Keittoa, kylmää keittoa

”Elämä on kielletty hedelmä, jota harva uskaltaa maistaa.” Lauri Mäkimurron esikoisteos ei ole mikään sarjakuvakeittokirja.

Lauri Mäkimurto
Keittokirja / The Sauce Book
ISBN 978-952-5724-34-9
English subtitles Tuomas Rantala
Taitto Tommi Musturi
Kirjapaino Interpress, Unkari
Julkaisija Huuda huuda
44 s., nid.
8 €

Huuda huudan pamflettisarjassa on julkaistu useita teoksia, joissa yhteiskuntakriittisenä keinona käytetään yksilön elämän (inho)realististista kuvaamista. Bendik Kaltenbornin liikemiehet koheltavat, Jyrki Nissisen ritarit käyvät mittauttamassa verenpaineensa ja Daniel Clowesin taiteilija saa viisitoista minuuttiaan julkisuudessa. Päämäärätön ajelehtiminen ja tyytyminen näyttäytyvät hyvin erikoisina draamallisina ratkaisuina. Missä intohimo, missä elämä, jää lukija kyselemään.

Keminmaalta lähtöisin olevan Lauri Mäkimurron (s. 1984) Keittokirja asettuu pamflettisarjaan mukaan paremmin kuin hyvin. Mäkimurto on aikaisemmin julkaissut viisi Härski-Luke omakustannetta (2009-2012) ja muutamia sarjakuvia Kutikutissa (2011-2012).

Nuori mies tyttöystävineen valmistautuu illanviettoon. Otetaan ensin pohjia, sitten siirrytään anniskelutiloihin. Juodaan viinaa, äristään ja poistutaan erikseen. Yöllä nuori mies saa kokoelmiinsa uuden päänahan. Aamulla tyttöystävän kanssa tehdään sovinto.

Seuraavana päivänä odottaa pesti vanhempien koiravahtina. Se päättyy onnettomasti. Huomiota vaativa luontokappale kohtaa loppunsa. Loppu onkin päämäärätöntä kulkemista. Loppukuva alleviivaa tällaisen elämänmenon turhuutta.

Mäkimurto sovittaa omalla rujolla tyylillään Huuda huudan pamflettisarjassa toistuvan teeman pohjoissuomalaisittain, tarkemmin sanottuna Kemin seudun arkeen. Todellisuudessa kiinni pysyminen ei ole helppoa, jos kaikki maistuu paskalta. Silloin sitä voi erehtyä järkeilemään, että paska on kaikkein jalostunein maku. Kielletty hedelmä, jota harva uskaltaa maistaa.


Keskustele Kvaakissa Mäkimurron sarjakuvista.