Paha saa aina palkkansa

Ina Kalliksen syyskuussa ilmestyneet mustavalkoiset, parikymmensivuiset omakustanteet Vieras ja Kuningas Erkki ovat pohjimmiltaan varsin sympaattista luettavaa. Ne ovat pieniä kertomuksia elämän suurista asioista, joissa paha saa aina lopulta palkkansa.

Ina Kallis
Vieras ja Kuningas Erkki

Vieras on kertomus äidistä, joka tulee vieraisille poikansa kihlajaisiin. Jutustelu ei kuitenkaan oikein suju snobiminiäehdokkaan ja tämän ”kultturellin” ystäväpiirin kanssa. Illan päätteksi vessahätäkin yllättää äidin, mutta toiletti ei ota sokkeloisen trendikkäästä studioasunnosta – kattoikkunoilla – löytyäkseen.

Vieraan tarinan hienous on vasta viime sivuilla paljastuva riemastuttava juonenkäänne, joka antaa ”kusipäällekin” paljon konkreettisemman merkityksen.

Kuningas Erkin juonikulku on pääpiirteissään samanlainen. Erkki on

kaljakuppiloiden kruunaamaton kuningas, jonka kovaääninen paremmuus ei jää keneltäkään huomaamatta. Oman osansa Kuningas Erkin tuomitsevista mielipiteistä saavat niin kotona odottavat muijat, hemmetin sivarit kuin puudeleitaan ulkoiluttavat kukkakauppiashomotkin. Viimesivuilla lukijalle oikeudenmukaisesti kuitenkin paljastuu, miten Erkin pilkka osuu tämän omaan nilkaan.

Juonellisesti kitkerän suloiset tarinat saavat pontta myös Kalliksen lämminhenkisestä piirustusjäljestä. Tussiterän sympaattisen eläväinen jälki toimii ruuduttomassa kerronnassa hyvin. Eipä ihme, että Kallis saavuttikin Helsingin sarjakuvafestivaalien Pienlehtitaivaan yleisöäänestyksessä 2. palkintosijan.

Vierasta ja Kuningas Erkkiä on myytävissä Helsingissä Akateemisessa, Like-kirjakaupassa, sekä Kiasmassa. A5-kokoisia albumeita voi tilata myös Kallikselta suoraan (inakallis@sunpoint.net) neljän (4) euron kappalehintaan.