Superhakkeri ja idealistitoimittaja synkän rikostarinan kimpussa

KANSAINVÄLISEN BESTSELLERIN TOINEN NÄYTÖS!

Kärsittyään teollisuuspohatta Wennerströmin kunnianloukkauksesta koituneen vankilatuomionsa Millennium-lehden taloustoimittaja Mikael Blomkvist on vapaa mies. Hän palaa vuosikymmeniä sitten mystisesti kadonneen Harriet Vangerin tapauksen selvittämiseen. Vielä vakavasti sairastuttuaankin sukufirman entinen johtaja Henrik Vanger pyytää Blomkvistia tekemään kaikkensa, mutta alkaa yhä vahvemmin vaikuttaa siltä, ettei menneisyyden kaiveleminen ole kaikkien mieleen.

Kun Blomkvist sitten värvää huippuhakkeri Lisbeth Salanderin avukseen penkomaan sadististen seksuaalimurhien vyyhtiä, kaksikko ajautuu pian hengenvaarallisille sivupoluille.

Stieg Larssonin Millennium-trilogian tyylikkään sarjakuvasovituksen ovat luoneet rikoskirjailija Denise Mina sekä sarjakuvataiteilijat Leonardo Manco ja Andrea Mutti.

Miehet jotka vihaavat naisia – Sarjakuvasovitus osa 2
Sarjakuvasovituksen alkuteos The Girl with a Dragon Tattoo book two
Alkuperäistarina Stieg Larsson
Sarjakuvakäsikirjoitus Denise Mina
Piirtäjät Leonardo Manco ja Andrea Mutti
Suomentanut Ville Viitanen
Kansi Lee Bermejo
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki
Painettu EU:ssa
Kk, sid., väri, 152 sivua, 175 X 265 mm
Hinta 19 euroa
ISBN 978-951-0-39751-0
© 2013 Moggliden AB, all rights reserved

Toinen osa Miehet jotka vihaavat naisia -romaanin sarjakuvasovituksesta sisältää ensimmäisen romaanin jälkimmäisen puoliskon. Ensimmäinen osa on välttämätön luettava ennen tätä. Muuten ei ole kärryillä. Tietysti elokuvan näkeminen tai romaaninkin lukeminen auttaa, sama juonihan on kaikissa.

Kirjan alkaessa on edellisestä osasta kulunut aikaa Mikael Blomqvistin vankilatuomion verran. Muuten jatketaan juuri siitä mihin edellisessä osassa jäätiin. Päähenkilöt tapaavat nyt vasta toisensa ja alkavat yhteistyönsä. Eli varsinaisesti asiaan päästään vasta nyt, mutta ensimmäisen osan pohjustus on tärkeä osa kokonaisuutta.

Jatkoa seuraa seuraavan tarinan merkeissä ensi vuonna. Alkuperäinen aikataulu on jonkin verran jäljessä, DC:n ensimmäisen tiedotteen mukaan tämänkin olisi pitänyt ilmestyä jo viime vuoden puolella ja koko sarja olisi valmis ensi vuonna. Suomalainen kustantaja on ripeä, tämä toinen kirja ilmestyi saman kuun aikana kuin alkukielinen.

Pahimmat raakuudet on jätetty vuorosanoihin, etukäteen kuvittelin että niitä kuvataan ensimmäistä osaa rankemmin visuaalisestikin. Vaikka ei siltäkään vältytä ja väkivaltahan on tärkeä osa tätä teosta.

Skotlantilainen jännityskirjailija Denise Mina on kehittynyt roimasti sarjakuvakuvakirjoittajana, vaikka tämä ei monien sarjakuvasovitusten tapaan karsikaan löysiä pois. Romaanimaisuus on läsnä, puhutaan paljon, ja monet tekstimuodossa painotetut seikat hukkuvat joskus visuaalisuuden sekaan. Sarjakuvan ilmaisumuodollisia mahdollisuuksia ei ole käytetty, kokonaisuudesta jää jäykkä vaikutelma. Mielenkiintoista olisikin lukea arvostelu lukijalta joka ei tunne romaanin ideaa etukäteen vaan sarjakuvaversio olisi ensimmäinen tutustuminen Lisbeth Salanderin ja Mikael Blomqvistin maailmaan.

Ruotsalaisuus on aivan muunmaalaisten tekijöiden panoksesta huolimatta vahvasti läsnä, aivan kuten Kenneth Branaghin Wallanderissa. Muuten dekkarin perusjuoni ei ole mikään erikoinen, loppuratkaisu on ennalta arvattavissa. lukemattomat pienet yksityiskohdat ovat se juttu joka tekee tästä ainutlaatuisen.

Eikä tämä sovi oikein luettavaksi tähän valoisaan vuodenaikaan, täytyy lukea molemmat osat uudelleen kun illat pimenevät. Samat seikat pätevät muuten kakkososan arvostelussa kuin edellisenkin. Kyse on yhdestä teoksesta joka on vain ilmestynyt kahdessa osassa.

Ensimmäinen Hollywood-filmatisointi ei ollut aivan odotettu menestys, mutta kaksi jatko-osaa kuvataan vuoden 2014 aikana, ensi-illoista tiedotetaan varmasti aikanaan.

Miehet jotka vihaavat naisia, osa 1 on arvioitu Kvaakissa.
Keskustele Kvaakissa Millennium-sarjan sarjakuvaversiosta.