Sarjakuva-finlandia Pikku Närhelle

”Pikku Närhi on loistavasti piirretty tarina, joka iskee vahvasti alitajuntaan ja jonka juonen käänteet pitävät lukijan otteessaan. Albumi ottaa kantaa tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin: tuntemattoman pelkoon sekä auktoriteettien sanelemiin ennakkokäsityksiin, joita yksilöllä ei ole rohkeutta murtaa. Pikku Närhi on hienoa uutta suomalaista sarjakuvaa, kansainvälistä tasoa niin visuaalisesti kuin dramaturgisestikin.”

Näin perustelevat Sarjakuva-finlandiatuomarit, Madventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff valintaansa, joka osui Lauri Ahosen ja Jaakko Ahosen Pikku Närheen (Egmont 2012). Palkinto jaettiin tänään 22. maaliskuuta 2013 Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla. Palkintodiktaattorit valitsivat voittajan esiraadin valikoimista kymmenestä albumista. Palkinto on suuruudeltaan 5000 euroa.

Pikku Närhi on tekijöidensä esikoisteos. Lauri Ahonen (s. 1982) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, joka on työskennellyt monipuolisesti graafikkona ja kuvittajana. Ahosen kädenjälkeä on ollut esillä kotimaisen mainosmaailman lisäksi myös muun muassa Rare Exports-elokuvassa. Jaakko Ahonen (s. 1984) on Amk-iktyonomi ja opiskelee Jyväskylän yliopistossa
akvaattisia tieteitä. Hän on työskennellyt pääosin kalantutkimustöiden parissa.

”Lauri Ahosen kuvitus on aivan upeaa, melkeinpä voi kuvitella Juanjo Guarnidon kiehuvan kateudesta” totesi Jukka Laine Kvaakin arviossa palkitusta työstä. ”Egmontilta on kulttuuriteko panostaa laadukkaaseen suomalaiseen sarjakuvaan. Toivotaan samaa jatkossa muiltakin suurilta kustantajilta […] myös Ahosen veljeksiltä […] odotamme lisää suuria.”

Onnea voittajille!


Kvaakin arvio Pikku Närhestä
Keskustelua Sarjakuva-finlandiasta