Sarjakuvaopas neuvoo

Puute sarjakuvaoppaista alkaa olla mennyttä aikaa. Uusin tulokas on Aura Ijäksen sarjakuvamuotoinen opas Sarjakuvien tekeminen.

Aura Ijäs
Sarjakuvien tekeminen
Finn Lectura
ISBN 978-951-792-574-7
2013
146 s., nid.
29 €

Kun Keijo Ahlqvistin ja Ari Kutilan opas Piirrä sarjakuvaa! (1988) poistui markkinoilta niin tuntui ettei tarjolla ole lainkaan suomenkielistä sarjakuvan tekemisen saloihin vihkivää oppikirjaa. Tälle vuosituhannelle tultaessa kirjakauppojen hyllyt täyttyivät suomennetuilla manga-hahmojen piirrosoppailla, ne saivat rinnalleen Reima Mäkisen Mangan harmaasävyt (2007) ja Mangan värit (2009).

Kokonaisvaltaisen näkökulman yhden osa-alueen sijaan tarjosi Mari Ahokoivun Sarjakuvantekijän opas (2007). Se sai pian rinnalleen Ilpo Koskelan Pienen oppaan sarjakuvien piirtämiseen (2007, ilmestynyt myös pohjoissaameksi), jonka tekijä laajensi Sarjakuvantekijän oppikirjaksi (2010). Ahokoivun opas oli suunnattu nuorille, Koskelan oppikirja tarjosi neuvoja jo pidemmälle edistyneellekin.

Tuore Aura Ijäksen opas on Ahokoivun teoksen tapaan tehty sarjakuvamuotoon. Kun Ahokoivu opasti sarjakuvan tekemiseen yksin, niin Ijäksen apuna on Psyko-Tommi. Tällainen ratkaisu tuo oppaaseen sopivaa keveyttä.

Ijäs aloittaa tarvikkeista. Mitä välineitä sarjakuvan tekemiseen oikeastaan tarvitsee ja mitä eroja esimerkiksi lyijykynien välillä on. Toiset tekniikat vaativat enemmän harjoittelua kuin toiset. Siitä edetään käsikirjoitukseen ja sarjakuvamaailmoiden rakentamiseen osa-alue kerrallaan. Sarjakuvakerrontaa käsittelevä laaja luku on kiinnostava myös pelkästään sarjakuvia lukeville. Tässä tukeudutaan Scott McCloudin esittämään sarjakuvan teoriaan.

Perheeni teini-ikäinen sarjakuvakoululainen tutustui Ijäksen oppaaseen ja piti sitä hauskana ja hyödyllisenä. Erityisesti hän kertoi pitäneensä materiaaleja ja välineitä esittelevästä osuudesta. Asian ohessa tarjoiltiin sopivasti huumoria.

Ahokoivun, Koskelan ja Ijäksen sarjakuvan tekemiseen opastavat teokset ovat kaikki tehty erilaisilla tyyleillä. Niitä ei voi pitää toistensa suoranaisina kilpailijoina. Pikemminkin on kyse opastusta halajavan omista mieltymyksistä. Ijäksen mangaan vivahtava tyyli miellyttänee suurta osaa aloittelevista tekijöistä.


* Keskustele Kvaakissa piirustusoppaista.