Kvaak.fi täytti kymmenen vuotta!

Olen ollut sarjakuvien harrastaja (ja jotensakin tekijäkin) lapsuudestani, 90-luvun alusta saakka. Joskus samaisen vuosikymmenen loppupuolella löysin tieni ensimmäistä kertaa silloisille Suomen Sarjakuvaseuran kotisivuille. Tekijäprofiilien ja näytetöiden lisäksi seurailin sivulle listattua sähköpostipostituslistaa, joka toimi varsin suppean sarjakuva-aktiivien joukon tiedotus- ja yhteydenpitokanavana.

Toimiessani myöhemmin aloittelevana Internetalan yrittäjänä 2000-luvun alussa olin tutustunut senaikaisiin toisiin aihepiireihin liittyviin portaaleihin ja keskustelufoorumeihin ja pidin selainpohjaista keskustelufoorumia teknisesti näppärimpänä ja monipuolisimpana alustana yhteisöllisen sivuston luomiseksi. (Huomattavaa tässä vielä on se, ettei tuohon aikaan mitään Facebookeja tai Twittereitä vielä edes ollut; olihan sosiaalisen median vallankumoukseenkin aikaa vielä lähes vuosikymmen.)

Liityin silloiselle Suomen sarjakuvaseuran postituslistalle jolloinkin 2002-2003 vuoden vaihteessa ja kerroin suunnitelmistani toteuttaa eräänlainen suomalaiset sarjakuvaharrastajat ja tekijät yhteen kokoava portaalisivusto, joka sisältäisi sekä toimituksellista sisältöä, linkkejä, mahdollisen gallerian esiteltäville töille että myös yhteisöllisen keskustelufoorumin. Osa piti ideaa hyvänä, osan mielestä se sirpaloittaisi turhaan jo siihen aikaan hajanaista sarjakuva-alan kenttää, sillä tuolloin oli jo muutamia muitakin ensimmäisiä suomalaisia sarjakuva-aiheisia sivuja ja kuvagallerioita alkanut syntyä.

Samoihin aikoihin olin piirtänyt aktiivisesti mm. Turun Sanomissa ja muutamissa muissa pienlehdissä julkaistua Loikan vuoksi -sarjakuvaa. Päivittäisen sarjakuvastripin piirtämisen lisäksi toteutin yrittäjän päivätyönäni myös erilaisia mobiili- ja mainosalan projekteja. Jostain kumman syystä aikaa löytyi tuolloin myös tämän sarjakuvaportaalin rakentamiseen – nykyisessä elämässäni en tällaista edes voisi kuvitella.

Lopulta kuukausien pukertamisen ja suunnittelun myötä Kvaak.fi-sarjakuvaportaali valmistui keväällä 2003 julkaisukuntoon ja ensimmäiset kävijät pääsivät sivuille. Melko nopeasti sarjakuvaseuran postituslistaa seuranneet aktiivit ottivatkin palvelun omakseen ja alkoivat vapaaehtoisvoimin tuottaa palveluun toimituksellista sisältöä sekä moderoida foorumia, joka kasvoi nopeasti useiden tuhansien rekisteröityneiden käyttäjien kokoiseksi. Palvelua ei tarvinnut pahemmin mainostella.

Oma sarjakuvantekijän urani ei kuitenkaan sittemmin ottanut toivomallani tavalla tuulta alleen. Toistaiseksi viimeiseksi varsinaiseksi sarjakuvatyökseni jäi Kvaakin galleriastakin löytyvä Nallen Perhe -strippisarjakuvapilotti. Leipäni pitimiksi ajauduin lopulta yritystoimintaan, jossa ylläpidämme tietoliikennepalvelimia. Alan hektisyyden vuoksi aikaa käytännössä millekään muulle työlle ei enää jäänyt, joten lopulta jouduin luopumaan myös suunnitelmista jatkaa Kvaak.fi-palvelun kehittämistä. Kaikeksi onneksi palvelu pystyi jatkamaan toiminnassa Suomen Sarjakuvaseuran aktiivien, Kvaak-portaalin olemassa olevan ylläpitäjien vapaaehtoisjoukon sekä B2 Säätöyhteisön ansiosta. Suunnattoman suuret kiitokset tästä heille!

Nykyisin olen itse perheellinen, pian kolmen lapsen isä. Down-erityislapsen vanhempana ja webhotellipalvelun yrittäjänä arjessa riittää siinä määrin ajallisia haasteita, etten enää vuosiin ole sarjakuva- tai kuvitustöiden tekemisestä edes ajatellut haaveilevani. Kvaak.fi -sivuilla en enää ole viime vuosiin käynyt, joten en ole ihan ajan tasalla sivuston nykyisestä roolista kotimaisessa sarjakuvakentässä.

Mikäli kuitenkin sivusto on onnistunut säilyttämään asemansa edes osittain kotimaisen sarjakuvaharrastajien ja -tekijöiden kohtauspaikkana vielä näin kymmenen vuoden jälkeenkin – ja kenties auttanut houkuttelemaan sosiaalisen median murroksessa ja konsolipelien puristuksessa myös uutta sukupolvea perinteisen sarjakuvaharrastuksen pariin – voi tähän olla enemmän kuin tyytyväinen.

Itse elättelen edelleen toiveita ennenaikaisesta eläköitymisestäni ja paluusta jonkinlaisen luovan työn pariin, joka toivottavasti edes sivuaa sarjakuvia. Ehkäpä tuolloin myös palailen aktiivisemmin Kvaak.fi -sarjakuvaportaalin käyttäjäksi ja kirjoittelemaan foorumille.

Onnittele Kvaakia täällä
Kakun piirsi Tertsi