Comanche 7 – Pirun sormi

Comanche 7 – Pirun sormi
Teksti: Greg
Kuvitus: Hermann Huppen
Kustannus: Apollo kustannus
Kääntänyt Sami Kesti
Painopaikka Bookwell Oy, Porvoo 2013
ISBN 978-952-5769-19-7
Koko 225 x 300 mm, nelivärinen,
Kovakantinen, 48 sivua

Jatkuvajuoninen Comanche-sarja jatkaa periaatteessa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Ilmiselvästi tekijäkaksikko Greg & Hermann on kuitenkin jättänyt jotain kertomatta. Sarjan päähenkilö Red Dust on leipiintynyt Greenstone Fallsissa vallitsevaan sivistykseen. Hän on leipiintynyt myös triplakutos tilan emäntään Comancheen, joka Red Dustin mielestä on muuttunut liian sivistyneeksi. Niinpä Red Dust suuntaa Montanaan. Ja siellä odottavat ihan uudet ongelmat ja lurjukset sekä vain vähän sivistystä.

Kesyyntynyt Comanche kuvernööriehdokkaan kärryissä.
Kesyyntynyt Comanche kuvernööriehdokkaan kärryissä.

Viitteitä Red Dustin kyllästymisestä toki aikaisemmissa albumeissa on ollut, mutta tilanteen radikaali kärjistyminen saattaa yllättää lukijan. Vielä yllättävämpää on, että sarjan nimihenkilö, Comanche, vain vilahtaa kahdessa ruudussa. Red Dustia voidaan siis pitää viimeistään nyt sarjan kiistattomana päähenkilönä. Albumisarjan nimi on kuitenkin edelleen Comanche, mikä saa lukijan elättämään toivetta, että kaunis tummakutri vielä nähdään tulevissa osissa. Samalla tämä oletus saa aikaan ajatuksen, että arvostelun alainen albumi on vain välivaihe, minkä jälkeen Red Dust palaa tuttuihin ympyröihin ja kaikki on taas niin kuin ennenkin.

Tekeekö vaalea Pat Red Dustiin saman vaikutuksen kuin aikoinaan tumma Comanche?
Tekeekö vaalea Pat Red Dustiin saman vaikutuksen kuin aikoinaan tumma Comanche?

Mutta mikään välityö saatikka huono albumi Pirun sormi ei missään nimessä ole. Albumi on oleellinen osa Red Dustin kasvutarinaa sekä koko albumisarjan kattavaa rakkaustarinaa, jonka olemassaolo saattaa joidenkin mielestä esiintyä vain arvostelijan mielikuvituksessa. Mutta rakkaustarina se on. Mikä muu olisi saanut Red Dustin pyyteettömästi raatamaan Comanchen karjatilan hyväksi? Ja mikä saa hänet kenties palaamaan sinne?

Red Dust osaa edelleen ampua.
Red Dust osaa edelleen ampua.

Albumi ei kuitenkaan ole mikään herkkä rakkauskertomus. Se on toiminnantäyteinen lännenseikkailu. Red Dust törmää kaivoskeinotteluun ja asettuu luonnollisesti heikomman puolelle. Ruudinsavun sekä perinteisen lännenmeiningin ohessa pohditaan aseen käytön oikeutusta sekä vanhan lännen katoamista (tarina voidaan ajoittaa vuoteen 1894), mikä antaa albumille syvällisen luonteen. Tarinakokonaisuus on ilmeisesti vasta ihan alussa, sillä katalan kaivosyhtiön pääkonnia ei vielä edes näytetty.

Apollo Kustannuksen nokkamies Sami Kesti on jo toisen kerran ottanut harteilleen Comanche-albumin kääntämisen. Suotta hän on pitänyt kynttiläänsä vakan alla. Teksti on erittäin sujuvaa ja ammattitaitoista. Painojälki on veitsenterävää ja värit leiskuvat. Hermannin silmiä hivelevä taide pääsee täysin oikeuksiinsa. Kyseessä on kertakaikkisen mainio lännen sarjakuva-albumi!

Keskustele Kvaakissa Comanchesta.