Ättä, ättä, soppasankari

”Ymmärrätkö sä miten hirveesti äiti sua rakastaa?!! Ymmärrätkö?!!!” Sanna Ala-Ojala kuvaa perhe-elämän kurimuksia.

Sanna Ala-Ojala
Ättä ääriolosuhteissa – ja muita tapauksia ruuhkavuosilta
Mama to the Max – Plausible Incidents Over the Years of Juggling
Käännös Terhi Kuusisto
Kuvien jälkikäsittely Kimmo Ala-Ojala
Painotyö Kopioniini Finland
ISBN 978-952-9887-82-8
Suuri Kurpitsa
2013
60 s., nid.
15 €

Kaksikielinen Ättä ääriolosuhteissa on Sanna Ala-Ojalan (s. 1979) toinen teos. Esikoinen Huomenna on se päivä ilmestyi kolme vuotta sitten myös Suuren Kurpitsan julkaisemana. Siinä käytiin läpi teinitytön päiväkirjaa, kasvua aikuiseksi. Tuoreessa teoksessa ei päästä kasvamisesta eroon. Takakannen esittelyn mukaan ”kokeneemmat eivät tulleet kertoneeksi millaisessa sopassa aikuisraakile kypsytetään valmiiksi vanhemmaksi”.

Uutuudessa Ala-Ojala jatkaa omaelämäkerrallisen sarjakuvan parissa. Perhe-elämä pienten lasten kanssa iloineen, murheineen ja aikapulineen kulkee tuttuja uomia. Osa episodeista tuntuu kuluneilta kliseiltä, mutta sellaista aikuisraakileiden kypsyminen vanhemmuuteen on. On opittava omat rajansa ja asetettava sellaisia jälkikasvulle.

Perhe-elämää sarjakuvissa on kuvattu iän kaiken. Jotkut 1900-luvun alussa alkaneet miesnäkökulmasta tehdyt huumorisarjat jatkuvat edelleen. Vanhempien jaksamisesta käyttövoimansa hakeneita sarjoja on ollut jo vuosikymmeniä, Suomessa ainakin Riitta Uusitalosta lähtien. Ala-Ojala on siis aihepiirissä, jota on käsitelty paljon. Jokaisen kokemus vanhemmuuteen kasvamisesta on kuitenkin ainutlaatuinen.

Ala-Ojalan kuva- ja värimaailma sopii hyvin arjen kuvaamiseen. Puhtaat ja kirkkaat sävyt puuttuvat kokonaan. Parhaiten teos avautuu samanlaisissa ääriolosuhteissa eläville. Ala-Ojala tarjoaa lohtua ja vertaisuutta. Kyllä rauhallisiakin hetkiä ruuhkavuosiin mahtuu.


Kvaakissa voi keskustella Ala-Ojalan sarjakuvista.
Kvaakissa on arvostelu Ala-Ojalan esikoisteos.