Joeksi Joen paikalle!

Kukin Daltonin veljeksistä on halukas ryhtymään porukan pomoksi, mutta Joe ei aio luopua asemastaan ilman kilpailua. Veljekset eroavat, ja Lucky Luken on nyt vangittava yhden koplan sijasta neljä tahoillaan hääräävää veljestä.

Lucky Luke: Yksinäinen ratsastaja

Käsikirjoittajat: Daniel Pennac ja Tonino Benacquista

Piirtäjä: Achdé

Kustantaja: Egmont

Hinta: 9,90 €

Epäonnistuneen ryöstöyrityksen jälkeen muut Daltonin veljekset asettavat Joe Daltonin johtajuusaseman kyseenalaiseksi. Niinpä Joe ehdottaa, että veljessarjan uusi johtaja on se heistä, joka tulee saamaan ensimmäisenä kasaan miljoona dollaria. Joe, Jack, William ja Averell Dalton pakenevat vankilasta ja hajaantuvat kukin tahoilleen rahaa haalimaan. Heidän kannoillaan on kuitenkin yksinäinen ratsastaja, Lucky Luke!

Käsikirjoittajat Pennac ja Benacquista ovat laatineet tarinan, jossa on paljon hyviä aineksia ja hauskoja oivalluksia, mutta tarinan ja vitsien rytmitys ontuu pahemman kerran. Iskevyys puuttuu, niin koko tarinasta kuin yksittäisistä vitseistäkin. Näistä samoista ideoista uskoisin vaikkapa Lucky Luke -sarjan edesmenneen ja pitkäaikaisimman käsikirjoittajan, René Goscinnyn, pystyneen kehittelemään paljon mehevämmän ja napakamman keitoksen.

Kuvittaja Achdé on nyt tehnyt Lucky Luken uusia seikkailuja yhteensä viisi kertomusta ennen tätä Yksinäinen ratsastaja -albumia. Häntä ei siis voi enää pitää minään harjoittelijana. Hänen piirroksensa ovat kuitenkin edelleen täynnä pieniä virheitä: revolverin tähtäin on piipun sivussa, jalustimet ovat satulassa liian takana, ihmisen toinen käsi on liian lyhyt, ase on kotelossaan mahdottomassa kulmassa, peukalo on keskellä kämmentä jne. Kaikki edellä mainittu käy silmään ja etäännyttää lukijan itse tarinan seuraamisesta. Ei Lucky Luken luojaa, Morrisiakaan, voi toki kehua miksikään tarkaksi nyhertäjäksi tai autenttisten yksityiskohtien mestariksi, mutta hänen piirroksissaan ei ollut missään nimessä mitään taitamattomuuden leimaa kuten Achdélla. Morris oli loistava piirtäjä ja selkeyden mestari, Achdé ei.

Olisihan se hienoa, jos Morrisin jälkeiset uudet tekijät saisivat Lucky Luken seikkailut edes lähelle sarjan kultakauden loistoa, mutta kyllä tämä touhu näyttää melko toivottomalta. Sarjaa ei mielestäni edes julkaista niin kovin tiheästi, että heikko taso voitaisiin panna kiireen piikkiin. Ovatko Morris ja Goscinny jo tyhjentäneet pankin, ja näin ollen tästä samasta aihepiiristä ei vaan enää irtoa kunnollisia tarinoita? Onko rima asetettu näiden samojen herrojen toimesta niin korkealle, että uusilta yrittäjiltä menee pupu pöksyyn? Mielestäni uusien tekijöiden pitäisi löytää kerrontaansa entistä selvemmin oma tyyli eikä tuijotella tai takertua liiaksi sarjan aikaisempiin albumeihin. Nyt kaikki tekeminen tuntuu niin kovin väkinäiseltä ja haparoivalta.