Shoppailemaan!

Alankomaissa sarjakuvakaupoilla menee vielä kohtuu hyvin. Ainakin sillä perusteella, että jokaisesta vähänkin suuremmasta kaupungista niitä löytyy ainakin yksi. Alla satunnaisotos Alankomaiden ja Belgian pohjoisosien sarjakuvaliikkeistä. Liikkeet listattu aakkosjärjestyksessä kaupungittain.

Henk (Geldersekade 96), Amsterdam
Tarjolla pääasiassa amerikkalaista sarjakuvaa ja hieman mangaa sekä oheisroipetta. Sijainti sopivasti Amsterdamin suurimman nähtävyyden kupeessa. Hinnat samaa tasoa kuin muuallakin. Amerikkalaisten lehtien vanhemmat irtonumerot tuntuivat melko kalliilta.

Lambiek (Kerkstraat 132), Amsterdam
Varmaankin Alankomaiden kuuluisin sarjakuvakauppa. Ei ihan ydinkeskustassa, mutta kävelyetäisyydellä Dam-aukiolta. Ratikallakin pääsee lähelle. Iso valikoima, mutta hieman sekavasti järjestetty. Palvelu on ystävällistä. Hintataso vastaava kuin muissa liikkeissä.

Bul Super (Breestraat 20), Delft
Keskustan tuntumassa sijaitseva divari. Pääasiassa hollanninkielistä sarjakuvaa, mm. keräilyharvinaisuuksia. Myös jokunen englanninkielinen albumi. Leppoisan oloinen omistaja saattaa tuprutella sikaria tiskin takana.

American Book Centre (Lange Poten 23), Den Haag
Kirjakauppa, jossa kohtalainen valikoima englanninkielistä sarjakuvaa. Hinnat vähintäänkin samat kuin muualla. Yläkerrassa tarjousosasto, jossa myös sarjakuvaa.

Stripwinkel Barelli (Zoutmanstraat 80), Den Haag
Ei ollut auki kävellessäni ohi, mutta valikoima näytti lupaavalta. Todennäköisesti ei paljoa englanninkielisiä sarjakuvia. Sijaitsee hieman sivussa ydinkeskustasta, mutta lähellä Suomen lähetystöä.

Walk in (Herengracht 11), Den Haag
Matkamuistomyymälä, jonka perällä kohtalainen valikoima hollanninkielistä sarjakuvaa. Tarjolla myös jokunen englanninkielinen albumi ja oheistuotteita, kuten pieniä figuureja.

Eppo Strip B.V. (Kleine Berg 33), Eindhoven
Iso sarjakuvien erikoisliike. Hollanninkielistä sarjakuvaa ja oheistuotteita, kuten figuureja, pelejä ja julisteita.

Zinnebeeld (Pelsterstraat 14), Groningen
Sekavin divari, missä olen ikinä käynyt. Valtavasti sarjakuvaa pahvilaatikoissa pinottuna päällekäin. Hyvä, että välissä mahtui kulkemaan. Tarjolla myös levyjä ja leffoja. Hintataso jäi epäselväksi.

d’Overkant (Pelsterstraat 21), Groningen
Avara kauppa, jossa tarjolla figuureja ja jonkin verran sarjakuvia. Sarjakuvat pääasiassa hollanninkielisiä.

De Slegte (Grote Staat 53), Maastricht
Kirjakauppa, jonka yläkerrasta löytyy sarjakuville omistettu huone. Suurin osa teoksista hollanninkielisiä, mutta joukossa myös englanninkielisiä lehtiä ja albumeita. Sarjakuvat ovat pääosin käytettyjä, joten melko edulliset löydöt mahdollisia.

Atomik (Stationsstraat 19-21), Sittard
Paras sarjakuvaliike Maastrichtin läheisyydessä. Laajat valikoimat hollannin-, ranskan- ja englanninkielistä sarjakuvaa. Palvelu ystävällistä ja hinnat samat kuin muuallakin.

Blunder (Oude Gracht 203), Utrecht
Utrechtin paras sarjakuvakauppa. Sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Hollanninkieliset sarjakuvat ensimmäisessä kerroksessa ja kellarissa englanninkieliset. Hyvät valikoimat ja jatkuvasti joitakin sarjakuvia tarjouksessa. Ystävällinen palvelu ja hyvällä tuurilla voi päästä juttelemaan suomeksi.

Piet Snot (Vismarkt 3), Utrecht
Loistava sijainti, eli ihan keskustassa. Paljon sarjakuvaa, pääasiassa hollanniksi mutta jonkin verran myös englanninkielistä. Lisäksi paitoja ja muuta sarjakuvasälää. Ehkä hieman keskitasoa kalliimmat hinnat. Mukava myyjä, joka pistää kaupan kiinni jointti huulessa.

Strip & Lektuurshop (Oude Gracht 194), Utrecht
Kohtalainen valikoima hollanninkielistä sarjakuvaa sekä jokunen sarjakuva-aiheinen juliste.

Whoops (Springweg 1), Utrecht
Pienehkö valikoima sarjakuvaa, myös englanninkielistä. Keskittynyt pääasiassa roolipeleihin. Hintavahko.

De Striep (Katelijnestraat 42), Brugge, Belgia
Sijaitsee rautatieaseman ja keskustan välissä. Isot valikoimat uusia ja käytettyjä hollannin- sekä ranskankielisiä sarjakuvia. Hyllyllisen verran myös englanninkielisiä. Hintataso sama kuin muualla. Toisesta kerroksesta löytyy hieno valikoima tauluja ja julisteita. Kauppa täynnä houkutuksia.

Adhemar (Kammerstraat 25), Gent, Belgia
Perinteinen divari, jossa hyllyt pursuvat sarjakuvaa. Joukossa myös jonkun verran englanninkielisiä lehtiä ja albumeita. Hinnat kohtuullisia.

De Poort (Nederkouter 137), Gent, Belgia
Pienen kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva iso ja tyylikäs sarjakuvaliike. Toinen puoli omistettu ranskan- ja toinen hollanninkielisille sarjakuville. Pääosin samat teokset molemmilla kielillä. Ystävällinen palvelu ja samat hinnat kuin muualla.

Epic (Nederkouter 55), Gent, Belgia
Pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Laaja valikoima englanninkielistä sekä hollannin- ja ranskankielistä sarjakuvaa. Hintataso sama kuin muualla.

FNAC Gent (Veldstraat 88), Gent, Belgia
Iso viihdetavaratalo, jossa tarjolla musiikkia, elokuvia, kirjoja ja tietenkin sarjakuvia. Pääasiassa hollannin- ja ranskankielisiä, mutta myös muutama albumi englanniksi. Runsas valikoima ja kohtuulliset hinnat.

Lisäksi kannattaa tiedostaa, että etenkin Belgian puolella kirjakaupoilla on laajat valikoimat sarjakuvaa ainakin hollanniksi.

Tämä otos on todellakin hyvin rajallinen, mutta onneksi tarjolla on myös kätevä nettisivu, jolta voi etsiä sarjakuvaliikkeitä Alankomaista ja Belgiasta: sjors-en-simmie.

Tarinointia hollanninkielisestä sarjakuvasta löytyy täältä.

Keskustele sarjakuvaturismista Kvaakissa.