakuvaa, vaan jotakin muuta, niiden orgaaninen yhdistelmä.

Paneelit palasiksi!

Julkaisutauon aikana Kristian Huitulan sivurakenteelle on tapahtunut jotakin. Oni Kudakin ykkös- ja kakkososissa rivit kulkivat vielä suhteellisen perinteisissä riveissä vasemmalta oikealle. Nyt hän kokeilee rohkeasti. Yksikään ruutu ei ole neliskanttinen, vaan mieluummin suunnikas. Yhä useammin ruudut ampaisevat korkeiksi vertikaalisiksi torneiksi, jotka ovat jopa koko sivun korkuisia. Vanha väittely siitä, pitäisikö mangaa lukea vasemmalta oikealle vai oikealta vasemmalle, saa Huitulalta ironisen kommentaarin: hänen sarjakuvaansa luetaan ylhäältä alas.

Oni kudakin sivuhenkilöt ovat toisinaan niin värikkäitä ja raadollisia, että päähenkilö Kaede uhkaa jäädä statistiksi omassa sarjassaan. Hongkongilainen komediallinen toimintaseikkailu Oni kudaki ei ole. Tässä mielessä Oni Kudaki on enemmän sukua amerikkalaiselle sarjakuvalehtisarjalle kuin vaikkapa Narutolle. Tekijän tarkoitukset ovat toisaalla, ja kuuleman mukaan draaman kaaresta on kolmannenkin osan jälkeen valmiina vasta kivijalka.

Oni kudaki 3: Crushing The Demon
Käsikirjoitus: Kristian Huitula & Kanako Matsui
Taide: Kristian Huitula
ISBN: 978-952-99022-5-5
Paino: KopioNiini
Kustantaja:
Fantacore Media, 2012.
A4, 48 sivua, 12,80 €.


Keskustele Kristian Huitulan sarjakuvista Kvaakissa.