Tällä viikolla sarjakuvissa #4

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, viikoittaista opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, sarjakuvan konetyömies ja uutisankkurinne tällä viikolla.

Radiomiesten ihmeelliset siekailut

Tiistaina 18.11 sarjakuvan sekatyömieheksikin tituleerattu – hieno termi, eikö vain? – Reima Mäkinen ja Kung-Fu Poliisien käsikirjoittaja Timo Iivari pistäytyivät keskustelemassa sarjakuvista, niiden lukemisesta ja niiden tekemisestä Anna Laineen juontamassa Radiolaineilla –ohjelmassa Radio Helsingin taajuudella. Tuttuja teemoja, kuten sarjakuvan asemaa taiteena ja Karvisen hirvittävyyttä käsiteltiin ja mainittiinpa Kvaak.fi -sivustokin pariin otteeseen.

Vai että missasit ohjelman? Radio Helsinki ei kuulu? Eipä hätiä mitä, haastattelunauhoituksen voi ladata Radio Helsingin arkistosta.

Omaelämänkerraline, nääs

Tätäkin sivustoa toimittava sarjakuvan sekatyömies – se on hieno termi! – Reima Mäkinen on julkaissut tällä viikolla uuden sarjakuva-albumin. Ruskaa pakkasella on Mäkisen omaelämänkerrallinen pokkari, jossa 17-vuotias Mäkinen etsii itseään Tampereen kaduilta vuonna 1980. Albumin loppuun on koottu Mäkisen sarjakuvia kuvatulta ajalta. Metafiktiivisiäkin elementtejä nähdään, kun tarinan alussa vuoden 2003 Mäkinen matkaa menneisyyteen kohtaamaan itsensä.

Tarina pohjaa suoraan Mäkisen nuoruusvuosien päiväkirjaan. Erityistä huomiota hän on kiinnittänyt ajankuvan luomiseen. Mäkinen kertoo prosessistaan albumin lehdistötiedotteessa: ”Mallit tapahtumapaikkojen taustoihin kaivoin osittain netistä. Lisäksi tein kaksi valokuvausreissua Tampereelle. Päätarinassa ei ole oikeastaan mitään keksittyä. Kulkureitit kaupungilla ja jopa dialogi on suoraan tai aiheiltaan poimittu päiväkirjasta! Valitsin vain sieltä ne elementit, jotka tukevat kokonaisuutta.”

Mäkinen on uransa aikana julkaissut yli 1000 sivua sarjakuvaa. Hän on Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-julkaisun vakiopiirtäjiä. Viime vuonna häneltä julkaistiin albumi Kivisyli, yhteistyö Kari Sihvosen kanssa.

Pokkarikokoista, 128-sivuista albumi julkaisee sarjamania. Se on saatavilla aikakin Akateemisista kirjakaupoista, Tampereen Suomalaisista kirjakaupoista sekä Lukulaarista. Mäkisen kotisivut löytyvät osoitteesta href=http://gamma.nic.fi/~kuvagra .

Taidetta ja tuotetta

Anne Muhonen, tuore nimi omakustannerintamalla on avaamassa kesällä ilmestyneen rock-teemaisen sarjakuva-albuminsa ympärille rakennettua näyttelyä. Ada-sarjakuvan pohjalta tehtyjä maalauksia on esillä Tikkurilan kirjaston näyttelytilassa (Lummetie 4) ajalla 24.11.-12.12.2003. Näyttelyssä on esillä ja myynnissä myös Muhosen sarjiskalenteri vuodelle 2004 sekä epäilemättä myös Ada-sarjakuvaa. Muutenkin tuotteistaminen on Muhosella ihailtavasti hanskassa: hänen kotisivuillaan on kaupan muun muassa Ada-kasseja ja T-paitoja!

Muhosen edellinen näyttely on myös uutisoitu Kvaakissa.

Lucifer tulee, oletko valmis?

Syntisestä rock-maailmasta onkin luontevaa siirtyä uutisoimaan kristillisteemaista Lucifer Chronicles –albumia. Suomalaisen Veli Loposen kuvittama ja Yhdysvaltalaisen Brian Bradleyn kirjoittama 40-sivuinen albumi julkaistiin Yhdysvalloissa tällä viikolla. Sarjakuva on kaukaiseen menneisyyteen sijoittuva tieteisfantasia, joka ammentaa kuvastoaan Raamatusta. Loponen myös värittänyt albumista osan varsinaisen värittäjän Henry Chmielefskin ohella.

Lucifer Chronicles on saatavilla sarjakuvafestareilta pitkin USA:ta ja luultavasti tulee aikanaan myyntiin myös Megazeeniin, kristillisiä sarjakuvia levittävän ja julkaisevan yhteisön sivustolle. Luottokortin omistavat voivat voivat aikanaan tilata sarjakuvaa sivustolta.

Albumi on Loposen ensimmäinen, mutta hän on tehnyt aiemminkin kristillisvaikutteista sarjakuvaa. Hän on muun muassa sovittanut Raamattua sarjakuviksi. Miehen materiaaliin voi tutustua hänen kotisivuiltaan.

Uutuushylly

Tällä viikolla lehtikioskille näyttävät ehtineen uusin Korkeajännitys ja Tex Willer, molemmat 50-vuotisjuhlavuottavaan viettäviä viihdesarjakuvan veteraaneja. Tex Willer 15/2003 –lehden kannessa Tex lyö kaljua konnaan turpiin. Hyvä, hakkaa se, Tex!

Korkkareissa minä pidän siitä, että ne ovat aivan yhtä järjettömiä kuin keskimäärin kaikki muutkin sarjakuvat. Numeron 8/2003 johtotarinassa seurataan ilmasotaa Espanjan sisällissodan aikana, mutta pokkari sisältää myös sarjan, jossa saksalaiset ovat kehittäneet robottihaarniskan, joissa teutonit sitten kurittavat länsiliittoutuneita. Donnerwetter, nerokasta! Joskus vielä minä alan oikeasti lukemaan Korkeajännitystä kioskilla selaamisen sijaan.

Uusin X-Men (12/2003) sisältää Joe Caseyn viimeiset X-Men-tarinat sekä yhden jakson Chuck Austenin kirjoittamaa kertomusta. Caseyn ja Austenin sarjakuvat ovat kamaa, joka on Jenkeissä yhdistänyt alati kinastelevat Ryhmä-X fanit, niin yksimielisesti herrojen kirjoittamia tarinoita on pilkattu. Onpa Casey itsekin sanoutunut myöhemmin irti tuotoksistaan. Kuvituksesta vastaa kuitenkin osiltaan pätevä Sean Phillips.

Lisäksi tällä viikolla on ilmestynyt uusi Aku Ankka ja Aku Ankan kuukauden sarjisekstra. Ensiksi mainittu huomioi Mikki Hiiren 75-vuotispäivät Mikki-tarinoilla.

Uutuushyllyssä lähteenä on käytetty Antti Peltolan sarjakuvasivuja.

Sarjakuvaa! Netissä!

Tässä pari Kvaakin foorumilta poimittua linkkiä mielenkiintoisilta näyttäviin sarjakuviin.

Tässä on Jarkko Vehniäisen sarjakuva Idiot. Näyttää vähän Evan Dorkinilta, eikö? Strippi on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa.

Ahkerasti nettiin piirtävä JJ Naas on laittanut näytille Lapin yliopiston lehdessä julkaistuja Epilogi-sarjakuvia. Hyvältä näyttävät nekin.

Tällä viikolla uusia juttuja Kvaakissa ovat Reima Mäkisen arvio Mustanaamiosta (!) sekä Vesa Kataiston kirjoittama Åsa Grenvallin haastattelu.

Sarjakuvan julkaisijat, asento!

Kustantajat ja sarjakuvantekijät! Huomio! Lepo! Lehdistötiedotteita uusista sarjakuvista ja uutisvinkkejä lähetä! Osoite on otto.sinisalo@welho.com ! Taakse poistu!

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta sarjakuvan sekätyömies – OK, lopetan jo – Reima Mäkiselle. Palsta jälleen viikon kuluttua.

2 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #4”

 1. Uusin Tex on itseasiassa ihan pilkkaamati aika hyvä. Syitä:

  a) Kansi jossa Tex hakkaa kaljupäätä, hehheh
  b) Tex ja Carson valepuvuissa! Tai siis: yleensä muissa asusteissa kuin hapsutakissa (Carson) ja keltasessa(?) nappipaidassa (Willer) siis…
  c) Kuvittaja on aika hyvä
  d) miljöö (tukkimetsä)

 2. Mutta kyllä kannattaa tuohon uuteen Korkkariinkin tutustua. Aika hulvatontoa menoa pokkari läpeensä. Mutta toisaalta, mulle on kyllä maistunut kaikki Korkkaritarinat. Niin klisekokoelmia kuin ovatkin.

  Ei niistä oikein muuta voi sanoa, kuin että iskee kuin miljoon volttia.

Kommentit on suljettu.